Mergi la conţinutul principal

Profu' "Problema", din nou la catedra

Un cadru didactic dat afara din sistem pentru abateri disciplinare grave este din nou la catedra.
In vara anului 2004, profesorul de istorie Teodor Voicu a fost dat afara din sistemul de invatamint pentru numeroase incalcari ale indatoririlor ce-i reveneau potrivit contractului individual de munca, iar din 2007 este din nou profesor la Grupul Scolar "Oncescu" Ianca si la scoala din Oprisenesti.
Profesorului Voicu i s-a reprosat, in procesul-verbal al anchetei realizate in 2004, ca procesul de predare, evaluare si notare era sub orice critica. Proiectarea demersului didactic era deficitara, iar relationarea cu elevii lipsea cu desavirsire. Inspectorul scolar de atunci, Florin Marginean, care s-a ocupat de anchetarea situatiei, a precizat ca abaterile mentionate mai sus sint prevazute in mai multe documente cu caracter de lege si, ca urmare, s-a luat hotarirea de a i se desface contractul de munca. Tot atunci, inspectorul Marginean aprecia ca modul in care se comporta profesorul a adus prejudicii serioase scolii si nu se mai putea trece cu vederea acest lucru, cu atit mai mult cu cit problemele i-au fost aduse la cunostinta profesorului in mai multe rinduri. Profesorul Teodor Voicu preda mult, chiar daca elevii nu dadeau examen de bacalaureat la istorie, cerea o reproducere mecanica a textelor, fapt care a dus in prag de corigenta aproape jumatate dintre elevii de clasa a XII-a, care astfel nu mai puteau intra in Bac. La acestia se adaugau si alti elevi nefericiti din celelalte clase, metoda fiind aceeasi. Astfel, daca un elev avusese sansa sa ia un 6, a doua nota era neaparat 3, pentru ca elevul sa nu promoveze. Acest comportament era dublat de o duritate iesita din comun, de folosirea unor cuvinte din argou, vorbe urite, care ii jigneau pe elevi. Unii dintre ei au spus ca acesta tipa la ei nejustificat si ii "atingea": o palma, doua, cu sau fara motiv. La toate acestea s-a adaugat si atitudinea lipsita de orice elementar respect fata de inspectorul sau de specialitate. Atunci cind acesta i-a solicitat documentele in conformitate cu care isi desfasoara activitatea la catedra, inspectorul a fost lovit. Consiliul Profesoral al scolii a hotarit, in urma abaterilor constatate, ca profesorul Voicu sa fie sanctionat cu desfacerea contractului de munca. Dintre cei 35 de membri ai Consiliului Profesoral 21 au votat pentru desfacerea contractului de munca, unul pentru observatie scrisa, doi pentru avertisment, un profesor s-a abtinut si alti noua au cerut sanctionarea cu diminuarea salariala. Desi profesorul avea dreptul de a contesta sanctiunea primita in 15 zile de la comunicarea deciziei respective la Colegiul central de disciplina al Ministerului Educatiei, nu a facut nici un demers de acest gen.
Din pacate, tot efortul de atunci de a scapa sistemul de invatamint de o persoana care a creat probleme si a adus prejudicii corpului profesoral a fost in van.

Elevii din clasele mari de la liceu sint nemultumiti de evaluarea facuta de profesorul Voicu

In toamna anului 2007, profesorul Voicu s-a inscris la concursul de titularizare, a promovat si a intrat din nou in sistem ca profesor suplinitor. Are 11 ore de istorie la Grupul Scolar "N. Oncescu" din Ianca, iar la scoala din Oprisenesti alte sapte, cinci de istorie si doua de educatie civica. In cele aproape cinci luni de scoala, profesorul Teodor Voicu nu a creat probleme mari directorilor scolilor unde are ore. Directoarea Grupului Scolar "Oncescu" din Ianca, Elisabeta Gherase, a spus ca nici nu a stiut de faptul ca profesorul fusese dat afara din sistem in 2004. "Am scos catedra la concurs, a fost completata cu citeva ore de la scoala din Oprisenesti, iar domnul profesor a obtinut la concursul din vara o nota suficienta ca sa o poata lua. Probleme deosebite nu am avut. Si-a facut planificarile, vine la ore, lucreaza cu elevii. Au fost ceva probleme la notare. Unii elevi, in special cei din clasele a XII-a si a XIII-a, au reclamat ca le-a pus note mai mici decit ar fi meritat. Am discutat cu domnul profesor, dar ne-a spus ca totul este corect. Mai are sa ne aduca niste lucrari, ca dovada ca notele puse in catalog sint cele meritate de elevi. Am discutat si cu elevii, dar noi sintem constienti ca elevii nostri nu sint cei mai silitori. Am vorbit si cu domnul profesor. La noi in fiecare an vin 15 - 20 de profesori noi si mereu le explicam faptul ca elevii nostri au un nivel de pregatire si de trai scazut si ca trebuie sa-i inteleaga, mai ales pe cei mari care nu au nici manuale. Nu au bani sa le cumpere. Sint copii care nu pot merge mai departe. Trebuie lucrat cu ei la clasa, astfel incit sa ramina de aici cu ceva, altfel acasa nu invata. In special la clasele mari, daca nu discuti intr-o anumita maniera cu ei, ai probleme. Totul porneste de la nivelul lor de cultura si daca nu stii cum sa reactionezi, ai probleme", a explicat directoarea Elisabeta Gherase.
Situatia este similara la scoala din Oprisenesti. Pina acum nu au fost probleme, dar notele puse in catalog i-au nemultumit pe unii elevi care au reclamat situatia conducerii scolii. Profesorul Teodor Voicu are ore de la clasa a V-a pina la clasa a VIII-a. Directorul Viorel Drugau a spus ca pina acum nu are ce sa-i reproseze, ca profesorul si-a facut planificarile, ca foloseste materialele didactice la ore. "Au fost citeva cazuri, doua sau trei, de elevi care au fost nemultumiti de notele obtinute, insa am discutat cu domnul profesor, am discutat si cu elevii, le-am explicat copiilor ca daca vor note mai mari trebuie sa invete mai mult, iar acum acei elevi au chiar si note maxime. Ce-i drept, copiii nu si-au ales istoria la teze, dar acest lucru nu m-a surprins pentru ca asta se intimpla in destul de multe scoli", a spus directorul Viorel Drugau de la scoala din Oprisenesti.

Legal, nu i se poate interzice sa profeseze

In Statutul Personalului Didactic este precizat faptul ca personalul didactic de predare raspunde disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce ii revine si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamintului si prestigiului institutiei. In baza acestui articol, prof. Voicu a fost sanctionat in 2004 cu cea mai dura sanctiune, desfacerea disciplinara a contractului de munca. Referitor insa la reangajarea unui cadru didactic in sistemul de invatamint de unde a fost dat afara, nu se precizeaza nimic. Nici in contractul colectiv de munca de la nivel de ramura nu este nici o precizare in acest sens. Singura posibilitate ca o persoana care are calificarea necesara sa nu ajunga la catedra este adeverinta medicala in care sa se precizeze ca este inapta, fizic sau psihic, pentru sistemul de invatamint.
Si liderul Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a spus ca din punct de vedere legal este imposibil sa respingi la concurs dosarul unui candidat pe motiv ca i s-a desfacut contractul de munca pentru abateri disciplinare. "Daca i s-ar fi respins dosarul atunci cind s-a inscris pe un asemenea motiv s-ar fi considerat discriminare. Ar fi fost posibil asa ceva, legal, doar daca la desfacerea contractului de munca s-ar fi precizat in cartea de munca faptul ca nu mai are voie sa intre in sistemul de invatamint o anumita perioada sau niciodata. Insa, din nou, legea nu permite sa se scrie asemenea mentiuni in cartea de munca, asa ca reangajarea in sistemul de invatamint a unui profesor dat afara este perfect legala daca s-a facut prin concurs. Asta este legea si nu avem ce face", a precizat presedintele SIB, Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro