Mergi la conţinutul principal

Programul școli și grădinițe prietenoase cu natura, disponibil și la Brăila

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Noua ediție a celui mai prietenos program de educație pentru natură derulat în școli debutează pe 10 octombrie. Dacă în anul școlar trecut clubul copiilor prietenoși cu natura avea 43.881 de elevi din 543 de școli din toată țara, anul acesta ne așteptăm să fie și mai mulți. Cu fiecare ediție, numărul școlilor prietenoase cu natura e din ce în ce mai mare și de anul acesta vârsta participanților va fi din ce în ce mai mică... până la grupa mică. Pentru că, la aceeași dată, lansăm acest program și pentru grădinițe.

Din 10 octombrie și până pe 10 noiembrie cadrele didactice pot înscrie școlile, palatele copiilor și grădinițele în programul nostru educativ prin completarea formularului online. Înscrierea și participarea sunt gratuite, la fel și accesul la materialele educative și consilierea oferită de biologii SOR implicați în program.

Prin acest program educativ ne alăturăm eforturilor educatorilor și dascălilor de a face cât mai atractivă activitatea didactică și de a promova învățarea în aer liber. Astfel, copiii au șansa de a fi în natură mult mai des, de a cunoaște lumea vie de aproape.

Activitățile din program le alimentează creativitatea, le stimulează simțul aventurii, îi ajută să cunoască și să recunoască fauna sălbatică din apropierea școlii sau de acasă, ba chiar și vietățile întâlnite în drumeții sau în tabere. Prin eforturile lor de a proteja plantele și animalele, copiii și cei care îi îndrumă reușesc să facă spațiile din jurul școlilor din ce în ce mai prietenoase cu natura: în sezonul rece hrănesc păsările care iernează la noi, amplasează scorburi artificiale în care vor cuibări ani la rând perechi de păsări cântătoare, instalează hrănitori și adăpători pentru păsări, hoteluri de insecte, plantează arbori și arbuști, dar și specii de plante ale căror flori atrag fluturi și alte insecte polenizatoare.

Schimbarea anotimpurilor nu trece neobservată, nici zilele dedicate naturii, ci sunt celebrate an de an. Concursurile, dar mai ales Olimpiada Speciilor, una din cele mai atractive activități de educație ecologică, accesul la o comunitate online unică se adaugă și ele la lista beneficiilor oferite de programul nostru de educație pentru natură în natură.

Activitățile programului se desfășoară pe tot parcursul anului școlar și sunt detaliate în Regulament. Pentru a primi și a menține certificarea de Școală sau Grădiniță Prietenoasă cu Natură, este suficient ca profesorii, educatorii împreună cu copiii să pună în practică în mod corect minim 5 activități din lista propusă de noi. Astfel au șansa ca la finalul anului școlar să fie premiați și să primească plăcuța programului. Școlile, palatele și grădinițele care primesc 5 ani consecutivi certificarea, câștigă și marele premiu, un panou educativ.

 

Graficul de desfășurare a programului atât pentru școli cât și pentru grădinițe:

1. Lansare: 10 octombrie 2022

2. Înregistrare prin completarea Formularului de înregistrare on-line pînă în data de 10 noiembrie 2022.

Observație: Locul acordului de colaborare va fi preluat de către o adeverință unică de participare eliberată de către organizatori instituțiilor de învățământ acceptate în program.

3. Desfășurare activități: de la data înregistrării – 19 mai 2023

4. Raportare prin completarea Formular de raportare: 22 mai – 30 iunie 2023

5. Evaluare rapoarte și eliberare adeverințe: iunie – iulie 2023

6. Trimitere adeverințe în format electronic: iulie 2023

7. Trimiterea plăcuțelor prin poștă: începutul lunii septembrie 2023

8. Lansarea unei noi sesiuni: septembrie / octombrie 2023

Așteptăm cu interes ca și de la Brăila să se înscrie cât mai multe școli și grădinițe în acest program. Pentru mai multe informații consultați pagina programului și ne puteți contacta pe adresa de e-mail: educatie@sor.ro.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/incepe-o-noua-editie-a-programului-scoli-prietenoase-cu-natura-si-prima-editie-pentru-gradinite-prietenoase-cu-natura/

https://www.sor.ro/proiect/scoli-si-gradinite-prietenoase-cu-natura/inscrie-o-scoala/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro