* echipa de juniori formată din Alexandru Ioan Bănică și Ana Mădălina Ion, de la Palatul Copiilor Brăila, a câștigat premiul II la categoria robotică * tot premiul II, la categoria tehnologia informației, a obținut și echipa de seniori, membrii fiind Colgiu Andra Maria, Cristian Ionuț Soiu, Agura Bianca, toți trei colegi de clasă la ”Murgoci”
În luna iulie, două echipe din Brăila au participat la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, una dintre cele mai noi și interesante olimpiade organizate de Ministerul Educației. Competiția a fost găzduită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și a reunit 29 proiecte ale elevilor din toată țara. Echipe de juniori (gimnaziu) și seniori (liceu) au concurat pe patru domenii (științe fundamentale, științe aplicate, robotică și tehnologia informației), iar la final juriul format din cadre didactice universitare, cercetători, profesori, specialiști din domeniile vizate au premiat cele mai creative proiecte științifice. Elevii brăileni s-au numărat printre cei mai buni din țară la această olimpiadă, atât echipa de juniori, cât și cea de seniori reușind să urce pe podium.
Echipa de juniori a fost formată din Alexandru Ioan Bănică (clasa a V-a) și Ana Mădălina Ion (clasa a VI-a), iar proiectul acestora a primit premiul II la secțiunea robotică. Cei doi au participat la această olimpiadă din partea Palatului Copiilor Brăila, acolo unde studiază informatica și robotica. Alexandru, care a primit din partea colegilor din lotul brăilean porecla de ”Duracell” pentru modul în care s-a implicat în acest concurs, a început să studieze informatica în clasa I, iar robotica din clasa a III-a în cadrul Palatului Copiilor. Pe lângă domeniul tehnologiei, acesta este pasionat și de citit, iar anul acesta școlar a reprezentat Brăila și la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Colega lui de echipă, Mădălina, a luat prima dată contactul cu informatica în clasa a III-a, iar din clasa a VI-a a început să meargă la cursurile de la Palatul Copiilor. Munca și perseverența i-a adus calificarea la faza națională și dorește să continue pe acest drum.
Trebuie spus că ”proiectul juniorilor” va merge mai departe, vara aceasta ei urmând să concureze la un alt concurs de robotică.
Premiul II și la seniori, cu un dispozitiv inteligent care avertizează persoanele nevăzătoare de prezența obiectelor
Echipa de seniori a câștigat tot premiul II, la categoria tehnologia informației, fiind formată din elevii Andra Maria Colgiu, Cristian Ionuț Soiu și Bianca Agura, toți trei colegi de clasă (clasa a IX-a) la profilul mate-info intensiv informatică de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”. Proiectul cu care aceștia s-au prezentat la olimpiadă a fost acela a unui dispozitiv inteligent care avertizează persoanele nevăzătoare că în fața lor se află anumite obiecte.
”Juriul a apreciat că am folosit un model de inteligență artificială încă din clasa a IX-a. Ce am gândit noi la acest dispozitiv cuprinde materia care se predă la facultate în anul doi-trei. Și au apreciat asta și pentru că eram una dintre cele mai ”tinere” echipe de la seniori”, ne-a explicat Cristian Soiu.
Acesta este cel mai experimentat membru al lotului brăilean când vine vorba de concursuri, fiind premiat atât la olimpiadele de informatică, cât și competițiile puternice de robotică. Și tot el este cel care a venit cu ideea proiectului pentru olimpiada de creativitate științifică, iar colegele lui, Andra și Bianca, s-au implicat imediat. ”Suntem mulțumiți de ceea ce am realizat, mai ales că este prima participare a noastră la această olimpiadă. O olimpiadă nouă și interesantă! Și vrem să continuăm în această formulă. Cu toții suntem pasionați de informatică și vrem să ajungem cât mai departe în anii aceștia de liceu”, ne-au spus cele două fete.