• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a susţinut o conferinţă de presă în care şi-a manifestat dezamăgirea faţă de respingerea celor două proiecte care vizau eliminarea taxei pe apa meteo şi reducerea taxei de salubritate • pentru adoptarea acestora, au votat doar consilierii liberali şi independentul Lucian Căprariu, restul consilierilor abţinându-se de la vot • astfel, nu a fost întrunit numărul de voturi necesare adoptării proiectelor • Dănăilă a mai spus că la Consiliul Judeţean situaţia e şi mai gravă, proiectele liberalilor nefiind supuse nici măcar dezbaterii publice în şedinţă
Liberalii brăileni sunt supăraţi “foc şi pară” pe primarul Marian Dragomir şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac. Aceştia susţin că proiectele iniţiate de ei în Consiliul Local Municipal (CLM) şi Consiliul Judeţean (CJ) ori sunt introduse pe ordinea de zi şi respinse în urma votului, ori nu sunt deloc introduse, nici măcar spre dezbatere. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, acesta fiind aprobat de ceilalţi colegi de partid. Şeful PNL Brăila a susţinut o conferinţă de presă, miercuri, imediat după ce propunerile consilierilor liberali privind eliminarea taxei pe apa meteo şi reducerea taxei de salubrizare au “picat” la vot, în cadrul şedinţei CLM.
Concret, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect iniţiat de consilierii locali liberali privind reducerea taxei de salubritate de la 11 lei/persoană/lună la 6 lei/persoană/lună, şi un altul care viza mandatarea primarului Marian Dragomir ca reprezentant al Consiliului Local Municipal în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea”, unde să propună şi să voteze eliminarea taxei pe apa meteo, prin reducerea coeficientului de scurgere la zero. Dănăilă s-a arătat revoltat de un raport negativ întocmit de direcţiile din subordinea Primăriei, în condiţiile în care acel raport a fost avizat favorabil, în urmă cu câteva luni, pentru un proiect identic. “Consilierii PNL au depus, în primul rând, un proiect de hotărâre pentru reducerea taxei de gunoi de la 11 lei la 6 lei. În luna decembrie a anului trecut, când a fost supusă dezbaterii Consiliului Local această taxă de salubrizare, a fost întocmită o fundamentare de către unele direcţii din cadrul Primăriei Brăila, unde au spus că 7 lei pentru fiecare persoană este o sumă suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile cu colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, plus acea taxă de mediu care se vira către bugetul de stat. Când a fost suspendată această taxă impusă de Guvern, noi am iniţiat un proiect de hotărâre privind scăderea taxei de salubrizare, din perspectiva faptului că o componentă a preţului nu mai era de actualitate. La momentul respectiv, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi şi, la fel, în baza acelui raport din decembrie 2016, în august 2017 a fost întocmit un raport de specialitate favorabil, un aviz pozitiv, în sensul în care se putea implementa această măsură. Consilierii PSD, împreună cu primarul municipiului Brăila, au ales să se abţină, care reprezintă, până la urmă, un vot negativ. Acum, noi am revenit în octombrie cu acelaşi proiect şi a fost supus la vot în noiembrie. Am primit din partea direcţiilor din cadrul primăriei un raport negativ. Este pentru prima dată când eu am văzut un astfel de raport negativ. Deci, direcţiile au spus că nu este legal şi nu este posibil să se producă această reducere, lucru pe care l-au avizat pozitiv în decembrie 2016, în urma unor calcule făcute chiar de primărie şi pe care l-au avizat pozitiv şi în luna august 2017, când a intrat în CLM şi a fost respins prin vot”, a declarat Alexandru Dănăilă.
«Schimbările astea de opinie de la o zi la alta îmi dau de bănuit»
Şeful liberalilor brăileni a mai spus că cetăţenii sunt obligaţi să plătească o taxă supralicitată, mai ales în condiţiile în care municipiul este plin de gunoaie. Mai mult, acesta a vorbit şi despre faptul că PNL a reuşit să strângă circa 10.000 de semnături din partea cetăţenilor, pentru reducerea taxei de salubrizare şi pentru eliminarea taxei pe apa pluvială. În următoarea şedinţă CLM, care va avea loc în luna decembrie, există posibilitatea să participe o parte dintre cei care au semnat în campania demarată de liberali, potrivit lui Dănăilă, deoarece pe ordinea de zi se vor afla, din nou, aceleaşi proiecte, introduse la iniţiativa locuitorilor municipiului, de această dată. “Aşteptam, în primul rând, un răspuns: când s-a greşit? În luna decembrie 2016, în august 2017 sau în noiembrie 2017? Trebuie văzut cine a greşit şi tras la răspundere. Pentru că deja lucrurile merg într-o direcţie în care nimeni nu este vinovat, facem ce ne taie capul, astăzi într-un fel, mâine în alt fel, şi nu răspunde nimeni. Iar noi, locuitorii, suntem obligaţi să plătim în continuare o taxă supralicitată pentru nişte servicii printre cele mai proaste din ţară. Lucrul ăsta trebuie să înceteze. Nici primarul, nici consilierii nu au înţeles că noi avem astăzi peste 10.000 de semnături pe care le vom depune astăzi, pentru a susţine proiectul de hotărâre de reducere a taxei care a fost depus la iniţiativa cetăţenească de domnul Roman Pandele, colegul nostru de partid. Deşi a depus acum o săptămână documentele la Primărie, domnul Romanu, pentru acest proiect cu salubritatea, a primit abia ieri (marţi – n.r.) comunicare din partea Primăriei. (...) În luna decembrie, primarul este obligat să supună la vot acest proiect iniţiat de 10.000 de cetăţeni. Noi vom face public momentul în care va avea loc şedinţa, este posibil ca unii dintre cei care au iniţiat proiectul să vrea să participe. Şi sunt curios ce le va spune primarul municipiului celor 10.000 de cetăţeni (...) Au semnat vreo 7-8 persoane raportul negativ. Deci i-a forţat pe toţi, pentru că altfel nu se poate. Cum, în august semnezi ceva, iar în octombrie altceva? Este neglijenţă! Schimbările astea de opinie de la o zi la alta îmi dau de bănuit”, a comentat preşedintele PNL Brăila.
Alexandru Dănăilă a mai spus că proiectele iniţiate de consilierii liberali şi depuse la Consiliul Judeţean, nu se regăsesc pe ordinea de zi, aşa cum s-a întâmplat cu propunerile mai sus amintite. În şedinţa din luna noiembrie, care a avut loc luni, nu au fost introduse pe ordinea de zi. Liberalul vine cu acuzaţii grave la adresa celor din CJ, suspectându-i de abuz, pentru că proiectele nu ar fi fost nici măcar introduse în dezbatere publică. “Avem proiectul depus la Consiliul Judeţean. La CJ, este cu totul altă situaţie, una mult mai gravă! Nici măcar nu introduc în dezbatere publică în şedinţă de Consiliu proiectele pe care noi le iniţiem. În afară de faptul că este o bătaie de joc la adresa noastră, dar asta contează mai mult sau mai puţin – confruntarea politică, este o gravă abatere de la normele legale cu privire la procedura actelor administrative. Pe această cale, vreau să atrag atenţia tuturor celor implicaţi! Propuneţi spre dezbatere proiectele noastre! Lucrurile o iau într-o direcţie total greşită. Oamenii de la CJ, nefăcându-şi treaba, ajung să facă abuzuri! Noi am depus procedural o hârtie la CJ care înseamnă propunere spre dezbatere. Ni se spune că au trimis-o către alte instituţii să ia avize. La CLM nu se întâmplă treaba asta. La CLM, sunt introduse pe ordinea de zi, dar sunt respinse!”, a punctat Dănăilă.
Dragomir, replică pentru liberali în CLM
Primarul Marian Dragomir a explicat în şedinţa CLM că, modul în care firmele de salubrizare îşi fac treaba lasă de dorit şi că nici el nu este mulţumit de cum arată municipiul. Trebuie menţionat faptul că declaraţiile au fost făcute de edilul-şef al Brăilei anterior conferinţei de presă organizată de PNL. “Nici nouă nu ne place cum se colectează gunoiul din municipiul Brăila. Din acest motiv, aţi votat, unii dintre dumneavoastră, luna trecută, în CLM, acea investiţie în societatea primăriei care îşi va produce efectele din primăvara anului viitor când se vor încheia licitaţiile şi, la fel cum au venit autobuzele la «Braicar», vor veni şi maşinile noi ale societăţii. Una dintre cele două, «Braicata», a adus la Brăila două maşini. Probabil că au înţeles mesajul că, dacă investim în societatea proprie, iar dânşii nu investesc, îşi vor pierde, probabil, întreg sectorul. Atunci, pentru a nu pierde, au început şi ei să investească”, a declarat Dragomir în cadrul discuţiilor pentru proiectul privind reducerea taxei de salubritate iniţiat de consilierii liberali.
La discuţiile pentru cea de-a doua propunere – eliminarea taxei pe apa meteo prin reducerea coeficientului de scurgere la zero -, primarul a spus că modificarea preţului pentru apă se poate face doar cu avizele de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) şi Asociaţia Română de Standardizare. Mai mult, avizele au fost deja solicitate de către ADI “Dunărea”. Dragomir a ţinut să precizeze că situaţia judeţului Buzău, unde s-a eliminat taxa pe apa de ploaie, nu e chiar aşa cum au prezentat-o în spaţiul public liberalii, ci hotărârea ar fi fost atacată în instanţă, iar “unii dau şi astăzi cu subsemnatul”. În alte oraşe din ţară, taxa nu a fost eliminată, ci contopită cu cea pentru apa potabilă, potrivit aceleiaşi surse. “Eu m-am declarat întotdeauna împotriva plăţii apei de ploaie, într-o măsură mai mare sau mai mică, doar că atunci când avem o hotărâre de Consiliu Local, ea trebuie să se desfăşoare şi să fie votată legal, pentru a nu ajunge la trei hotărâri Consiliu Local nelegale şi la dizolvarea Consiliului Local. Nu eu, şi nici consilierii noi nu am votat preţul la apă. Preţul a fost votat şi de către dumneavoastră (consilierii locali PNL – n.r.), în baza unor acte, a unor norme juridice în vigoare şi aici aş vrea să vă gândiţi. Ceea ce propuneţi dumneavoastră, noi am întreprins deja. Am avut o întâlnire a Comitetului Director, v-am spus de ea, la ADI Dunărea şi am solicitat aviz de la ANRSC şi Asociaţia Română de Standardizare, deoarece fără ele, nici dumneavoastră nu aţi fi votat atunci preţul la apă, pentru că ele sunt obligatorii prin lege. În momentul în care ne vine avizul de la ANRSC, prezentăm în CLM cele două variante propuse de noi sau pe una considerată de dânşii legală şi atunci, doar cu avizul ANRSC, aşa cum este legal şi s-a făcut de fiecare dată în CLM, se poate modifica preţul apei. (...) În ceea ce priveşte tarifele, sunt într-adevăr câteva oraşe care au scos taxa pe apa de ploaie, dar în 2014, atunci când se putea, dar nu au scos-o, ci au introdus-o în preţul apa potabilă. La Buzău, după ce au avut acel controversat proiect care a fost atacat în contencios-administrativ şi se spune că unii încă mai dau cu subsemnatul, aş vrea să vă spun că atunci când vom avea în vedere acea reducere după avizul ANRSC, CUP Dunărea să facă o analiză şi să ne prezinte care este influenţa reducerii asupra angajamentelor votate în CLM, pentru că cei de la CJ Buzău au primit o adresă de la Banca Europeană, cea de la care a luat credit şi CUP Dunărea pentru dezvoltare, care îi atenţionează că această eliminare va avea un impact negativ asupra investiţiilor de apă şi şi-au asumat continuarea investiţiilor. Este prematur să vorbim despre aşa ceva la Brăila, dar eu am vrut să vă prezint situaţia în complexitatea ei. Atunci când vom avea punctul de la ANRSC care este obligatoriu pentru modificarea preţului apei, o să venim în Consiliul Local cu cele două variante şi vom decide cu toţii, repet, în baza acelui aviz”, a precizat Marian Dragomir în şedinţa CLM de miercuri.