* 25 dintre cei mai marginalizați și vulnerabili copii cu dizabilități din județele Galați și Brăila au beneficiat de 6.593 ședințe terapii de recuperare pe parcursul a patru luni de zile
La începutul acestei săptămâni a fost finalizat proiectul „DizAbilitatea - un copil autonOM!”, proiect finanțat de Active Citizens Fund (ACF) și implementat de Asociația „Mă Bucur de Viață”, în cadrul Centrului Regional de Recuperare Vasile Andrei Galați.
Scopul acestui proiect a fost, în primul rând, de a atrage atenția asupra faptului că accesul la servicii de terapie pentru copiii cu dizabilități este extrem de limitat prin prisma rețelei ineficiente de resurse asigurate de stat.
În cadrul proiectului, 25 dintre cei mai marginalizați și vulnerabili copii cu dizabilități din județele Galați și Brăila au beneficiat de 6.593 ședințe terapii de recuperare pe parcursul a patru luni de zile. Potrivit organizatorilor, aparținătorii aflați într-o situație socială și economică precară din cauza pandemiei nu își mai permit să achite costul terapiilor, oricât de mult ar fi el redus prin oferta asociației.
În acest context, în cadrul centrului de recuperare, acești copii au beneficiat de ședințe de kinetoterapie, terapie Vojta, terapie ocupațională, logopedie, integrare senzorială, masaj sau masaj orofacial.
Pe perioada de implementare a programului, cei 25 de copii incluși în proiect au muncit mult alături de terapeuții și aparținătorii lor și au reușit să recupereze ce au pierdut pe perioada lockdown-ului, cât și să achiziționeze noi abilități. Aparținătorii acestora au fost informați și formați cu privire la măsurile pe care le pot lua în cazul unei noi situații de lockdown.
„Ne dorim ca prin tot acest efort pe care îl depunem în campaniile, programele și proiectele noastre să tragem un semnal de alarmă autorităților și societății civile cu privire la lipsurile din acest sistem. Practic există niște goluri atât legislative cât și de bună practică care trebuie corectate. Viața copiilor cu dizabilități nu este facilă, iar lipsurile din sistem o fac aproape insuportabilă.”, a declarat Mihaela Lupu, de la Asociația ”Mă Bucur de Viață”.
Proiectul a fost derulat de Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață” și a beneficiat de o finanțare în valoare de 14.923 euro prin programul Active Citizens Fund Romania.