Casa "Goangă" a găzduit, marţi, prima întâlnire a partenerilor din proiectul internaţional "Pregătirea cetăţenilor seniori pentru îmbătrânire activă", care se va desfăşura la Brăila, timp de doi ani. Proiectul susţine "menţinerea câinilor fără stăpân în afara străzii, în condiţii pe cât de bune posibil". Iniţiatiatorul şi coordonatorul parteneriatului european este Asociaţia "Iniţiativa cetăţenilor seniori" din Brăila, organizaţie dedicată valorificării experienţei de viaţă şi a expertizei seniorilor în beneficiul comunităţii brăilene. Proiectul, finanţat prin Grundtvig Parteneriat dedicat educaţiei adulţilor în cadrul Programului UE pentru Educaţie pe tot parcursul vieţii, are ca parteneri organizaţii din Bulgaria, Marea Britanie, Polonia şi Turcia. Pentru punerea în aplicare a planului de acţiune a fost încheiat un protocol de colaborare cu Primăria Brăila, precum şi cu Asociaţia Pro Democraţia Brăila, Organizaţia "Trebuie", Asociaţia pentru protecţia mediului şi a animalelor "Vreau să fiu liber", veterinarii Marian Căpăţână şi Ionuţ Lungu, Colegiul "Ana Aslan", Şcoala privată "Sfânta Maria", şcolile nr. 18, 23 şi 2.
Prezent la întâlnire, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a salutat iniţiativa lansării acestui proiect, manifestându-şi deschiderea pentru a sprijini acţiunile ce vor avea loc. "Ce ne dorim cu toţii este să avem o legislaţie unitară şi capacitatea efectivă de a o aplica. Dacă vom realiza 10% adopţii, ar fi extraordinar. Cu certitudine, nu mai putem sta în situaţia actuală. Vă asigur de sprijinul şi deschiderea Primăriei către acest proiect, deoarece orice adopţie este binevenită", a afirmat Aurel Simionescu. Edilul a menţionat şi dificultăţile întâmpinate în rezolvarea problemei câinilor comunitari, cum ar fi cea a spaţiilor limitate din adăposturi şi a costurilor mari, dar şi incertitudinea privind disponibilitatea populaţiei pentru adopţiile la distanţă, având în vedere că această cheltuială a fost estimată a 100 de lei lunar. Pe de altă parte, în varianta eutanasierii, primarul este cel care ar trebui să desemneze persoana care să ucidă câinii, lucru de asemenea delicat. "Cum face primarul să-l găsească? Este ca şi cum aş căuta un doctor uman care să eutanasieze oameni. Şi medicii veterinari, şi cei umani au fost şcoliţi să salveze vieţi, nu să omoare. Eu nu fac referendum la Brăila pe această temă, pentru că ştiu ce zic oamenii: nu sunt de acord să fie omorâţi câinii, dar nici nu-i vor pe străzi", a afirmat Aurel Simionescu.
Finanţarea proiectului este dedicată doar schimburilor de experienţă, celelalte activităţi fiind susţinute din bunăvoinţa partenerilor locali, după cum a arătat Viorica Alexandru, preşedintele Asociaţiei "Iniţiativa cetăţenilor seniori". Aceasta a precizat că la Brăila se vor desfăşura patru campanii de adopţii a câinilor, în familie sau la distanţă, în paralel cu derularea unor concursuri de desene şi poveşti pentru copii. "În cei doi ani de proiect, împreună cu partenerii europeni şi cei locali, avem sarcina de a implica cetăţenii seniori , fie cu familiile lor, fie în grupuri multigeneraţionale, în acţiuni de voluntariat pe tema proiectului, respectiv câinii fără stăpân", a declarat Viorica Alexandru.
Proiectul se va încheia prin Conferinţa Europeană "Active aging", care va comunica rezultatele obţinute.