Proiect înecat în Bazinul Olimpic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cum se „bagă la apă“ milioane de euro!

Proiect înecat în Bazinul Olimpic

* supărat că în timpul vizitei făcute luna trecută pe șantierul bazinului olimpic de înot nu era niciun muncitor la fața locului, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a amenințat că va rezilia contractul cu firma care a contractat lucrările, dacă într-o lună de zile nu se mobilizează * cum șantierul a rămas la fel de pustiu, ministrul a trecut de la vorbe la fapte * directorul firmei de construcție ne-a confirmat că în cursul zilei de marți, 17 august, a primit o adresă de la CNI, în care este înștiințat despre rezilierea contractului * asta în contextul în care, acuză șeful firmei de construcții, chiar CNI se face vinovat de ”acea slabă mobilizare”, pentru că nu a mai prelungit autorizația de construcție pe șantierul de la Brăila * în consecință, patronul Middane spune că va acționa în instanță CNI * ce urmează? - nimic, pentru că totul se blochează!

 

Vești proaste pentru natația brăileană! Bazinul olimpic de înot, un proiect spectaculos de ordinul a 8 milioane de euro este, oficial, blocat! Pentru cât timp, nu se știe. Cert este că luni, 16 august, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a demarat procedura de reziliere a contractului privind construirea bazinului olimpic de înot din  municipiul Brăila, nemulțumit de slaba mobilizare de pe șantier. ”Compania Națională de Investiții, instituție care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a demarat procedura de reziliere a contractului privind construirea bazinul olimpic de înot din municipiul Brăila, în vederea reluării procedurii de achiziție publică și a finalizării investiției ” a anunțat ministrul Cseke Attila. Totul după ce, luna trecută, oficialul din minister a făcut o vizită pe șantierul de la Brăila și s-a arătat indignat că nu era niciun muncitor pe șantier. În consecință, acesta a amenințat că dacă într-o lună de zile nu se mobilizează constructorul, se reziliază contractul. Ceea ce a și făcut! Din acest moment, va trebui organizată o nouă licitație pentru desemnarea altui constructor. E foarte probabil ca licitația respectivă să fie urmată de clasicele contestații, deci procedura în sine se va întinde pe luni de zile. Într-o variantă pesimistă, întârzierile vor fi de ordinul anilor...

 

Firma care a pierdut contractul va da statul în judecată

Se pare, însă, că întârzierile nu au fost cauzate doar de slaba mobilizare a constructorului ci și de clasica birocrație românească, din cauza căreia eliberarea unor documente necesare pentru continuarea lucrărilor ar fi durat foarte mult. Cel puțin așa susține conducerea firmei care a deținut acest contract până la rezilierea lui de către ministerul condus de Cseke Attila. Astfel, beneficiarul proiectului, adică Compania Națională de Investiții (CNI), instituție care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a întârziat excesiv prelungirea autorizației de construcție a bazinului, care expirase cu mult timp înaintea vizitei ministeriale la Brăila! Contactat telefonic, directorul general al Midanne Invest Grup București, firma care a lucrat până acum la bazin, a declarat că nu este de acord cu decizia anunțată de oficialități și că o va contesta în instanță. Întrebat de ce nu era niciun muncitor pe șantier în ziua vizitei ministeriale, constructorul ne-a spus că nu mai aveau voie să lucreze, din moment ce le expirase autorizația de construire. ”A expirat autorizația de construire cu mult timp înainte ca ministrul să vină la Brăila și nu mai puteam face nimic acolo. Păi, este a cincea autorizație de construire pe care am scos-o. Fără asta nu poți lucra. Este în sarcina beneficiarului să solicite o prelungire, adică a CNI, iar primăria o eliberează. Deci e clar că îi dau în judecată dacă se reziliază contractul pentru că eu tocmai din cauza lor n-am mai putut face nimic acolo, pentru că mi-a expirat autorizația de construire, dar ei știau asta. De ce n-au prelungit-o?! S-au băgat acolo vreo 800.000 de euro pe promisiunile ministerului că o să ne actualizeze prețurile, dar de 3 ani nu au făcut nimic. Îmi pare tare rău, pentru că numai eu știu câte am întâmpinat, câte piedici, câte schimbări politice. De ce așa ceva? Că a venit un ministru nou acolo, care atâta știe să facă. Să rezilieze, să facă, să dreagă, în loc să plătească antreprenorii care și-au cheltuit banii. E o bătaie de joc cu tot ce se întâmplă, noi suntem carnea lor de tun! ”, a afirmat șeful Middane, Dan Nechifor. Ultimul termen de predare a lucrărilor pe care constructorul l-a avansat în luna iunie a acestui an a fost decembrie 2021. Din păcate însă proiectul s-a înecat la mal, într-un stadiu destul de avansat, de 98%, după cum a apreciat directorul firmei de construcție, care a încasat deja tot 98% din valoarea totală a contractului, adică undeva la 28.000.000 de lei.

 

Șeful Middane: ” E o mare nedreptate! Cred că e o decizie politică. Deja bănuiesc cine o săștige noul contract, dar mă abțin momentan.”

Întrebat ce presupune rezilierea acestui proiect, directorul firmei de construcție ne-a mărturisit, inițial, că nu știe ce înseamnă, pentru că nu ar fi mai trecut niciodată prin așa ceva. Mai mult, ieri dimineață, la ora la care a fost contactat de ”Obiectiv”, acesta a părut surprins că CNI ar fi demarat procedura de reziliere. Ulterior, după aproximativ o oră, acesta a revenit și ne-a transmis telefonic că a primit o adresă de la CNI în care i se aduce la cunoștință rezilierea contractului, dar și faptul că i se cer penalități în cuantum de 69 de milioane de lei, adică de două ori valoarea contractului. ”Aveați dreptate. După ce am vorbit cu dumneavoastră, am sunat la CNI și am întrebat și mi-au trimis o adresă prin care mă anunță că îmi reziliază contractul începând cu data cu 23 și îmi cer penalități de două ori valoarea contractului! Adică contractul e de 30 de milioane și ei vor 69 de milioane de lei penalități. (...) Deci se aruncă o porcărie pe spinarea mea, nu știu cum o s-o duc, probabil că o să mă judec. E o mare nedreptate! Cred că e o decizie politică. Deja bănuiesc cine o săștige noul contract, dar mă abțin momentan. Da, e clar! Proiectul se blochează”, a mai declarat constructorul. Întrebat cum s-a ajuns aici și de ce atât de multe amânări, inginerul Dan Nechifor ne-a mărturisit că vina nu-i aparține. Șeful Middane spune că a venit cu bani de acasă pentru acest proiect, din cauza multor lucrări neprevăzute apărute pe fondul schimbării legislației și a normelor în domeniu. Ultimele modificări la acest proiect au fost legate de sprinklere, adică acele armături de distribuție a apei, destinate echipării instalațiilor fixe de stins incendii, care au rolul de a detecta un focar. Între timp, acestea au fost schimbate, așa cum a solicitat ISU, în urma unui control inopinat. ”Părerea mea știți care e? Proiectul ăsta a fost mestecat de multe generații de conducători la Ministerul Dezvoltării și la CNI. Nimeni nu a vrut ca să rezolve această problemă! Toți au amânat-o și au pasat-o de la unul la altul. Pentru că am început lucrările acolo și deja băgasem bani, nici noi nu am putut să mai plecăm(...) Din 2016 i-am înștiințat că prețurile trebuiau actualizate, că lucram la prețurile din 2011...Domnule, am așteptat 8 luni de zile să iasă hotărârea asta. Când s-a luat hotărârea, s-a schimbat conducerea. Acum mai aveam de făcut doar placajul bazinelor, o automatizare care să acționeze pompele la bazine, liftul și să asigurăm un generator”, a conchis directorul Middane, Dan Nechifor.

 

Alții acuză, reziliază, se judecă, dar Brăila rămâne cu un muzeu...olimpic!

Dacă ne uităm în urmă, un lung șir de probleme a dus la tergiversările repetate ale acestui mare proiect de investiții. Prima problemă a apărut în 2015, la nici două săptămâni de la instalarea muncitorilor pe șantier, când lucrările s-au blocat luni bune, la stadiul de săpături. Atunci, angajații firmei care a contractat lucrarea au avut surpriza să constate că pânza freatică este mai ridicată decât se așteptau, astfel că au apărut intervenții și cheltuieli neprevăzute pentru rezolvarea situației. După acest episod, care și-a găsit o rezolvare în cele din urmă, au urmat însă altele. Ulterior, a intervenit un litigiu între constructor și finanțator, care avea să reducă viteza de lucru de pe șantier, din cauza prețurilor neactualizate practicate de CNI, încălcându-se astfel prevederile contractuale. Totul pentru că, spune el, contractul pentru realizarea bazinului olimpic de înot s-a semnat în 2011, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 2015, adică după 4 ani de zile. Mai mult, încă de anul trecut prețurile la materialele de construcții s-au dublat față de alți ani, ca urmare a episodului pandemic care a afectat întreaga economie.

Proiectul bazinului olimpic de înot a fost întocmit de municipalitatea brăileană în urmă cu 11 ani, mai exact în 2010, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu și timp de 5 ani  s-a așteptat o soluție de finanțare. Investiția a fost prinsă ulterior într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării și Ministerului Tineretului și Sportului, semnat pe 20 ianuarie 2015. Proiectul a fost stabilit la o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării RegionaleContractul a fost câștigat la licitație de firma “Midanne Invest Grup”, cea care a realizat cam 98% din construcția bazinului, iar proiectul general a fost făcut de firma “Specialist Consulting”, ambele din capitală. Beneficiarul final trebuia să fie Primăria Brăila, care a contribuit cu 2,1 milioane de euro la acest proiect. Însă până la final mai este cale lungă și complicată, din păcate pentru brăileni!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro