Program special la Teatrul ”Maria Filotti”, cu spectacole ale trupelor din Brăila și Galați | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Program special la Teatrul ”Maria Filotti”, cu spectacole ale trupelor din Brăila și Galați

sâmbătă și duminică sunt invitate spectacolele ”Soacra cu trei nurori” de la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” și ”Durata medie de viață a mașinilor de spălat” de la Teatrul din Buzunar • vineri se joacă ”Papagalița și curcanul”, unul dintre cele mai longevive spectacole ale trupei brăilene

 

Se anunță un weekend special la Teatrul ”Maria Filotti”, în care publicul va avea ocazia să vadă unul dintre cele mai longevive spectacole ale trupei brăilene, dar și două spectacole invitate, producții ale Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galați și Teatrul de Buzunar, primul teatru independent din Galați.

Iată cum arată programul complet al acestui weekend:

Vineri, 19 mai”Papagalița și Curcanul” de Robert Thomas, regia Radu Nichifor – Teatrul ”Maria Filotti”

Piesa lui Robert Thomas, ”Papagalița și Curcanul” sau ”La Perruche et le Poulet” (în franceză) este o comedie neagră în trei acte prezentată pentru prima dată la Paris în anul 1966 la Théâtre du Vaudeville. Acțiunea are loc în apartamentul Maestrului Rocher, notar din Paris, apartament în care, într-o seară, după plecarea clienților, Alice Postic, secretara, descoperă cadavrul notarului cu un cuțit înfipt în spate. Alice, disperată, reușește să anunțe poliția înainte de a leșina, însă la sosirea ofițerului Maximin, trupul notarului dispăruse! În scenă apare și inspectorul Henri Grandin, cunoscut în lumea polițiștilor drept „omul de fier”, datorită cerbiciei sale. Acesta se dovedește a fi o mai veche cunoștință a domnișoarei Postic, care, însuflețită de dorința aflării adevărului, pornește propria anchetă. De aici, până la final, urmează o adevărată cavalcadă de încurcături și suspiciuni, iar concluzia finală generală este: „Moartea nu a fost ceea ce am crezut!

Distribuția: Monica Zugravu-Ivașcu (Alice Postic), Marcel Turcoianu (Henri Grandin), Valentin Terente (Maestrul Rocher), Elena Andron (Clara Rocher), Ramona Gângă (Suzzane Brissard), Vlad Volf (Robert Charance), Adrian Ștefan (Maximin), Corina Borș (Virginie Renoire), Emilia Mocanu (Doamna Tachard), Marian Ivan (Domnul Prague), Ionel Spălatu (Domnul Logan), clienți: Ioana Dragu, Mița Voicu, Tudose Adriana, Mihai Ardeleanu. Scenografie și costume - Raluca Polea; muzica și coloana sonoră - Cornel Cristei.

Spectacol este programat la ora 18.00, la Sala Mare.

Sâmbătă, 20 mai, “Soacra cu trei nurori”, după Ion Creangă, regia Dan Mirea – Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” Galați

Povestea lui Ion Creangă, adaptată pentru scenă și montată de regizorul Dan Mirea, expune spațiul rural românesc și vulnerabilitățile sale – „castele” sătești, căsătoria ca mijloc de sporire a averii, autoritatea părintească –, precum și conflictul dintre vechi și nou.

„Spectatorii îl vor descoperi pe Creangă proaspăt, fresh, pentru că el, studiindu-se în școală, a picat un pic în derizoriu. (…) Un alt element inedit este conflictul de idei din spectacol. Această mamă are trei fii pe care îi educă în felul ei. Încearcă să le determine viitorul și să le formeze personalitatea în funcție de reperele ei de viață. Feciorul cel mic face legătura dintre gândirea nouă și mentalitatea veche la țară, în care lucrurile erau impuse de multe ori încă de la nașterea copiilor. Acest text cred eu că are profunzime și pentru faptul că trezește un semnal de alarmă în lumea mai puțin educată a satului, în care aceste practici încă există, chiar dacă suntem în secolul al XXI-lea. Sigur, nu sub forma asta abruptă, brutală. Dar ea există ca mentalitate și se perpetuează din generație în generație. La țară încă există mentalitatea că, dacă ești bogat, trebuie să te căsătorești cu una bogată. Că dacă părintele îți spune ce trebuie să faci, nu trebuie să ieși din cuvântul lui, pentru că el este cel care ți-a dat viață și el îți dă și sens”, afirmă regizorul Dan Mirea.

Spectacolul poate fi văzut atât de publicul adult, cât și de copii și se va juca la Sala Mare, de la ora 18.00.

Distribuție: Carmen Albu (Aftimia), Svetlana Friptu (Maranda), Mihaela Lecca-Gorea (Anica), Aureliu Bâtcă (Constantin), Cristina Uja-Neagu (Floarea), Vlad Ajder (Culai), Valeria Taban (Agripina), Adelin Ilie (Gheorghiță), Lică Dănilă (Popa Leapșă). Scenografia - Daniel Divrician, coregrafia - Elena Anghel.

Duminică, 21 mai”Durata medie de viață a mașinilor de spălat” de Elise Wilk, regia George Constantinescu – Teatrul din Buzunar (Galați)

„Durata medie de viață a mașinilor de spălat” este un spectacol de neratat despre metehnele societății românești în tranziția grea postcomunistă, o comedie amară a apartamentului-familie postcomunist, în care mașina de spălat este primul pas spre universul imaculat sperat. Defectarea mașinii de spălat are să aducă rufele murdare din nou la spălatul lor la mână, în familie. O poveste tragic-comică a dorințelor care în sfârșit se îndeplinesc, sau nu, sau parțial, dar de fiecare dată destinul pare sa râdă de doritori.

Din distribuție face parte actorul brăilean Valentin Terente, alături de Isabela Oancea, Bianca Totolici/Elena Ariadna Șeulean. Spectacolul a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță (Isabela Oancea), la Comic 7 B – Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie, 2022.

Reprezentația va avea loc la ora 18.00, la Sala Studio (”Bujor Macrin”).

Bilete la cele trei spectacole sunt disponibile pe platforma www.blt.ro sau la agenția teatrală – rezervări la 0239.613.969.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro