Comisia publică, independentă şi consultativă „Privacy and Civil Liberties Oversight Board" (PCLOB), formată din cinci membri, a aprobat oficial miercuri un amplu raport privind programele de supraveghere ale NSA în străinătate, printre care şi PRISM, pentru a le analiza funcţionarea şi a le valida legalitatea.
Experţii au concluzionat că supravegherea comunicaţiilor pe internet şi telefonice ale non-americanilor în străinătate, în conformitate cu articolul 702 al legii privind spionajul, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informaţii în lupta împotriva terorismului.
Potrivit propriei lor analize non-exhaustive ale operaţiunilor NSA, în aproximativ 30 de cazuri informaţiile obţinute datorită acestor programe "au fost catalizatorul care a permis identificarea unor terorişti necunoscuţi până atunci şi/sau a unor planuri de atentate".
În aproximativ alte 20 de cazuri, supravegherea a contribuit la o anchetă antiteroristă încă în desfăşurare.
"Potrivit unui bilanţ aproximativ al acestor cazuri, au avut loc peste 100 de arestări pentru fapte legate de terorism", concluzionează raportul.