Mergi la conţinutul principal

Proiect de lege: profesorii ar putea fi protejaţi de elevii agresivi

Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat un proiect de lege prin care profesorii din învăţământul preuniversitar să beneficieze de protecţie sporită şi să aibă mai multe drepturi, cum ar fi cel de a aplica sancţiuni disciplinare elevilor violenţi, informează Mediafax. În plus, faptele sesizate de către cadrele didactice se prezumă a fi reale, până în momentul demonstrării situaţiei contrare. Totodată, vor creşte cu o treime pedepsele pentru faptele de agresiune fizică sau verbală faţă de aceştia.
"Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevii care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuşi, aşa ceva se întâmpla într-un oarecare colţ al ţării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză", se argumentează în expunerea de motive.

Ce prevede proiectul

Proiectul prevede ca personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar să fie învestit cu exerciţiul autorităţii publice, în limitele competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.
Deputatul Şerban Nicolae urmăreşte prin acest proiect să impună "respect şi consideraţie" faţă de personalul din învăţământ şi un "climat de ordine, disciplină şi respect". El susţine, în expunerea de motive, că această schimbare legislativă este necesară pentru că "realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de către elevi şi părinţi sau reprezentanţii legali ai acestora".
Un studiu efectuat anii trecuţi de Ministerul Educaţiei arată că peste 70.000 de mii de profesori au fost agresaţi cel puţin o dată. Mai mult, peste 2.400 de elevi au afirmat că şi-au jignit profesorii, iar 200 de copii au recunoscut că i-au lovit.
Întrebat cum comentează această iniţiativă legislativă, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Dan Gheorghiţă, s-a abţinut să facă vreo declaraţie până la momentul aprobării acestei legi.
În prezent, proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro