Mergi la conţinutul principal

Proiect: Vaccinare obligatorie la înscrierea copiilor în învăţământ. Părinţii care refuză riscă amenzi

• asta prevede un proiect de act normativ supus dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii • documentul cuprinde sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor • o comisie înfiinţată la nivel judeţean se va ocupa de consilierea adulţilor, cu scopul de a-i convinge să vaccineze minorii • de asemenea, statul român va suporta costurile diagnosticării şi tratamentului pentru reacţiile adverse, dacă se dovedeşte legătura dintre boală şi vaccin

 

Începând de anul viitor, vaccinurile vor fi obligatorii înainte de intrarea copilului în colectivitate. În cazul în care minorii nu au fost vaccinaţi ori schema este incompletă, părinţii trebuie să prezinte calendarul de recuperare, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii.

Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B, potrivit aceleiaşi surse. Părinţii sau persoana responsabilă care nu vor să-şi imunizeze copilul trebuie să menţioneze în scris acest aspect. Trebuie ştiut faptul că acest lucru, dar şi refuzul consilierii, atrage după sine amenzi de până la 10.000 lei, precum şi sesizarea Protecţiei Copilului cu privire la suspiciunea de încălcare a drepturilor minorului.

Articolul 8 al proiectului atinge subiectul “fierbinte” din ultima perioadă: reacţiile adverse ale vaccinurilor care au speriat o parte din părinţi, drept pentru care mulţi refuză imunizarea minorilor. Dacă se va dovedi relaţia dintre boală şi vaccin, statul român va plăti tratamentul. “(1) Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, asigură condiţiile pentru diagnosticul şi tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum şi compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţiile de cauzalitate. (2) Tipurile de reacţii adverse postvaccinare şi măsurile compensatorii se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului României. (3) Confirmarea reacţiilor adverse şi a relaţiei de cauzalitate se face de către Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare. (4) În situaţia în care reacţiile adverse sunt datorate unor deficienţe imputabile producătorului vaccinului statul român va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie”, este textul art. 8.

Prezentarea copilului la vaccinare revine în sarcina părinţilor, iar medicii de familie vaccinatori au obligaţia de a-i înştiinţa din timp pe aceştia despre calendarul imunizării. În cazul în care copilul are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate, făcând dovada acestui fapt, părinţii sau persoana responsabilă, în mod evident, nu mai intră în grupul celor care riscă sancţiuni, mai prevede proiectul de act normativ.

În momentul în care copilul urmează să intre în colectivitate şi nu a fost imunizat, trebuie prezentate documente: calendarul de recuperare pentru dozele lipsă sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă actele lipsesc, unitatea de învăţământ se obligă să sesizeze comisia judeţeană de vaccinare în maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate a minorului.

 

Cine urmează se se ocupe de consilierea părinţilor la Brăila dacă proiectul va fi adoptat

Părinţii care refuză vaccinarea copiilor vor fi chemaţi, periodic, în faţa unei comisii, în vederea consilierii. Se urmăreşte convingerea acestora de a accepta imunizarea celor mici. De consiliere se va ocupa o comisie judeţeană de vaccinare. Aceasta va avea următoarea componenţă: câte un medic din specialităţile epidemiologie, microbiologie, pediatrie, boli infecţioase, medicină de familie, neonatologie (aceştia vor fi desemnaţi de Colegiul Medicilor Judeţean); un epidemiolog desemnat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila; un psiholog desemnat de Colegiul Psihologilor din România; un reprezentant desemnat de Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România; un reprezentant al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului; un secretar desemnat de DSP; un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. Activitatea acestora va fi finanţată din bugetul alocat Programului Naţional de Vaccinare.

Părinţii vor fi chemaţi în faţa acestei comisii o dată la cel puţin 3 luni, până când aceştia acceptă imunizarea. Dacă răspunsul este în continuare negativ din partea adulţilor, va fi sesizată Protecţia Copilului, privind suspiciunea de încălcare a unor drepturi ale micuţului. Tot această comisie va urmări cu atenţie cum decurge vaccinarea minorilor şi va informa imediat despre orice neregulă depistată autorităţile îndrituite.

Amenzile pentru părinţii care nu-şi prezintă copiii la imunizare pot ajunge până la 10.000 lei.

Cam aşa se va desfăşura campania de vaccinare şi de recuperare a dozelor de imunizare dacă proiectul de act normativ va fi adoptat. Documentul este disponibil la adresa http://storage1.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/16664458/5/legea-v…

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro