NASA a lansat un program informatic gratuit conceput de mai mulţi astronomi amatori pentru detectarea asteroizilor care ar putea să reprezinte un pericol pentru Terra, scrie mediafax.ro. Programul, creat de cercetătorii amatori care au câştigat concursul Asteroid Data Hunter, organizat de NASA, permite o ameliorare cu 15% a ratei de detectare a asteroizilor noi, dintre care unii sunt potenţial periculoşi pentru Terra.
Programul Asteroid Data Hunter este accesibil tuturor astronomilor şi cercetătorilor amatori care pot să utilizeze un computer din orice colţ al lumii. El permite analizarea de manieră autonomă a imaginilor realizate de telescoapele terestre ce prezintă principala centură de asteroizi a Sistemului Solar, aflată între Marte şi Jupiter. Când un asteroid este detectat, programul verifică dacă a fost deja descoperit şi transmite noile coordonate ale acelui corp ceresc către serverele de la Minor Planet Center, un centru finanţat de NASA.
Premii consistente
În 2014, în timpul festivalului South by Southwest din Austin, statul Texas, NASA a lansat o provocare astronomilor amatori, invitându-i să participe la "cursa" de depistare a unor noi asteroizi, prin concursul intitulat "The Asteroid Data Hunter Challenge". Concursul, care s-a încheiat în decembrie 2014, a oferit premii totale în valoare de 55.000 de dolari participanţilor care reuşeau să amelioreze algoritmii de identificare a asteroizilor pe baza imaginilor efectuate de telescoapele terestre.
Algoritmii desemnaţi câştigători au fost combinaţi cu scopul de a obţine un program informatic cât mai performant. Acesta integrează, de asemenea, datele provenind de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, în statul Massachusetts, dar şi imagini furnizate de programele de supraveghere a boltei cereşti din Catalina, administrate de Universitatea Arizona.