Proiectul de lege a fost depus de congresmenul Thaddeus McCotter, membru al Partidului Republican al presedintelui Bush, si beneficiaza deja de sustinerea mai multor parlamentari americani, a declarat asistentul acestuia, Paul Blocher.
Chiar daca initiativa legislativa va fi aprobata in Congres, Bush poate recurge la dreptul de veto in privinta acesteia.
Proiectul "le interzice reprezentantilor oficiali ai Guvernului si angajatilor acestuia sa asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara din 2008, care se vor desfasura in China comunista", tinind cont de modul in care sint tratati manifestantii din Tibet de catre regimul de la Beijing.
Bush intentioneaza sa asiste la ceremonia de deschidere, in pofida apelurilor lansate de mai multi lideri occidentali in vederea boicotarii evenimentului, in semn de protest fata de reprimarea manifestatiilor din Tibet. In luna februarie, el a promis ca va discuta problema libertatiilor personale in cursul vizitei sale in China, dar nu in contextul Jocurilor Olimpice.
Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat ca nu va fi prezenta la ceremonie, iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu a exclus posibilitatea de a boicota evenimentul.
Proiectul depus la Camera Reprezentantilor prevede, printre altele, denuntarea Beijingului "pentru sprijinul acordat regimului sudanez, pentru politica dura de control al natalitatii, pentru persecutarea cetatenilor chinezi care doresc libertate religioasa, pentru reprimarea sindicatelor, pentru degradarea nemotivata a mediului inconjurator si a negarii libertatilor fundamentale poporului chinez".
"Cred ca boicotarea ceremoniei de deschidere (...) trebuie sa ramina o optiune", a declarat presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi. Ea a apreciat ca "presedintele (Bush) ar putea sa se razgindeasca, in functie de ceea ce vor face si ceilalti sefi de stat".
"In mod cert, nu va fi convenabil sa participati la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice in China", se arata si in continutul unei scrisori deschise, semnate de 15 membri ai Camerei Reprezentantilor, dintre care 14 sint democrati.