Câteva proiecte de hotărâri propuse de PNL aflate pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Municipal au fost sabotate chiar de...un liberal, mai exact de Simona Drăghincescu. Aceasta şi-a atacat colegul de partid, respectiv Alexandru Dănăilă, ba chiar i-a ameninţat cu DNA-ul pe ceilalţi consilieri locali dacă vor vota anumite proiecte care, culmea, aparţineau chiar partidului pe care ea îl reprezintă. Drăghincescu a comentat aspru propunerile de noi regulamente iniţiate de viceprimarul Dănăilă şi a reuşit să le elimine de pe ordinea de zi.
"Propun scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor 6 (referitor la firmele ce execută lucrări şi lasă dezastru în urma lor - n.r.) şi 7 (referitor la actualizarea suprafeţei de teren în vederea amenajării unei pieţe de gros în incinta Târgului Obor - n.r.) pentru inadvertenţe majore în conţinutul acestor proiecte! (...) Domnul viceprimar Alexandru Dănăilă propune o taxă pe urgenţă care în Hotărârea nr. 355/2013 nu exista (actualul regulament care vizează firmele mai sus menţionate - n.r.), adică lucrările care se efectuau în regim de urgenţă nu aveau taxe, acum au taxe şi, dacă nu sunt plătite în conformitate cu ce veţi aproba, agenţii economici vor ajunge să plătească 200% din suma pe care o datorează către Primăria Brăila. (...) În ceea ce priveşte piaţa de gros, se doreşte să se facă o cârciumă, pe înţelesul tuturor (...). Eu o să votez pentru scoaterea de pe ordinea de zi a acestor proiecte, care sunt nişte aberaţii!", a comentat Simona Drăghincescu.
Forma oficială a iniţiativei propuse de viceprimar şi trecută pe listă cu numărul de ordin "6" arăta în felul următor: "Proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului pentru emiterea avizelor necesare pentru execuţia lucrărilor subterane la reţelele de utilităţi publice, condiţiile de refacere a suprafeţelor afectate ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Brăila şi obligaţiile beneficiarului la terminarea lucrărilor". Iniţial, s-a votat pentru eliminarea acestuia de pe ordinea de zi, la propunerea Simonei Drăghincescu, însă nu s-au strâns voturile necesare din partea consilierilor pentru această acţiune. În momentul votului privind adoptarea proiectului, acesta nu a mai avut sorţi de izbândă. Erau necesare 18 voturi "pentru", adică acordul a 2/3 din numărul consilierilor, fiind vorba de o lege locală. Cum din 27 de membri au fost prezenţi doar 19, restul lipsind motivat de la şedinţa de ieri, iar trei dintre cei prezenţi au votat "împotrivă", proiectul a picat. Consilierii locali care, practic, au luat apărarea firmelor nesimţite ce execută lucrări şi lasă dezastru în urma lor sunt Simona Drăghincescu (PNL), Traian Adrian (PPDD) şi Paraschiva Paraschiv (PPLC). Sau, cel puţin, asta a reieşit din modul în care şi-au exprimat votul.
Noul regulament îşi dorea să oblige firmele care execută lucrări de reparaţii în diferite zone ale municipiului să strângă mizeria pe care au făcut-o, dar şi să plombeze şoseaua, acolo unde era cazul. Şi nu doar groapa trebuia astupată, ci şi jumătate de metru în jurul acesteia, ca să nu mai existe fisuri, iar Primăria să fie nevoită să plătească din bugetul propriu aceste reparaţii şi, bineînţeles, alte firme, cu dedicaţie, să încaseze banii. După cum susţine liberalul Alexandru Dănăilă, s-ar fi făcut economii semnificative la bugetul Brăilei. "Regulamentul care dădea posibilitatea municipiului să elibereze avize de spargere în anumite condiţii însemna, practic, o scădere a cheltuielilor pe care municipiulul le efectuează. Dacă primăria plăteşte reparaţii pentru câteva gropi în valoare de câteva milioane de euro pe an, ar fi fost posibil cu acest regulament să nu mai facem reparaţii după toate firmele care efectuează reparaţii şi am fi redus cheltuielile la bugetul local, poate chiar la jumătate. Nu există niciun fel de suprataxe pe care să le suporte cetăţenii, aşa cum s-a speculat la şedinţă. În alte judeţe se întâmplă treaba asta. Aşa se procedează. La noi era un prim pas. Materialul a fost la comisie, două luni de zile a stat pe site-ul Primăriei, a fost comunicat şi părţilor implicate, care puteau să vină cu amendamente. Nimeni n-a făcut niciun fel de amendament, iar în şedinţa CLM s-au iscat discuţiile. Nu-i nicio problemă, o să circulăm în continuare pe drumuri cu gropi", a declarat Dănăilă pentru ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei".
O altă propunere a viceprimarului liberal a fost aceea de a schimba modul de închiriere a bunurilor ce aparţin domeniului public al municipiului. Scopul proiectului era acela de a introduce ordinea şi concurenţa loială între firme şi la acest capitol "şi de a desfiinţa reţelele care au profitat de neclaritatea regulilor actuale şi au prejudiciat bugetul local cu sume considerabile", după cum susţine chiar viceprimarul Dănăilă. Deşi a fost introdus pe ordinea de zi, acesta a fost scos pentru "revizuiri".
Drăghincescu către Dănăilă: «Taci din gură odată!»
Chiar dacă cele două proiecte de hotărâri care aparţineau colegului de partid au picat, Simona Drăghincescu nu s-a oprit aici. Aceasta şi-a ameninţat colegii din consiliu, afirmând că va pleca de la şedinţă direct la Direcţia Naţională Anticorupţie, considerând că unele propuneri au ascunse "tot felul de chestii printre rânduri". De exemplu, cel mai tare a enervat-o "actualizarea suprafeţei de teren, proprietatea Municipiului Brăila, destinată derulării proiectului pentru execuţia lucrărilor de amenajare a unei pieţe de gros în incinta Târgului Obor", proiect notat cu cifra "7" pe ordinea de zi. "De aici, cu «7» plec direct la DNA! Pentru că aici sunt o grămadă de porcării care ni se pun nouă în faţă, consilierilor locali, ca să le aprobăm în condiţiile în care noi nu avem habar ce scrie. Este inadmisibil ce se întâmplă! Băgaţi tot felul de chestii printre rânduri!", a fost reacţia lui Drăghincescu.
Deşi chiar Dănăilă i-a dat asigurări că proiectele sunt în ordine, mai ales că şi el participă la vot în calitate de consilier şi nu i-ar conveni să dea cu subsemnatul la DNA, colega sa de partid nici nu a vrut să audă. Ca urmare, propunerea a fost scoasă de pe ordinea de zi.
"Taci din gură odată!" a fost o altă replică a Simonei Drăghincescu la adresa viceprimarului, în timp ce acesta oferea lămuriri cu privire la un alt proiect. Reamintim ca "piaţa de gros la Brăila" a fost unul dintre proiectele cu care liberalii s-au prezentat în faţa brăilenilor la alegerile locale din 2012.
Alexandru Dănăilă nu a vrut să comenteze aceste atacuri. "Nu vreau să-i răspund pe măsură, mai ales că noi avem o decizie internă luată la nivel naţional în ceea ce priveşte poziţia unor membri ai partidului. Nu vreau să lansez niciun fel de atac la adresa dânsei, dar mi se pare cel puţin inoportun modul ăsta de abordare. Noi trebuie să ne pregătim de lupta cu PSD-ul de anul viitor. Nu vom reuşi să ieşim învingători, dacă noi ne atacăm între noi în interiorul partidului. Nu vreau să cred că unul dintre colegii noştri are ca obiectiv slăbirea organizaţiei", a declarat liberalul reporterilor "Obiectiv - Vocea Brăilei".
Drăghincescu a mai votat cu PSD-ul
Nu este prima dată când consilierul PNL, Simona Drăghincescu, votează pe dos faţă de colegii de partid, situându-se de aceeaşi parte a baricadei cu PSD-ul. Cel mai recent caz este, potrivit procesului verbal încheiat în cadrul şedinţei de ieri, episodul referitor la creşterea impozitelor şi taxelor locale cu 2%, aplicabile în anul fiscal 2016. "În sinteză, majorarea cu 2% a impozitelor şi taxelor locale faţă de anul 2015, cred că, în perioada economică actuală, de restrângere şi închidere a activităţilor firmelor, a şomajului, nu este oportună", a declarat consilierul PNL Cristian Pricop, reprezentând opinia "împotrivă" a consilierilor liberali. În momentul votului, această poziţie a fost susţinută de Alexandru Dănăilă, Cristian Pricop, Cătălin Hagiu, Georgică Sterian, Ionel Alexandru, Laurenţiu Chiru, iar consilierul PNL Marian Fusea s-a abţinut, ceea ce înseamnă clar că Simona Drăghincescu a votat "pentru" creşterea taxelor, alături de PSD şi aliaţii.