Directorul Economic al CJ Brăila, Maria Vlad, a ţinut să atragă atenţia asupra unor probleme apărute la nivelul contractelor de asociere semnate între judeţ şi Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT). Mai exact, aceasta le-a transmis consilierilor judeţeni, la ultima şedinţă ordinară din 2015, că mai mulţi primari au intrat în asociere cu proiecte ce datau din anii trecuţi, prin urmare nu pot primi finanţare, din punctul său de vedere. Ba mai mult, dacă deja au primit o parte din bani, aceştia ar trebui să îi restituie, a susţinut Vlad, cu precizarea că o soluţie ar veni în viitor prin acoperirea eventualelor arierate de către CJ. "Dumneavoastră aţi aprobat asocierea cu 33 de comune şi am probleme vizavi de interpretarea acelei hotărâri de asociere. Mă refer la articolul 3, care spune că asocierea îşi produce efectele după aprobarea acesteia de către consiliul local al comunei x şi semnarea contractului de asociere. În opinia mea şi a altor organe juridice pe care le-am consultat, acea asociere îşi produce efectul doar după semnare. Adică, orice achiziţie, corespunzător obiectivului aprobat în contractul de asociere, va trebui să fie iniţiată după acea asociere. Nu fac obiectul acestei asocieri contractele de achiziţie publică anterioare datei de asociere. Am probleme la acest moment cu unele comune care vin cu contracte de achiziţie", a declarat Vlad, dând ca exemplu comunele: Tudor Vladimirescu (condusă de Constantin Vasile - PSD), Ulmu (Marian Iconaru - PSD) şi Măraşu (Nicolae Niţescu - PNL).
Supăraţi, liberalii au cerut soluţii
Vestea lansată de directorul economic al instituţiei i-a nemulţumit în mod special pe consilierii PNL. Aceştia au sărit în apărarea primarilor, susţinând că nu este o abordare corectă şi că se schimbă regulile în timpul jocului. "Doamna director, când am făcut acele contracte de asocieri, noi le-am făcut pe nişte obiective cu care au venit primăriile, conştienţi fiind că unele dintre contracte sunt deja în derulare. Noi am vrut să ajutăm aceste localităţi să termine ceea ce au iniţiat. Nu puteţi să veniţi dumneavoastră, să schimbaţi regulile în timpul jocului, să spuneţi: «domnule, după ce am semnat, după aia faci achiziţii!». Eu sunt de acord că nu puteţi dumneavoastră să daţi vreun ban pentru ceea ce a fost achiziţionat efectiv până la acea dată, dar pentru ceea ce s-a achiziţionat după acea dată, în baza contractului de achiziţie, puteţi fără niciun fel de problemă", a explicat consilierul PNL Marian Sârbu. Alături de acesta a intervenit şi liberalul Vasile Cortez, care a cerut lămuriri concrete din partea directorului, în privinţa soluţionării problemei. Vlad a explicat că, din punctul său de vedere, pot fi două soluţii: "Soluţii sunt. Prin partea de cofinanţare a cotelor defalcate, prin Legea Bugetului de Stat, ori printr-o nouă asociere în care să avem grijă să menţionăm inclusiv obiectivele în derulare. (...) Dacă un primar a terminat lucrarea asta înseamnă că are factură emisă şi are obligaţia să înregistreze în contabilitate acea factură. Noi venim cu partea de cofinanţare pe cote defalcate. Sunt două soluţii foarte viabile. Indiferent de varianta aleasă, noi oricum putem să îi ajutăm", a conchis sursa citată.
Potrivit Mariei Vlad, localităţile Cazasu, Măraşu, Tudor Vladimirescu, Unirea, Berteştii de Jos, Zăvoaia şi oraşul Însurăţei au beneficiat deja de finanţare.
Nechita i-a interzis lui Drăgan să vorbească în plen
Prezent în sală, arhitectul şef al judeţului, Costel Drăgan, a încercat să aducă mai multe completări în privinţa problemelor apărute la capitolul cofinanţări, însă nu a fost lăsat să vorbească de consilierul PNL Ovidiu Nechita. Supărat că Viorel Mortu i-a dat dreptul la cuvânt lui Drăgan, în locul consilierilor judeţeni care stăteau cu mâna ridicată, Nechita a răbufnit şi i-a interzis lui Drăgan să vorbească în plen. "Eu vin în sprijinul a ceea ce susţineţi dumneavoastră, domnul consilier. De altfel, întotdeauna pe cei din spate îi acuzaţi că sunt incapabili, dar noi nu avem dreptul să vă explicăm nişte lucruri", a încercat să spună Drăgan. "Domnule Drăgan, cu tot respectul! La şedinţa de directori, dumneavoastră sunteţi mai director decât toţi de acolo. Dar asta este şedinţa Consiliului Judeţean, aşa că vă rog frumos să daţi cuvântul consilierilor pentru că este şedinţa lor. Eu nu am venit la şedinţele dumneavoastră să vorbesc. Aici dumneavoastră sunteţi invitat", a replicat Nechita, nervos. În ciuda insistenţelor altor consilieri judeţeni, Drăgan a refuzat să mai ia cuvântul.