Programul pentru un internet mai sigur pentru perioada 2009-2013 a fost adoptat, ieri, de Consiliul de Ministri si se fondeaza pe succesele inregistrate de predecesorul sau, care a acoperit in perioada 2005-2008. Acesta va lupta impotriva manipularii psihologice si a hartuirii, facind ca softurile online si tehnologiile mobile sa devina mai sofisticate si mai sigure.
In conditiile in care 75 la suta dintre copiii cu virste cuprinse intre 6 si 17 ani folosesc deja internetul si 50 la suta dintre copiii de 10 ani au un telefon mobil, un nou sondaj Eurobarometru publicat tot ieri arata ca 60 la suta dintre parintii din Europa sint ingrijorati deoarece copiii lor ar putea deveni victime ale manipularii psihologice in mediul online (cind un adult se imprieteneste cu un copil cu intentia de a comite abuzuri cu caracter sexual), iar 54 la suta sint ingrijorati ca ar putea fi hartuiti online (pe site-uri web sau prin mesaje pe telefonul mobil).
"In ziua de azi, copiii intra in lumea internetului si a tehnologiilor mobile de foarte timpuriu si devin deseori veritabili cunoscatori ai tehnologiilor si adolescenti pasionati de internet. Deoarece aceste tehnologii ii ajuta la studiu si le ofera noi modalitati interesante de a socializa cu altii, deseori copiii le adopta mai repede decit parintii lor. Trebuie sa ne asiguram ca, ori de cite ori folosesc servicii online sau mobile, ei pot recunoaste potentialele riscuri si le pot face fata", a declarat comisarul UE pentru societate informationala si mass-media Viviane Reding.
Noul program propus va cofinanta proiecte pentru cresterea gradului de sensibilizare a publicului oferind recomandari tinerilor, parintilor si profesorilor cu privire la precautiile care trebuie luate, precum si pentru realizarea unei retele de puncte de contact cu care se poate comunica fie prin intermediul unui site web, fie prin telefon, pentru raportarea continuturilor si comportamentelor ilegale sau daunatoare, in special in ceea ce priveste materialele care prezinta abuzuri sexuale asupra copiilor si comportamente precum manipularea psihologica si hartuirea online.