Programul de dezvoltare al Brailei este sublim, dar lipseste cu desavirsire | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Programul de dezvoltare al Brailei este sublim, dar lipseste cu desavirsire

Nici cu binoclul nu se vede vreo schimbare in bine, in municipiul Braila, dupa un an si jumatate de guvernare PNL-PD! Este ceea ce a incercat sa demonstreze ieri deputatul PSD Mihai Tudose, intr-un tur al orasului, cu principalele non-atractii turistice, pe care le-a privit si cu ochiul liber, si cu binoclul, pentru a vedea mai bine. Tudose a avut aceasta idee, dupa ce primarul Constantin Cibu i-a sugerat, recent, sa consulte un oculist, daca tot spune ca nu vede nimic bun, dupa un an si jumatate de guvernare a Aliantei. Pentru a-si dovedi buna-credinta, deputatul i-a luat alaturi de el si pe senatorul PSD Aurel Simionescu si pe consilierul municipal PSD Alexandru Coada. Asta, in ideea ca sase ochi vad mai bine decit doi. Cu cei sase ochi din dotare, liderii PSD tot nu au putut depista decit bube pe fata orasului, "carii pe care liberalii si democratii au promis in campania electoala sa le astupe, lucru pe care insa nu l-au facut". Astfel, insotiti de ziaristi, cei trei au vizitat bulevardul Sulina, plin de gunoi, patinoarul, aflat in stare jalnica, citeva dintre strazile din centrul vechi al orasului, la care canalizarile fara capac erau la tot pasul, zona portului, care este o ruina, cartierul Chercea, cu "unica piata aflata pe carosabil din Romania", si gunoaiele care il sufoca.
Tudose a explicat ca toate aceste obiective erau puncte din programul electoral al Aliantei PNL-PD, lucruri care trebuia remediate, si la care nu s-a facut nimic pina acum. El a mai precizat ca a organizat acest tur pentru a se vedea cu ochiul liber sau cu binoclul, la nevoie, ca sint mult prea multe lucruri care au fost promise, de catre actuala guvernare, si care nu au fost realizate si nici macar incepute. Mai mult, Tudose si colegii sai se declara ingrijorati de faptul ca municipalitatea nu doar ca n-a inceput nimic concret, dar nici nu va fi capabila sa o faca, in viitorul apropiat, pentru ca nu are nici un fel de program clar, ca sa stie care sint prioritatile, si ce trebuie facut, in fiecare domeniu: "Am ales acest mijloc, fiindca numai cu ochelarii nu am reusit sa vad vreo realizare a PNL-PD, si ati putut vedea si dumneavoastra care este starea de lucruri. Ceea ce am solicitat este o grija mai mare fata de Braila. Nu sustinem ca la un an si jumatate de mandat, Braila trebuia sa arate ca si Parisul, dar se putea vedea macar ca anumite lucruri au inceput sa fie remediate. Nu-ti trebuie un an si jumatate sa pui capace la canalizari, nu-ti trebuie un an si jumatate sa vezi cine si cum ar trebui sa stringa gunoiul, si nici ca sa ai o strategie coerenta in ceea ce priveste Braila. Planul prezentat public de edili nu tine deloc cont de ceea ce este in Braila si nu pare, cu ochiul liber, a avea coerenta si de a fi, in sine, o strategie. Nu rezulta din acel plan nimic in ceea ce priveste modul in care va arata Braila peste 20 de ani, ce dinamica va avea din punct de vedere demografic, ce potential".

"Noi consideram ca acest proiect de program ar trebui sa fie retras de pe site"

Si senatorul Aurel Simionescu, dupa lecturarea programului de dezvoltare al municipiului, prezentat pe site-ul Primariei, a ramas cu un gust amar. El spune ca sint atitea greseli si gafe, incit este jenant ca documentul respectiv a fost dat publicitatii: "In primul rind, din punctul nostru de vedere, programul prezentat pe site-ul Primariei este un amestec de idei foarte generale, adaugate la o serie intreaga de actiuni care sint extrem de punctuale. Daca vorbim despre un program de dezvoltare economico-sociala, acesta apare ca un proiect cu totul si cu totul neprofesionist, facut doar pentru a astupa gura consilierilor, in special de la PSD, care au cerut de mai multe ori sa se realizeze asa ceva. Daca numai in ultimele cinci-sase luni, de cind tot cerem asta, la modul sistematic, s-ar fi pus cineva serios pe treaba, si tot ar fi reusit sa scoata ceva mai bun. Proiectul nu este nici macar colationat, nu este facut intr-o forma care sa dovedeasca faptul ca a fost macar citit. Aproape ca nu este pagina in care sa nu lipseasca litere, sa nu avem cuvinte ciudate, si multe altele. Apar expresii sau formulari ciudate, iar unele nu prea au inteles in limba romana, precum "transport regulat si durabil" care daca intrebam pe cineva ce inseamna, este mai greu sa raspunda, sau "prevenirea consecintelor considerate drept socuri sociale, si acordarea de ajutoare e urgenta", ca "d"-ul l-au pierdut pe drum. Eu nu vreau sa iau toate astea la rind, dar sint foarte multe lucruri de genul acesta. Unele dintre obiectivele pe care le avem prezentate in program sint in asemenea fel, incit daca scriem "municipiul Galati", sau "Constanta", se potrivesc fara nici un fel de problema, nu au nici un fel de legatura directa cu municipiul Braila, fie ca este vorba despre administratie, de finantele locale, de cultura, de sport. Mai mult, la "sport" avem un obiectiv extrem de interesant, care se refera la " indeplinirea actiunilor din program". De asemena, avem niste obiective care nu au nici o legatura cu municipalitatea, cu atributiile, cu sarcinile acesteia, cum ar fi "respectarea angajamentelor asumate fata de UE, astfel incit anul 2007 sa fie anul integrarii politice". Daca dumneavoastra credeti ca acesta este un obiectiv care are legatura cu municipalitatea, asta este.... "
Simionescu a gasit si alte expresii generale, care, in opinia sa, reprezinta termeni bombastici, care acopera niste chestiuni extrem de generale: "Iata alte exemple: "accelerarea introducerii reglementarilor europene in legislatia interna", sau "dezvoltarea bazei legislative din unitatile scolare". Nu stiu ce inseamna baza legislativa pentru unitatile scolare, dar, ma rog... poate ca inseamna ceva. Sint actiuni care sint puse de doua ori, probabil, ca sa ne fixeze cunostintele, in legatura cu aducerea unor autobuze, care apar si la obiective, si la actiuni, in legatura cu masa la cantina sociala, sau cu abonamentele. Sau sint asocieri care n-au legatura, si vorbim aici despre promovarea statiunii Lacu Sarat, avem doua actiuni legate de Lacu Sarat, si trei vizind faleza Dunarii, strandul copiilor si croaziere pe Dunare. A fost o adunare de materiale de pe undeva, cineva le-a strins, si le-a asezat pe site-ul Primariei, pe post de program de dezvoltare. Multe sint numai actiuni pentru anul 2006, desi programul se refera la perioada 2006-2008, iar unele dintre actiunile trecute aici sint de-a dreptul hilare. Deci, daca discutam despre reparatii la gardul de la scoala Waldorf sau despre inlocuirea unei cercevele la Scoala "Vasile Alecsandri", chiar ca nu mai este vorba despre un program strategic sau despre chestiuni mai marunte. Noi consideram ca acest proiect de program ar trebui sa fie retras de pe site, lucrat cu responsabilitate, cu un colectiv, la care noi ne manifestam disponibilitatea sa participam, prin consilierii nostri municipali, si sa apara un proiect de program serios, care sa intre in dezbatere publica".

"Ar fi de preferat ca acei stimati colegi sa vina cu propuneri concrete"

Viceprimarul municipiului, Lucian Tilea, cel care a coordonat colectivul care a elaborat acest plan, in linii generale, considera ca decit sa stea pe margine si sa critice, liderii PSD ar veni mai bine cu propuneri concrete, de imbunatatire a programului. Tilea a precizat, insa, ca primarul a fost cel care a dat forma finala documentului publicat pe site-ul Primariei: "Legatura dintre persoana mea si acest plan de dezvoltare este mai degraba de subsol, eu fiind cel care a pus la dispozitia domnului primar o serie intreaga de informatii. A existat o comisie, al carui presedinte am fost, si care s-a ocupat, impreuna cu toti conducatorii institutiilor care sint in subordinea Primariei, de elaborarea planului. Fiecare dintre directori a venit cu propuneri foarte precise legate de dezvoltarea propriei institutii, noi le-am pus cap la cap, am avut si niste puncte de vedere personale, eu si doamna viceprimar Vasioiu. Toate acestea, asezate in pagina, au fost baza de la care domnul primar a putut sa-si realizeze planul de dezvoltare. Am inteles ca, din partea opozitiei, au fost voci care au considerat ca nu este neaparat ceea ce trebuie. Ar fi de preferat ca acei stimati colegi sa vina cu propuneri concrete: care dintre punctele din acest plan de dezvoltare nu sint in regula - si faceati referire la o declaratie de-a cuiva, cum ca integrarea europeana nu are nici o legatura cu planul de dezvoltare al Brailei. Este total gresit, pentru ca integrarea europeana inseamna schimbarea aproape integrala a legislatiei in ceea ce priveste administratia publica, pentru ca ea trebuie neparat corelata cu cea europeana, si asta inseamna foarte multe schimbari la nivel local. Dar pentru asta ar trebui, probabil, ca cei care au facut afirmatiile respective sa fie in cunostinta de cauza. Dar cred ca o varianta oricum mai buna decit aceea de a face tot felul de afirmatii, in fata camerelor de luat vederi, este sa ne intilnim, oriunde, ca e vorba de Primarie, sau de alta parte, sa luam punct cu punct ceea ce scrie in acest plan de dezvoltare publicat pe site de catre ordonatorul principal de credite, domnul primar Constantin Sever Cibu, si sa-l dezbatem, sa vedem daca ceea ce noi am facut ca propunere, poate fi imbunatatit".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro