Mergi la conţinutul principal

Programul Tomata 2024, mai puțini bani pentru cultivatori, dar mai multe opțiuni

• Programul ”Tomata” vine cu noutăți • în ciclul II de producție se dau mai puțini bani fermierilor, dar aceștia vor putea cultiva și alte legume, nu doar tomate, ca anul trecut • la Brăila sunt eligibili la plată 21 de producători • aceștia vor primi echivalentul a 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați • începând de luna viitoare, cei înscriși în program în ciclul II de producție vor primi banii pentru culturile înființate

 

Vești bune și nu prea, pentru legumicultorii din Brăila! Începând de luna viitoare, cei înscriși anul trecut în programul de minimis destinat producției de legume în spații protejate, cunoscut drept Programul ”Tomata”, urmează să încaseze banii pentru ciclul II de producție. Sunt însă și câteva noutăți în acest sens. Fermierii eligibili la plată vor primi mai puțini bani față de ciclul I de producție, respectiv câte 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați cultivați. Noutăți sunt și în ceea ce privește suprafața cultivată de fermieri, care poate fi și cu alte legume, și nu doar cu roșii, așa cum era prevăzut inițial. Potrivit Direcției pentru Agricultură Brăila, în acest județ se încadrează la plată, în cliclul II de producție, 21 de beneficiari, care vor primi în total suma de 103.929 de lei.

Însă banii nu se obțin oricum. Cultivatorii de legume trebuie să aibă producții minime pentru fiecare cultură în parte, condițiile prevăzute în program fiind următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate, 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți, 1.500kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi, 1.000 kg/1.000 mp pentru spanac, 10.000 de plante/1.000 mp pentru cultura de salată și 100.000 de bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Dacă sunteți fermier, țineți cont totuși că veți primi bani doar pentru o cultură din cele acceptate, ceea ce înseamnă că legumicultorii nu vor încasa mai mult de 1.000 de euro/mp.  Banii se vor vira în lei, la cursul de schimb valutar publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Anul trecut, în ciclul I al programului, au fost eligibili la Brăila 122 de beneficiari, care au primit suma de 14.847 lei/beneficiar, suma totală achitată fiind de 1.811.334 de lei, conform datelor puse la dispoziție de către directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Brăila, Traian Cișmaș.

Oficialii spun că scopul acestui program vizează asigurarea aprovizionării pe piață cu legume, în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor, în rândul cărora din păcate, la Brăila, a scăzut interesul pentru sprijinul financiar. Cel puțin față de anul trecut. De asemenea,  conform strategiilor europene din domeniile de agricultură și industrie alimentară se încearcă promovarea consumului de fructe și legume proaspete, obținute local.

Vă amintim că în cliclul I de producție, sprijinul acordat în Programul ”Tomata” a fost în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar,  legumicultorii putând cultiva doar tomate prin acest program.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro