Profesorul Radu Pencea a vernisat, ieri, prima sa expozitie personala cu prilejul iesirii la pensie. Evenimentul a fost dedicat elevilor sai din clasa a VIII-a A si colegilor de cancelarie. In clasa in care a invatat a VIII-a A au fost expuse citeva zeci de tablouri si sculpturi semnate de artistul Radu Pencea. Copiii clasei a VIII-a A au venit ieri la scoala, chiar daca erau practic in vacanta, pentru a fi alaturi de cel care le-a fost profesor de desen. I-au oferit flori si i-au ascultat sfaturile venite acum ca din partea unui prieten. "Eu va cunosc de patru ani, ca elevi, voi ma cunoasteti pe mine de tot atita vreme ca profesor. Am realizat aceasta prima expozitie personala pentru ca am vrut sa ma cunoasteti si asa, ca artist. Voi mi-ati daruit bucurii timp de patru ani, acum consider ca este rindul meu sa va fac o bucurie si sa va invit la prima mea expozitie personala. Pina acum nu am avut o expozitie personala, pentru ca in arta trebuie sa te dezvalui si sa te arati asa cum esti si mi-a fost teama sa ma prezint in fata necunoscutilor. Voua am vrut sa va arat cine sint, sa va deschid pofta pentru arta si poate asa veti merge sa vedeti si alte expozitii de arta, care va indeamna la meditatie, la filozofare. De asemenea, aceasta expozitie o dedic si colegilor mei", a spus profesorul Radu Pencea. Artistul le-a mai povestit copiilor cum a ajuns profesor de desen, desi era pasionat de sport si fizica, le-a impartasit amintiri despre viata sa ca formator de suflete.
Diriginta clasei a VIII-a A, profesoara Marioara Balan, a atras atentia elevilor - o clasa pe care o considera exceptionala pentru ca media lor generala este 9.72 - ca acest gest al profesorului arata sentimentele pe care le are intreaga scoala "Mihai Eminescu" fata de elevii sai.
Profesorul Radu Pencea a absolvit in 1963 Institutul Pedagogic Bucuresti, sectia arta plastica si a devenit profesor in Braila, intii la Scoala "Fanus Neagu", apoi la nr. 22, "Vasile Alecsandri" si "Mihai Eminescu", din 1999. A realizat numeroase picturi, dar si sculpturi, unele dintre acestea fiind expuse in scolile brailene: Mihai Eminescu la scoala cu acelasi nume, Atanasie Popescu la Colegiul "Balcescu", Panait Cerna la Liceul "Cerna", Vasile Alecsandri la scoala cu acelasi nume. In colectia personala mai are busturile lui Ion Creanga, Nedelcu Chercea si Ana Maria Chercea, Gheorghe Munteanu Murgoci. La finalul intilnirii, profesorul le-a daruit elevilor cite un pliant cu dedicatii personalizate. Tot ieri dupa-amiaza, a avut loc si intilnirea de suflet cu colegii de cancelarie.