Din toamnă, elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor continua să primească mere gratuit prin "Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli". Proiectul vine în completarea programului "Cornul şi laptele", introdus de Guvern în anul 2002, de care beneficiază peste 2 milioane de elevi din învăţământul privat şi de stat.
Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, programul "Fructe în şcoli" va fi finanţat din fonduri europene şi naţionale, bugetul total fiind de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provin din fonduri europene şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile judeţene. Astfel, în anul şcolar 2016-2017 vor fi acordate gratuit mere pentru o perioadă de 88 de zile de şcolarizare, în limita aceleeaşi valori de 0,37 lei/elev.
Conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei beneficiază de această facilitate 1.760.000 de elevi din clasele pregătitoare şi I-VIII din învăţământul public şi privat. Guvernul analizează şi extinderea programului pentru preşcolari.
"Fructe în şcoli" are ca scop încurajarea alimentaţiei sănătoase pentru elevi. Elementul de noutate îl reprezintă organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare. De asemenea, Executivul doreşte să se organizeze concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe sau legume, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau activităţilor educative practice.
Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009-2010.