Proiecte multe pentru Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Municipiul are buget votat

Proiecte multe pentru Brăila

* consilierii municipali au aprobat, pe 11 februarie, bugetul de venituri și cheltuieli, precum și pe cel general centralizat al Municipiului Brăila pentru anul 2022 * potrivit primarului Marian Dragomir, 67% din bugetul de dezvoltare este reprezentat de lucrări în derulare cu fonduri europene * discutăm despre 339.492.800 lei cheltuieli pentru funcționare și 275.003.420 lei pentru dezvoltare * edilul-șef a prezentat o listă cu cele mai importante investiții incluse în bugetul anului 2022 * liberalii au propus ca amendament în ședință includerea reabilitării Șoselei Râmnicu Sărat pe lista investițiilor, însă primarul a explicat că deja s-a semnat ordinul de începere lucrări pentru jumătatea lunii martie și că proiectul există deja

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat, recent, bugetul pentru anul 2022 și au dat ”undă verde” pentru proiectele investiționale ale Administrației Dragomir în acest an. La fel ca la Consiliul Județean, unde bugetul a fost aprobat la finele lunii ianuarie, consilierii municipali au votat bugetul de venituri și cheltuieli, precum și bugetul general centralizat al Municipiului Brăila pe 2022, în ședința ordinară de vineri, 11 februarie. Cu alte cuvinte, spre deosebire de anul trecut, când Brăila a avut buget abia în luna aprilie, în acest an lucrările vor putea începe mai repede și cu șanse de a se derula într-un timp rezonabil.

Trebuie totuși precizat că municipalitatea a așteptat o perioadă până la aprobarea bugetului pentru clarificarea unei situații la nivelul Ministerului Educației privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată în vederea finanțării învățământului preuniversitar. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, după cum a explicat în timpul ședinței, Ion Drăgan, secretarul general al Municipiului Brăila, s-a luat decizia ca bugetul pe 2022 să fie votat fără aceste sume, urmând să se facă o rectificare după ce problema se va rezolva la nivel Central.

Dar să vedem cum se prezintă bugetul Municipiului Brăila în 2022. Pe scurt, potrivit anexelor proiectului aprobat vineri de consilieri, bugetul local centralizat cuprinde suma totală de 339.492.800 lei pentru veniturile și cheltuielie secțiunii de Funcționare. În ceea ce privește secțiunea de Dezvoltare, totalul veniturilor se ridică la 219.003.420 lei, în timp ce totalul cheltuielilor a fost preconizat la 275.003.420 lei.

 

Cum s-au împărțit banii

 

În raportul de specialitate al proiectului bugetului s-a prezentat o sinteză a veniturilor propuse spre aprobare în acest an, precum și o listă a cheltuielilor. Astfel, în 2022, Primăria se așteaptă la venituri ce totalizează 558.496.220 lei, din care 40.054.730 lei bani veniți de la bugetul de stat, 300.000 lei de la alte administrații și 136.323.150 lei sume primite de la UE și alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020.

Ei bine, totalul cheltuielilor se ridică la 614.496.220 lei în 2022. Aici, pentru Autorități publice și acțiuni externe (cheltuieli de personal, bunuri și servicii, contribuții la proiecte din fonduri externe etc.) discutăm despre 48.789.950 lei, la Alte servicii publice generale, despre 11.584.220 lei. La tranzacții privind datoria publică și împrumuturi în buget a fost prinsă suma de 1.500.000 lei. La Ordine publică și siguranță națională avem 17.295.000 lei. Pentru învățământ s-a alocat 47.462.000 lei. Pentru Sănătate a fost prinsă suma de 28.301.000 lei. La Cultură, recreere și religie - 46.955.500 lei. Extrem de mulți bani la Asigurări și asistență socială: 94.717.580 lei. La Locuințe, servicii și dezvoltare publică avem 75.727.550 lei. Pentru protecția mediului - 52.688.280 lei. Pentru acțiuni generale economice, comerciale și de muncă s-a bugetat 800.000 lei, iar pentru Transporturi - 183.994.610 lei. La alte acțiuni economice (proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile pe exercițiul financiar trecut) s-a bugetat suma de 4.680.530 lei.

Tot în raport se specifică faptul că deficitul bugetului pe anul 2022, care se ridică la 56.000.000 lei, se va acoperi din excedentul anilor precedenți.

În ceea ce privește bugetul general centralizat al Municipiului Brăila pe anul 2022, acesta include cei 558.496.220 lei - veniturile bugetului local, dar și 135.636.500 lei - veniturile bugetului instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local; respectiv 63.266.310 lei - veniturile bugetului instituțiilor finanțate integral din venituri proprii.

Prin totalizarea acestora obținem suma de 757.399.030 lei, iar prin eliminarea transferurilor, care însumează 124.819.500 lei, se obțin veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Brăila, în sumă de 632.588.530 lei. Cheltuielile sunt estimate la 697.780.520 lei. Diferența dintre cheltuielile și veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Brăila pe anul 2022, respectiv 65.191.990 lei se acoperă din excedentul bugetar al anului precedent.

Cele două proiecte au fost aprobate în ședința de vineri, 11 februarie, în felul următor: bugetul de venituri și cheltuieli a primit 21 voturi ”pentru” și 6 abțineri din partea grupului PNL Brăila (cu excepția consilierului Laurențiu Coman), iar bugetul general centralizat a primit 20 voturi ”pentru” și 7 abțineri din partea tuturor consilierilor liberali.

 

Lista investițiilor în 2022

 

Imediat după aprobarea bugetului Municipiului Brăila pe acest an, edilul-șef Marian Dragomir a transmis o listă cu cele mai importante investiții ce au fost incluse în proiect. Acesta a dorit să atragă atenția că un aspect extrem de important se referă la faptul că 67% din bugetul de dezvoltare este reprezentat de lucrări în derulare cu fonduri europene. Astfel, în ceea ce privește Lucrările de infrastructură, primarul a amintit: Modernizarea Bulevardului Independenței, lucrări în derulare (fonduri europene); Reabilitarea Șoselei Râmnicu Sărat, lucrări care vor începe la finalul lunii martie; Șoseaua Baldovinești și Podul de la Apolo, lucrările vor începe în vara acestui an (fonduri europene); Finalizarea asfaltărilor în cartierele Lacu Dulce, Comorofca și Izlaz (străzi, trotuare și spații verzi); Amenajarea de parcări noi în Cartierele Hipodrom, Obor și Gării prin demolarea garajelor și sistematizare cu parcări noi, iluminat LED, trotuare și spații verzi - proiectele au fost aprobate în consiliu local în decembrie 2021; Demararea proiectării pentru amenajarea de parcări în cartierele Progresul, Vidin, Radu Negru, Viziru și Buzăului; Amenajarea străzilor paralele dintre Șoseaua Viziru și Șoseaua Buzăului, Al Cocorilor și a străzilor dintre Grădina Mare și Calea Galați; Amenajarea aleilor de acces dintre Str. Hipodrom și Dorobanți; Amenajarea străzilor dintre Grădina Publică și Str. Împăratul Traian (fonduri europene); Demarerea primelor proiecte pentru demolarea centralelor termice pentru construcția de locuri de parcare (2 pe Str. Hipodrom, 1 în zona Unirii/Școlilor) sau locuri de joacă (Aleea Soarelui, zona Tineretului); Actualizarea proiectului cu fonduri europene Calea Galați de la Independenței până la Dorobanți după creșterea prețului la materiele de construcții - au fost organizate 6 licitații fără a exista nici măcar o ofertă din cauza exploziei prețurilor la materialele (fonduri europene); Actualizarea proiectului cu fonduri europene Parc Monument - Grigore Alexandrescu după creșterea prețului la materiale de construcții - au fost organizate trei licitații fără a exista nici un câștigator din cauza exploziei prețurilor la materialele (fonduri europene); Semnarea contractului pentru 10 tramvaie noi, licitație organizată de Ministerul Dezvoltării pentru Primăria Brăila - aflată în procedura de constestație (fonduri europene); Acord cadru pentru asfaltarea străzilor, cu valoarea de 14 milioane lei; De asemenea, organizarea licitației pentru execuție lucrări asfaltare străzi Chercea II - proiect actualizat în decembrie 2021 după explozia prețurilor la materialele de construcții și depus pentru finanțare pe programul ”Anghel Saligny”.

La capitolulÎnvățământ”, edilul-șef a atras atenția că discutăm despre 35.701.000 lei din care 24.851.000 lei (70%) fonduri europene. Astfel: Creșa Chișinăului/Gr. Alexandrescu - în lucru (fonduri europene); Grădinița 47 ”Pinochio” - în lucru (fonduri europene); Grădinița 48 ”Luceafărul” - în lucru (fonduri europene); Grădinița 36 ”Furnicuța” - în lucru (fonduri europene); Grădinița 60 și Internat LPS (rest plată) - în lucru (fonduri europene); Grădinița 18; Grădinița 7 ”Lizuca”; Școala ”Mihai Eminescu”; Școala ”Mihai Viteazul”; Liceul ”P. Cerna” - în lucru; Colegiul ”C.D. Nenițescu” - în lucru (fonduri europene).

În procedură de pregătire proiecte: Creșa Str. Cezar Petrescu, Creșa Șoseaua Buzăului, Școala ”Anton Pann”, ”A. I Cuza”; Asfaltare la 11 școli - teren sport, alei pietonale; în paralel, au fost alocate sume importante pentru alte investiții în școli și pregătirea de proiecte cu finanțare europeană, după cum a dorit să mai atragă atenția Dragomir.

În zona Centrului Istoric: Castelul de apă (fonduri europene); Amenajarea terenului din spatele muzeului (fonduri europene); Amenajarea străzilor dintre Grădina Publică și Str. Împăratul Traian (fonduri europene); Amenajarea străzilor dintre Calea Galați și Grădina Publică; Reabilitare Piața Traian prin înlocuirea marmurei existente cu granit; Reabilitare Ceas Piața Traian; Reabilitare Gard Grădina Mare; Reabilitare clădiri ale primăriei - Al. I Cuza 186, Grădinii Publice 9, Oituz 18, Calea Galați 22, Fortificației 23A; Reabilitare Casa Ianis Matukis (fonduri europene).

La capitolul locuri de joacă, potrivit lui Dragomir se vor reabilita în total 37.700 mp: Orășelul Copiilor și Skate Park; Skate Parc Faleza Dunării (fonduri europene); Parc de joacă - Parcul Monument - Fântână; Parc de joacă - extindere Caporal Mușat; Parc de joacă - extindere Mocheta/Grădinita 47 ”Pinochio”; Parc de joacă - Cămin Cultural Chercea; Parc de joacă - Călărași IV-Piață; Parc de joacă - Cartier Mecanizatorilor; Parc de joacă - Gării Bloc B1; Parc de joacă - Gării I.C. Brătianu; Parc de joacă - Obor Bloc R7/Fundația ”Lumina”; Parc de joacă - Ștefan cel Mare/Gării; Parc de joacă - ANL Lacu Dulce (fonduri europene).

De asemenea, în 2022 se vor amenaja 251.900 mp de spații verzi: Parc Monument etapa a II-a - 145.000 mp; Faleza (cu sistem de irigații computerizat) - 40.970 mp; Hipodrom – Str. Pietății - Rondou și Aleea Trandafirilor - 4.100 mp; Amenajarea spațiilor verzi dintre Grădina Publică și Str. Împăratul Traian 14.096 mp (fonduri europene); Bd. Independenței - spații verzi cu sistem de irigații computerizat 32.400 mp (fonduri europene); Șoseaua Baldovinești - spații verzi cu sistem de irigații computerizat 14.500 mp (fonduri europene).

 

Liberalii au avut un singur amendament la buget

 

La proiectul privind bugetul general centralizat al Municipiului Brăila pe 2022, consilierii PNL Brăila, prin vocea lui Ionel Alexandru, au transmis că au un singur amendament de făcut, cu rugămintea să fie supus votului: reabilitarea Șoselei Râmnicu Sărat.

Primarul Marian Dragomir a intervenit și a precizat că s-a dat ordin de începere a lucrărilor pentru această stradă pentru a doua jumătate a lunii martie și că se va pune în operă prin contractul cadru de lucrări, în măsura în care vremea va permite. Edilul-șef a mai punctat că a fost previzionată în buget suma de 14 milioane lei pentru lucrările din acest an de la nivelul orașului, la secțiunea Funcționare. Cu alte cuvinte, a dorit să atragă atenția că Șoseaua Râmnicu Sărat se va realiza, chiar dacă nu apare în lista investițiilor din secțiunea Dezvoltare a bugetului, astfel că nu este nevoie să mai fie supus amendamentul PNL la vot. Atât consilierul Ionel Alexandru cât și colegul acestuia, liberalul Florin Gheorghiță, au afirmat că același lucru le-a fost transmis și la votarea bugetului în anul 2021 și că în prezent situația a rămas la fel, astfel că au insistat să le fie supusă la vot propunerea.

În acest context, primarul a punctat că anul trecut a afirmat că se va interveni pe Șoseaua Râmnicu Sărat abia după încheierea lucrărilor la Șoseaua Viziru, din zona Barieră până la Strada Chișinăului, care s-au finalizat abia în toamna anului trecut și că nu a mai fost timp pentru noi intervenții. Totuși, edilul-șef a dat asigurări că în luna martie 2022 vor începe lucrările pe Râmnicu Sărat, solicitându-le consilierilor să nu participe la votul unui amendament care propune un proiect deja bugetat.

După alte lungi discuții, promisiuni din partea primarului și explicații tehnice ale secretarului general al Municipiului, care a atras atenția că la acel moment al ședinței bugetul de venituri și cheltuieli deja fusese aprobat, consilierii liberali au renunțat la amendament.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro