Proiecte pentru Spitalul de Urgență | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac și sănătatea

Proiecte pentru Spitalul de Urgență

• în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila, trei proiecte ce vizează lucrări importante la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila au primit ”undă verde”  • mai precis, aprobarea proiectului și a cheltuielilor necesare pentru reabilitarea și anveloparea Pavilionului A al spitalului • de asemenea, s-a dat OK-ul devizului general actualizat în cazul realizării lucrărilor de construcții necesare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a Secției de Cardiologie și Pediatrie, a corpului de legătură din spital, dar și a corpurilor C4, C5, C6 și C7

 

Proiectul Consiliului Județean privind anveloparea Pavilionului A al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila a mai bifat o etapă. Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ultimei ședințe ordinare de anul trecut a instituției, trei obiective importante pentru spital. Mai precis, proiectul în sine și cheltuielile legate de acesta pentru reabilitarea și anveloparea Pavilionului A (construcțiile C1, C2, C3) al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila (Șoseaua Buzăului, nr. 2). De asemenea, devizul general actualizat pentru lucrări de construcții în vederea conformării la cerințele avizului de Securitate la incendiu pentru Secția de Cardiologie și Pediatrie (C24) și noul Corp de legătură din cadrul SCJU Brăila, precum și în ceea ce privește Corpurile de clădire C4, C5, C6 și C7 din cadrul spitalului, totul în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu.

În ceea ce privește Pavilionul A, potrivit referatului de aprobare al proiectului, anul trecut, CJ Brăila a aprobat documentația tehnico-economică (faza Proiect tehnic) și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Mai departe a fost depusă și o cerere în vederea obținerii finanțării de fonduri europene în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, obiectiv specific 2.1 – Promovarea eficienței energetice a clădirilor publice (inclusiv a celor cu statut de monument istoric) și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv, reducerea emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate (inclusiv seismice), apelul de proiecte nr. PRSE/2.1/B/1/2023. Ei bine, Autoritatea de Management PRSE – Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR Sud-Est) a transmis, recent, adrese către CJ Brăila prin care a informat că s-a finalizat procesul de evaluare și selecție, astfel că acum se poate derula etapa contractuală.

”În această etapă, pe lângă alte documente, conform Ghidului solicitantului, este necesară depunerea Hotărârii solicitantului de aprobare a proiectului în conformitate cu ultima formă a bugetului rezultat în urma etapei de evaluare și selecție”, se mai menționează în referat, alături de faptul că ”Obiectivul general este reabilitarea și eficientizarea energetică a construcțiilor C1, C2 și C4 din Pavilionul A al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Scopul proiectului este de a asigura un cadru construit și funcțional modern și eficient în care să se desfășoare activitatea spitalului (…). Îndeplinirea acestui scop va conduce la creșterea calității serviciilor medicale oferite populației”.

Potrivit raportului de aprobare, valoarea totală a proiectului este de 67.796.882 lei cu TVA, din care 26.926.657 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene, 4.118.194 lei din bugetul național, 633.568 lei valoarea eligibilă a beneficiarului (CJ Brăila) și 36.118.461 lei valoarea neeligibilă. Practic, contribuția CJ Brăila reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum și contribuția de 2% din valoarea eligibilă (cofinanțare).

Trebuie totuși punctat și că acest proiect a fost aprobat inițial în 23 decembrie 2021, cu o valoare totală de 38.611.006 lei cu TVA, ulterior, în iulie 2022 a suferit unele modificări, valoarea crescând la 50.440.886 lei cu TVA, la fel și în 25 iulie 2023, când a ajuns la 59.920.112 lei cu TVA.

Potrivit raportului proiectului, durata investiției este de 31 de luni de la data semnării contractului de finanțare, din care 24 de luni partea de execuție a lucrărilor de intervenție.

 

Se vor efectua lucrări ample

Aceeași sursă precizează că se propun lucrări ce vizează creșterea performanței energetice a clădirii, ceea ce are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor utilizate, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, respectiv, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.  Sunt prevăzute activități de modernizare și refuncționalizare a spațiilor în care își desfășoară activitatea spitalul. De exemplu, se au în vedere nevoile persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, lucrările de reabilitare termică cuprind: izolarea termică a fațadelor; termo-hidroizolarea terasei; izolarea termică a planșeului peste subsol, înlocuirea/dotarea cu corpuri de încălzire cu radiatoare; înlocuirea/extinderea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire și pentru apă caldă de consum; instalarea unui sistem cu captatoare solare termice, a unuia de pompe de căldură aer-apă; instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și mecanică, înlocuirea/modernizarea lifturilor și multe altele.

Proiectul prevede și refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție; a trotuarelor de protecție pentru eliminarea infiltrațiilor la infrastructura clădirii; înlocuirea instalației de distribuție a apei reci; înlocuirea colectoarelor de canalizare pluvială și menajeră; crearea de facilități/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități ș.a.

 

Demersurile continuă pentru obținerea autorizațiilor ISU

Tot în aceeași ședință membrii CJ Brăila au aprobat alte două proiecte ce vizează spitalul. Unul privind lucrările necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru Secția Cardiologie și Pediatrie, dar și a corpului de legătură din cadrul SCJU Brăila și un altul ce vizează același lucru pentru Corpurile C4, C5, C6, C7 ale spitalului. În cazul cardiologiei, din referatul de aprobare aflăm că proiectul tehnic a fost finalizat în cadrul unui contract de servicii din 15 februarie 2023. Clădirea în cauză se încadrează în clasa II de importanță (importanță deosebită) și face parte din construcții civile, cu funcțiunea de sănătate, având săli de operație și un număr mai mic de 100 de paturi.

Toate cele trei proiecte au fost aprobate în unanimitate.

Reamintim că tot în luna decembrie, dar într-o ședință extraordinară, consilierii județeni au aprobat alte două proiecte: unul privind reabilitarea Pavilionului B al SCJU Brăila (Spitalul 3), precum și un altul legat de reabilitarea și reamenajarea spațiilor interioare la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, în ambele cazuri cu intenția de a obține finanțare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro