Proiect pentru prevenirea abandonului şcolar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiect pentru prevenirea abandonului şcolar

Proiectul "Paşi în educaţia tuturor", ce vizează prevenirea abandonului şcolar, a fost lansat vineri. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe "Regal Events Ballroom" şi a continuat cu seminarul "Şcoala, viitorul meu!".
Proiectul este un parteneriat între Asociaţia Euro Brăila SM şi Şcoala Gimnazială Tichileşti Brăila, Colegiul Tehnic "Paul Dimo" Galaţi, Şcoala Gimnazială "Mircea Sântimbreanu" Brad şi Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" Iaşi. Planul de întreprindere este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 "Investeşte în oameni!", contract POSDRU/181/2.2/S/153549.
"Obiectivul proiectului este prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii în rândul a 390 de preşcolari, elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, părinţi sau tutori ai preşcolarilor, părinţi sau tutori ai elevilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii, inclusiv rromi aparţinând şcolilor şi liceelor din 3 regiuni - Sud-Est, Nord-Est şi Vest - de comunităţi foste industrializate şi foste miniere, în localităţi rurale şi urbane, din România, prin implementarea de programe integrate de sprijin pentru aceştia", a declarat ing. Dan Mircea Cristian, preşedintele Asociaţiei Euro Brăila SM.
Pe durata desfăşurării proiectului, dar şi după încheierea acestuia, se aşteaptă creşterea încrederii în sine a elevilor prin participarea lor la activităţi optimizate de consiliere şi orientare şcolară şi creşterea gradului de informare cu privire la necesitatea prevenirii şi combaterii părăsirii timpurii a şcolii prin organizarea campaniei de conştientizare.
Printre rezultatele asumate se numără ca grupul ţintă format din cei 395 de copii de grădiniţă şi elevi cu risc de abandon şcolar să participe la activităţile derulate în cadrul proiectului şi înfiinţarea a cinci centre de programe integrate. Se vor derula patru seminarii, o campanie de conştientizare a opiniei publice şi o campanie "Sănătate, Igienă, Bucurie!".
În cadrul conferinţei de lansare au luat cuvântul Dan Mircea Cristian - preşedintele Asociaţia Euro Brăila SM, Carmen Niţă - manager proiect, Reghinula Lipan - coordonator centre cu programe integrate la nivel naţional, Tudoriţa Corbu - responsabilul Centrului cu programe integrate "Euro Brăila", director Elena Vâlsan - responsabil proiect Şcoala Gimnazială Tichileşti şi Gigi Tăbăcaru - director program Colegiul Tehnic "Paul Dimo" Galaţi.
"Proiectul se întinde pe patru judeţe, respectiv Brăila, Galaţi, Iaşi şi Hunedoara. Din acest proiect fac parte 390 de persoane: copii şi părinţi. Am ajuns să depăşim în acest moment grupul ţintă pe care ni l-am propus datorită cererilor de înscriere în acest proiect. Încercăm să atragem copiii către şcoală, să vină cu drag. Am realizat în aceste şcoli implicate în proiect cinci centre în care se desfăşoară activităţi de genul celor «after school» şi «a doua şansă». La Brăila, au loc numai activităţi after-school. Cursurile sunt gratuite. Cu ajutorul colegilor noştri, profesorii de la Centrul cu programe integrate «Euro Brăila», încercăm să le arătăm copiilor şi partea plăcută a şcolii, să încercăm să facem lucrurile cât mai plăcute pentru ei", a declarat în cadrul evenimentului preşedintele Asociaţiei Euro Brăila SM, Dan Mircea Cristian.
"Eu urmăresc întreaga activitate din toate centrele, nu numai în centrul din Brăila, şi am observat că tutorii măresc volumul activităţii lor. Chiar dacă nu ajung foarte des în centre, observ fotografiile postate pe site-urile şcolilor şi de acolo îmi dau seama că parcurg planificările şi programele. Din imagini, reiese că elevii sunt mulţumiţi de activităţile pe care le desfăşoară şi vreau să mulţumesc întregii echipe din proiect şi le doresc succes", a spus Reghinula Lipan, coordonator centru pregătire integrată Brăila.
La seminarul "Şcoala, viitorul meu!", care a avut loc după conferinţa de lansare, a fost invitată ca speaker prof. psiholog Anca Dogaru, care a vorbit despre cauzele abandonului şcolar, despre prevenire şi despre relaţia elev - şcoală, elev - părinţi şi elevi - societate.
Valoarea proiectului este de 8.372.446, 01 lei, din care 8.204.997,08 lei reprezintă contribuţia Fondului Social European inclusiv finanţare nerambursabilă de la Bugetul Naţional, iar 167.448 lei este contribuţia eligibilă a beneficiarului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro