Proiecţii speciale ale filmului despre moartea procurorului Panait | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiecţii speciale ale filmului despre moartea procurorului Panait

Filmul despre procurorul Cristian Panait, "De ce eu?", în care actorul brăilean Emilian Oprea interpretează rolul principal, va fi prezentat într-o versiune de lucru în cadrul unor proiecţii speciale, care se vor desfăşura la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, în perioada 10 - 13 noiembrie.
Tudor Giurgiu, regizorul filmului, a anunţat, ieri, pe blogul său că va organiza săptămâna viitoare patru proiecţii speciale ale filmului "De ce eu?" (work-in-progress) în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.
"Sunt curios cum vi se va pare, ce vă place sau ce nu v-a convins. Să discutăm după film despre România anului 2002, despre ce trăim azi şi ce va fi de-acum încolo. Despre sacrificii şi speranţă", a scris Tudor Giurgiu pe blogul său.

El a precizat că va fi o singură proiecţie a filmului în fiecare oraş. "Alături de mine, la Iaşi, Timişoara şi Cluj va fi Emilian Oprea, interpretul rolului principal. Şi Ionuţ Caras, la Cluj", a spus Tudor Giurgiu.
În anunţul său, Tudor Giurgiu spune că nu va da interviuri presei şi susţine că nu îşi doreşte mediatizare. "Vrem doar să ne întâlnim cu o seamă de oameni şi să discutăm liber despre film", precizează Tudor Giurgiu.

Când vor avea loc proiecţiile

Proiecţiile speciale vor avea loc luni, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Bucureşti, marţi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional - Sala Cub din Iaşi, miercuri, la Timişoara (spaţiul şi ora proiecţiei urmează să fie stabilite), şi joi, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.
Preţul unui bilet la aceste proiecţii este de 10 lei.
În anunţul său, Tudor Giurgiu nu face nicio precizare referitoare la decizia de programare a acestor proiecţii speciale ale filmului despre procurorul Panait chiar în săptămâna de dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care urmează să se desfăşoare pe 16 noiembrie.
Totodată, contactat miercuri de agenţia Mediafax, Tudor Giurgiu a spus că nu poate să vorbească, pentru că este plecat din ţară.
Pe de altă parte, pe 6 octombrie, Tudor Giurgiu a declarat pentru agenţia MEDIAFAX că pelicula despre procurorul Panait va fi trimisă la festivalurile internaţionale de film de la Berlin şi Sundance, precizând că lansarea în cinematografele din România ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii martie, anul viitor.

 

Subiectul filmului

Primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait au fost publicate pe 25 septembrie de regizorul peliculei, Tudor Giurgiu, în secvenţele lungmetrajului apărând şi Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat la momentul respectiv, pentru Mediafax, că îşi interpretează propriul rol, cel de moderator TV. Aceste imagini au fost publicate de Tudor Giurgiu pe blogul personal şi pe pagina sa de Facebook.
Teaserul filmului "De ce eu?", cunoscut până de curând sub titlul de "Cristian", începe cu textul scris: "Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori".
După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conţine un mesaj ce aparţine, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: "Toţi cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârşesc inevitabil prin a fi înghiţiţi, izolaţi şi sfâşiaţi în bucăţi...".
"Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Şefii săi îi încredinţează un caz de maximă importanţă: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr şi carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preţ, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi are parte de surprize şi revelaţii neaşteptate".

"M-aş bucura să schimbe nişte conştiinţe"

Într-un interviu acordat Mediafax, regizorul Tudor Giurgiu a precizat că filmul "Cristian" este un proiect de care este "foarte ataşat", afirmând că încearcă să îl lucreze "cât mai neatins de toate conotaţiile politice". "M-aş bucura să schimbe nişte conştiinţe, m-aş bucura să se redeschidă un pic cazul şi discuţiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat şi de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi şi nechestionaţi. Dar de aici până la toate elucubraţiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă", a afirmat acesta.
Tudor Giurgiu a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulţi din apropiaţii acestuia. "A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar. (...) Este un film despre un procuror aflat în faţa unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluţie aşa cum i se impune, aşa cum se doreşte, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluţie pe un dosar aşa cum îi dictează profesia şi normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului", a completat Giurgiu.
"Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă", a mai declarat acesta.
Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Ponta şi cazul Panait

Cristian Panait a fost un procuror a cărui sinucidere, în 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus. Imediat după moartea lui Cristian Panait, s-a bănuit că sinuciderea a fost cauzată de faptul că şefii săi, Ilie Picioruş, şi Ovidius Păun, i-au luat dosarul la care lucra, în care procurorul Alexandru Lele era acuzat de corupţie, pe motiv că el intenţiona să dispună neînceperea urmăririi penale. Ministerul Public confirma la acea dată că sinuciderea, prin defenestrare de la etajul unui imobil, a fost cauzată de un "complex de factori psihostresori". Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma că Victor Ponta este principialul suspect al morţii lui Panait. Ponta ar fi fost interesat de înlăturarea lui Panait şi ulterior ar fi fost răsplătit de PSD, cariera sa avansând, notează Wikipedia.
În vremea în care era ministru al Justiţiei, Monica Macovei a cerut redeschiderea dosarului. "Au rămas semne de întrebare. Şi asupra rolului lui Ponta şi al acestui Picioruş, care e în continuare tot în Parchet. Şi a altora. Pot să spun că am cerut redeschiderea. După foarte multe discuţii, chiar scandaluri în CSM s-a acceptat redeschiderea. Apoi s-a făcut un raport şi s-a spus că nu e nimeni vinovat şi soluţia e aceeaşi", a declarat Macovei, într-un interviu oferit cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Ponta nu se simte vizat

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat în luna septembrie că este convins că filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, regizat de Tudor Giurgiu, nu are nicio legătură cu el, deoarece nu mai era procuror atunci când s-au întâmplat faptele care fac subiectul lungmetrajului.
"Nu are legătură cu mine. Tudor Giurgiu a spus foarte clar că este un film artistic despre viaţa lui Cristi Panait, care mi-a fost un foarte bun prieten şi apropiat, am fost procurori tineri amândoi", a declarat Victor Ponta, la momentul respectiv, la România TV.
El a amintit că nu mai era procuror când s-au întâmplat faptele care fac obiectul filmului.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro