Mergi la conţinutul principal

Proiect de reabilitare al taberei Blasova

• iniţiativa aparţine primarului comunei Frecăţei, Ionel Bălan • şi este susţinută de Prefectul Judeţului Brăila, Cătălin Boboc • ministrul Ionuţ Stroe şi-a arătat disponibilitatea de a coopera în această problemă

 

Tabăra Blasova, din Insula Mare a Brăilei, în prezent o biată ruină, o umbră palidă a ceea ce au încercat comuniştii, în urmă cu 25 - 30 de ani, să facă din ea, este pe cale să redevină o oază de relaxare. Să reintre în ciruitul taberelor, iar tinerii să poată veni să pescuiasă, să se plimbe cu barca, să încheie ziua cu un foc de tabără în perioada vacanţei de vară.

Iniţiativa de a reabilita Complexul turistic Blasova aparţine primarului comunei Frecăţei, Ionel Bălan, localitate pe raza căreia se află această locaţie. Iniţiativa este susţinută de Prefectul Judeţului Brăila, Cătălin Boboc. Iar lucrurile au fost deja demarate. Miercuri, Prefectul şi primarul Ionel Bălan au fost la Bucureşti şi au discutat cu ministrul Ionuţ Stroe despre acest subiect. Întrevederea a fost una încurajatoare, aşa cum afirmă ambele părţi.

“Cu toţii ştim că Tabăra Blasova este în paragină de ani de zile. Iar când primarul din Frecăţei a lansat această iniţiativă am căutat să demarăm repede lucrurile. Miercuri am fost împreună la MTS şi am discutat cu ministrul Ionuţ Stroe despre reabilitarea acestei locaţii de agrement. Ministrul şi-a arătat disponibilitatea de a coopera în această problemă. Acum cei doi trebuie să stabilească varianta cea mai scurtă de rezolvare. Eu voi susţine orice iniţiativă care este spre binele judeţului nostru”, ne-a declarat prefectul Cătălin Boboc. 

“Am fost în audienţă la ministrul MTS, Ionuţ Stroe şi am discutat despre reabilitarea taberei Blasova. Am vrut să aflăm care este statutul acestei tabere şi nu sunt niciun fel de piedici în demersurile pe care urmăm noi să le facem. Iar domnul ministru s-a arătat interesat de acest proiect al nostru. Mi-a spus care sunt procedurile legale prin care putem să intrăm în posesia acestei locaţii. La acest moment tabăra arată jalnic. Eu sunt convins că putem duce la bun sfârşit acest proiect. După aceea vom putea face parteneriate cu cluburile sportive, sunt multe oportunităţi despre care vom discuta la vremea respectivă. Acum trebuie să demarăm repede toate demersurile ca tabăra Blasova să treacă la Primăria Frecăţei şi după aceea să găsim resursele de finanţare pentru care există mai multe variante”, a explicat Ionel Bălan, primarul comunei Frecăţei. 

 

DJST a făcut două tentative pentru reabilitarea taberei dar ambele au căzut

 

Tabăra din Insula Mare s-a deschis în 1989, la iniţiativa doctorului Victor Finescu, care a reuşit să convingă autorităţile comuniste că este nevoie de un loc precum cel de la Blasova ca spaţiu de recreere pentru copii. Iar potrivit ştirilor apărute în presă, de-a lungul timpului în jur de 20.000 de copii au petrecut vacanţele în tabăra de pe malul lacului Blasova, unde zilele pline de distracţie se încheiau cu focuri de tabără. Tabăra de la Blasova este administrată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. Directorul executiv al acestei instituţii, Nicuşor Hagiu, ne-a mărturisit că banii veniţi de-a lungul timpului de la MTS nu puteau acoperi cheltuielile pentru întreţinerea celor două tabere, cea de la Blasova şi cea din staţiunea Lacu Sărat. Şi că a făcut demersuri pentru ca tabăra Blasova să fie preluată de Consiliul Local al comunei Frecăţei şi după aceea de Consiliul Judeţean Brăila. Dar niciuna dintre aceste variante nu s-a finalizat.  Tot ce s-a construit în timpul regimului comunist, de la tabăra pentru copii până la vilele de protocol ale diverselor întreprinderi socialiste, fie a fost abandonat complet, fie a fost lăsat în paragină. Cert este faptul că acum totul arată jalnic. Este un loc în care se adună câinii sălbăticiţi iar  păianjenii, cu pânzele lor întinse sunt peste tot.

“Până în 2010 taberele erau la Direcţia pentru Tineret, iar în acel an s-a făcut fuziunea cu Direcţia pentru Sport şi astfel s-a format DJST. La acel moment aveam de administrat două tabere, cea de la Blasova şi cea din staţiunea Lacu Sărat. Banii care veneau de la Minister erau foarte puţini, conform legislaţiei de atunci noi nu aveam voie să accesăm fonduri europene şi de aceea s-a decis ca banii să fie alocaţi pentru întreţinerea taberei din Lacu Sărat. Am avut două tentative de a preda tabăra Blasova. Prima dată am purtat o astfel de discuţie cu  Primăria Frecăţei, a doua oară cu Consiliul Judeţean Brăila. Acum doi ani am fost foarte aproape de a preda locaţia la CJ, s-a emis şi un proiect de hotărâre însă s-a schimbat Guvernul şi totul a rămas pe traseu. Noi salutăm această iniţiativă şi sperăm ca de această dată să se finalizeze”, a declarat Nicuşor Hagiu, director executiv al DJST Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro