Mergi la conţinutul principal

Proiect grandios. Pas important pentru Drumul TransRegio Galați-Brăila

* președinții celor patru județe membre în ADI pentru infrastructură de transport de interes strategic în zona de Est și Sud (Galați, Brăila, Călărași și Ialomița) au semnat, ieri, un protocol cu CNAIR pentru Drumul Expres TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu-Autostrada A2 * anunțul a fost făcut de ministrul transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu pe rețelele de socializare * totul are legătură cu planul Guvernului de a descentraliza proiectele de infrastructură rutieră * potrivit președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, următorul pas va fi organizarea unei licitații pentru firma care va realiza Studiul de Fezabilitate, după care va urma proiectarea și execuția

 

Demersul anunțat de vicepremierul Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor) în timpul vizitei sale la Podul suspendat peste Dunăre de la finele anului trecut, privind descentralizarea proiectelor de infrastructură rutieră, a început să se materializeze. Mai precis, ieri, s-a semnat un protocol de colaborare între liderii mai multor administrații publice locale și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Vorbim despre o serie de proiecte printre care și câteva propuse de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud, formată din județele Galați, Brăila, Călărași și Ialomița. În special despre Drumul Expres TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu-Autostrada A2, ce urmează să fie realizat în următorii ani. Pe scurt, acest protocol de colaborare cu CNAIR vizează elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) în cazul obiectivelor de investiții propuse.

Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Sorin Grindeanu pe rețelele de socializare, alături de o serie de fotografii de la semnarea protocoalelor de către liderii administrațiilor locale, printre care și președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac.

”În continuarea procesului de descentralizare a proiectelor de infrastructură rutieră am semnat astăzi (n.r. - ieri) 6 protocoale cu autoritățile locale. Prin această abordare îmi doresc să urgentăm proiectarea și construcția mai multor obiective cu impact local: «Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții “Drum de legatură între DX Brăila - Galați și VO Galați»; «Elaborare Studiu de Fezabilitate și realizare documentație tehnică pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) pentru obiectivul de investiții TransRegio Brăila - Slobozia - Drajna - Chiciu și Drajna - A2»; «Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții Modernizare drum existent DN 25, între Galați și Tudor Vladimirescu»; «Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Curtea de Argeș»; «Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC și elaborare Proiect Tehnic pentru Drum de ocolire Municipiul Reșița între DN58 și DN58B - Faza 1 și Drum de ocolire Municipiul Reșița între DN58B si DJ581 - Faza 2»; «Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) și obținerea Autorizației de Construire (A.C.) pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Băbeni (județul Vâlcea)»”, a anunțat Grindeanu.

 

Chiriac: «O să fie un proiect grandios!»

Contactat telefonic, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că totul face parte din planul actualului Guvern, dar și al liderilor administrațiilor publice de a ajuta CNAIR cu punerea în operă a unor proiecte, în contextul în care compania de drumuri nu mai are capacitatea tehnică necesară să se ocupe de toate investițiile propuse. Chiriac a explicat că prin această descentralizare a proiectelor pe infrastructură, administrațiile preiau procedurile legate de organizarea licitațiilor pentru studii, proiectare și execuție, iar Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, va asigura finanțarea pentru tot.

Cât despre Drumul TransRegio Galați-Brăila, Chiriac a afirmat că prin acest protocol se intră deja în etapa a doua, iar ADI pentru infrastructură format din cele patru județe din zona noastră își dovedește deja eficiența într-un timp foarte scurt.

”Este al doilea pas important în demararea și efectuarea acestui mare proiect pe care vrem să îl facem pe cele patru județe. Vorbesc despre Drumul Expres TransRegio care va pleca de la Galați, Brăila, Viziru, Însurăței, Bărăganu, Slobozia, Drajna, Chiciu. Am semnat astăzi (n.r. - ieri) protocolul de colaborarea cu CNAIR. Asta denotă faptul că acest proiect va merge mai departe. Practic, este a doua etapă. Pe lângă faptul că noi ne-am asumat, vom face Studiul de Fezabilitate, iar lucrurile vor merge într-un ritm alert, astfel încât acel drum să fie realizat. Este foarte important și ne-am mișcat foarte repede. Dacă în luna decembrie 2021 constituiam ADI-ul, iată că suntem în luna februarie 2022 și deja am semnat și protocolul cu CNAIR. Eu zic că în 90 de zile să faci atâtea lucruri e foarte bine! Mă bucur și felicit și ceilalți colegi care au aderat la acest ADI. O să fie un proiect grandios!”, a declarat Chiriac.

Întrebat care vor fi pașii următori în privința proiectelor pentru care s-a semnat protocolul de colaborare, președintele CJ Brăila a explicat că ADI va da drumul procedurilor privind organizarea licitației pentru studiile de fezabilitate. Acesta și-a exprimat speranța că SF-ul în cazul Drumului TransRegio să fie gata până la finele lui 2022. Pasul următor va fi proiectarea și execuția efectivă a lucrărilor, a mai adăugat sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro