Mergi la conţinutul principal

Proiect important. Nevoia de asistență juridică pentru comunitățile vulnerabile din județul Brăila

•  „Asociația Expert Forum împreună cu Asociația Terni Godi pilotează conceptul de parajuriști comunitari în 5 comunități rome din România, printre care și Brăila”

Expert Forum, împreună cu Asociația Studenților Romi din București Terni Godi a organizat pe 18 mai o discuție publică pe tema Nevoia de asistență juridică pentru comunitățile vulnerabile din județul Brăila. Discuția a avut loc în cadrul Consiliului Județean Brăila.

Scopul evenimentului a fost de a discuta cu actorii publici relevanți despre problemele de natură juridică cu care se confruntă comunitățile vulnerabile din județul Brăila, pornind de la experiența parajuriștilor comunitari care lucrează în mai multe comunități rome din județul Brăila.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Creșterea capacității comunităților rome din România prin intermediul parajuriștilor comunitari” care aduce o abordare nouă pentru România în domeniul creșterii capacității persoanelor vulnerabile pentru a-și cunoaște și valorifica drepturile – parajuristul comunitar.  

În prima parte a evenimentului au luat cuvântul Cezara Grama (consilier juridic, Expert Forum), Georgiana Ioniță (președinte al Asociației Terni Godi) și Gelu Duminică (sociolog, Agenția Împreună) pentru a prezenta pe scurt conceptul de parajurist comunitar și despre nevoia de sprijin juridic pe care o au comunitățile vulnerabile pentru a putea facilita accesul efectiv la servicii de bază precum sănătate sau educație.

Cei doi parajuriști din județul Brăila, Daniel Caraivan și Nelu Matei au prezentat principalele  tipuri de probleme juridice identificate la nivelul comunităților din județul Brăila în care lucrează: lipsa actelor de identitate (certificat de naștere, carte de identitate) care împiedică accesul la servicii sociale și lipsa actelor de proprietate care împiedică obținerea actelor de identitate. 

Lucian Corobuță, din partea Asociației Juriștilor Romi ROMAJUST a prezentat pe scurt activitatea desfășurată în cadrul proiectului "Rețeaua de combatere a discriminării pentru grupuri vulnerabile".

În a doua parte a evenimentului, s-au purtat discuții alături de invitați despre nevoile identificate de aceștia în comunitățile vulnerabile și a resurselor disponibile pentru rezolvarea acestor probleme pe termen mediu și lung.

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți de la Consiliul Județean Brăila, Prefectura Brăila, Inspectoratul școlar Județean Brăila, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila, Direcția Județeană de Evidența Populației Brăila, Primăria Șuțești, Primăria Unirea, Primăria Viziru și reprezentanți ai Asociației DAMARIS, Asociația de Dezvoltare Comunitară Vișani, Asociației de Dezvoltare Comunitară Unirea-Valea Cânepii, Centrului Cultural Comunitar Anton Pann și Asociației DANROM Făurei.

„Asociația Expert Forum împreună cu Asociația Terni Godi pilotează conceptul de parajuriști comunitari în 5 comunități rome din România (Brăila, Buzău, Craiova, Făgăraș și Brașov), în perioada ianuarie - august 2023. Activitatea desfășurată de parajuriști în aceste comunități ne-a oferit posibilitatea să analizăm interacțiunea dintre sectorul public și comunitățile vulnerabile pentru a înțelege unde apar disfuncționalitățile și unde ajutorul juridic oferit de parajuriști este cel mai necesar. Experiența pilotării conceptului de parajurist ne-a demonstrat că sprijinul oferit de acesta în rezolvarea problemelor de natură juridică este esențial pentru sporirea capacității membrilor comunității de a participa la viața publică și de a-și cere drepturile, având potențialul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții comunităților vulnerabile și a încrederii acestora în instituțiile publice”, a declarat Daniel Caraivan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro