Programul "Fermierul" a devenit operational | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Programul "Fermierul" a devenit operational

Directorul executiv al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Braila, Jenica Georgescu, a facut public, ieri, in cadrul unei intilniri cu producatorii agricoli organizata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), faptul ca Programul "Fermierul" a devenit operational. Anuntul a fost facut in contexul in care, in cadrul teleconferintei de miercuri seara, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a informat specialistii din teritoriu ca Banca Comerciala Romana (BCR) a primit primele fonduri destinate acordarii de credite pentru realizarea de investitii prin acest program. "Deoarece Ministerul Agriculturii nu a emis, deocamdata, ordinul privind conditiile de functionare a Programului in 2006, noi lucram tot in baza Ordinului nr. 979/2005. Oricum, se pare, modificari esentiale nu vor fi, doar atit ca, prin aceste completari, speram ca pe lista investitiilor sa fie inclusa si achizitia de utilaje destinate efectuarii lucrarilor mecanice in fermele vegetale", a precizat Georgescu.
Cert este ca, pentru 2006, Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia bancilor suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 200 milioane euro, suma pe care acestea sa o dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura.

Credit pe 10 ani cu dobinda 5%

Creditul contractat prin programul "Fermierul" este pe termen lung, pina la 10 ani, cu o perioada de gratie de 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Dobinda perceputa este de 5%.
Conform Ordinului nr. 979, investitiile care pot beneficia de credite acordate prin "Fermierul" sint: investitii in unitati de procesare carne, lapte si produse lactate, vin, fructe si legume, peste si produse piscicole si plante textile; in exploatatii agricole din domeniul: horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte/bivolite, ferme de crestere si ingrasare taurine, de oi si capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si pasari; investitii in servicii agricole si acvacultura.
Pentru fiecare tip proiect, Ministerul Agriculturii a stabilit un plafon
maxim de creditare astfel: 250.000 euro pentru unitatile de
procesare carne si lapte si 150.000 euro pentru submasurile vin,
fructe si legume, peste si plante textile; 30.000 euro pentru investitii
in horticultura, 50.000 euro pentru viticultura, 150.000 euro pentru
sere si 40.000 euro pentru pomicultura si fermele zootehnice.
50.000 euro este plafonul maxim pentru proiectele din domeniul
servicii agricole si 100.000 euro pentru cele din acvacultura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro