• consilierii municipali s-au întrunit, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a vota un proiect ce fusese deja aprobat în noiembrie 2016, privind elaborarea unei strategii de dezvoltare pentru comunităţile marginalizate din municipiu • proiectul se adresează comunităţii de romi din Lacu Dulce şi Chercea, însă a căpătat unele modificări, după ce unul dintre partenerii Primăriei s-a retras • mai sunt doar 4 luni pentru accesarea banilor europeni • în caz contrar, plăteşte Primăria tot
Membrii CLM Brăila au aprobat, vineri, un proiect de hotărâre pentru comunitatea de persoane marginalizate din Municipiu. Mai exact, consilierii s-au întrunit într-o şedinţă extraodinară la sediul CUP „Dunărea”, pentru a aproba o completare a unui proiect faţă de care şi-au dat girul, iniţial, în luna noiembrie a anului trecut. La vremea respectivă, aleşii noştri au spus „da” (într-o şedinţă de îndată) încheierii unui acord de parteneriat între municipalitate, două ONG-uri şi o societate comercială, prin care să se realizeze un grup de acţiune locală (GAL) şi să se implementeze o strategie privind integrarea romilor şi persoanelor defavorizate. Era vorba despre Asociaţia Centrul Cultural Comunitar „Anton Pann”, SC RU Europe SRL Brăila şi Alianţa pentru Unitatea Rromilor - Filiala Brăila. De atunci şi până în prezent însă proiectul s-a blocat, în special după ce Asociaţia „Anton Pann” s-a retras din ecuaţie, după cum ne-a explicat chiar şefa Direcţiei de Strategii, Iuliana Neagu.
Pe scurt, iniţial, valoarea totală pentru „Elaborarea strategiei de dezvoltare locală pentru comunităţile marginalizate din municipiul Brăila” era de 219.685 lei. La vremea respectivă, consilierii au aprobat contribuţia proprie a Primăriei de 2.788 lei, reprezentând 2% din valoarea total eligibilă a bugetului propriu de 139.420 lei. În acelaşi timp, Asociaţia „Anton Pann” îşi asumase pe durata implementării proiectului cheltuieli eligibile de 40.642 lei, SC RU Europe - 15.835 lei şi Alianţa pentru Unitatea Rromilor - 23.787 lei.
În prezent, situaţia pare că s-a schimbat, în sensul că valoarea totală a proiectului este de 227.240 lei, iar consilierii municipali au stabilit contribuţia proprie a Primăriei, în sumă de 3.627 lei reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă a bugetului propriu de 181.349 lei, gestionat de Municipiul Brăila. Şi chiar dacă scopul principal al parteneriatului este de a atrage finanţare europeană pentru a integra comunitatea de romi din Lacu Dulce-Chercea, problema este că întârzierile de până acum au condus către o situaţie destul de neplăcută, în sensul în care cei implicaţi în acest proiect mai au aproximativ 4 luni de zile pentru a demara toate procedurile astfel încât să obţină banii de la Uniunea Europeană, mult doriţi. În caz contrar, investiţiile vor reveni la nivelul municipalităţii.
Vot şi silenzio stampa
Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Municipiului Brăila privind aprobarea „proiectului «Elaborarea strategiei de dezvoltare locală pentru comunităţile marginalizate din municipiul Brăila», în vederea finanţării în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Axa prioritară 5 Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii, Obiectivul tematic 9 Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, Prioritatea de investiţii 9.vi Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, Obiectivul specific 5.1 Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate (romă şi non-romă) din oraşe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populaţie aparţinând minorităţii romă, prin implementarea de măsuri/operaţiuni integrate în contextul mecanismului DLRC”, a trecut cu unanimitate de voturi, în cadrul unei şefinţe de îndată care a durat în jur de 3 minute.Nici măcar un consilier municipal nu a adresat vreo întrebare sau a făcut vreun comentariu privind situaţia cel puţin ciudată de a vota din nou un proiect care fusese deja aprobat, fără să se specifice concret că ar fi vorba despre o modificare.
Cert este că cei 24 de membri ai CLM prezenţi au spus din nou „da” proiectului (au absentat motivat PSD-ista Cristiana Voineag, viceprimarul Alexandru Jantea şi PND-ista Gina Ilie).
Astfel, de această dată, din parteneriat fac parte Municipiul Brăila, Alianţa pentru Unitatea Rromilor - Fliala Brăila şi SC RU Europe SRL Brăila. Pe lângă cotizaţia de 2% a municipalităţii, consilierii au mai aprobat şi faptul că pot apărea alte cheltuieli în timpul implementării activităţilor, în vedereea achitării unor taxe, cote, comisione etc. De asemenea, s-a aprobat plata tuturor cheltuielilor aferente bugetului propriu gestionat de Municipiul Brăila, în condiţiile decontării/rambursării ulterioare.
Neagu: «În patru luni, trebuie constituit grupul, trebuie făcută strategia şi animată comunitatea»
Contactată de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru mai multe explicaţii în privinţa modificării proiectului, şefa Direcţiei de Strategii, Iuliana Neagu, a explicat că acest proiect votat în CLM a venit cu o serie de completări ca urmare a verificărilor tehnice şi financiare.
„Trebuia aprobat bugetul încă o dată. Dacă vă uitaţi, acum este mai mare. Au apărut nişte modificări. Unul dintre parteneri nu a mai putut participa. A trebuit să renunţăm la un partener pe punctaje, pe experienţă şi pe contracte similare. În speţă, «Anton Pann» nu aveau proiecte cu finanţare europeană. Au trebuit reîmpărţiţi banii între persoane. Acum şi timpul se va scurta. Trebuie să reducem şi perioada de implementare, probabil şi dintre activităţi. Data trecută aveam în plan două excursii pentru animarea comunităţii, dar nu mai avem timp să le facem. Vor fi doar întâlniri şi activităţi educative pentru copiii din comunitate. Ne referim la zona Lacu Dulce, Catanga. În acest moment cererea de finanţare este pentru sprijin pregătitor. Acesta constă în informarea cetăţenilor din comunitatea marginalizată că se vor face intervenţii în consultarea lor privind intervenţiile pe care le consideră necesare, în creşterea gradului de participare a acestora în activităţi pentru ei. Urmează ca finalul acestui proiect să fie elaborarea strategiei cu toate intervenţiile necesare. Însă cel mai important element este că se va constitui un grup de acţiune locală. Deci solicitantul pentru intervenţiile în acea zonă nu va fi Primăria Brăila, ci acest grup de acţiune locală care se constituie”, a declarat Neagu.
Directorul recunoaşte că perioada de timp rămasă pentru implementarea proiectului şi obţinerea de fonduri europene, este foarte scurtă, însă şi-a manifestat speranţa că lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi se va reuşi.
„Această strategie se va finanţa şi prin POR, pe Axa 8. Pe ceea ce înseamnă infrastructură - în jur de 3 milioane de euro şi probabil 2 milioane euro pentru acţiuni finanţate prin Fondul Social European: calificări, înfiinţarea de firme ca să se se autosusţină acest GAL mai departe, sau alte activităţi pentru comunitatea respectivă, astfel încât să reducem riscul de marginalizare, excludere, să creştem gradul de educaţie, gradul lor de participare la viaţa socială a comunităţii. Cam aceasta este ideea. În patru luni trebuie constituit grupul, trebuie făcută strategia şi animată comunitatea. Va fi o perioadă foarte scurtă. Dar cu ajutorul partenerilor, cu eforturile noastre eu zic că vom reuşi”, a mai adăugat directorul.
Cât despre faptul că o eventuală întrâziere ar putea produce repercursiuni, Neagu a ţinut să sublinieze că nu se pune problema. Singura repercursiune, susţine directorul, în cazul în care proiectul nu va obţine finanţarea dorită va însemna că proiectul privind strategia va trebui realizat la nivel local, precum şi toate celelalte elemente.
„Altă repercursiune nu este. Dar tocmai de aceea se numeşte sprijin pregătitor. Pentru că se dau bani şi pentru contractarea unei firme care să realizeze o strategie”, a conchis sursa citată.