Mergi la conţinutul principal

Profesorul Lupu, trimis la psihiatru!

• Comisia de Etică şi Consiliul de Administraţie de la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" au decis ca dirijorul Ştefan Lupu, care a postat un comentariu "pro arme pentru profesori" pe Facebook, să fie consiliat psihologic şi să facă un examen psihiatric amănunţit • totodată, profesorul a primit avertisment scris din partea colegilor • "Mă voi conforma! Am de ales?!"- ne-a spus profesorul Lupu


Caz unic în istoria învăţământului brăilean şi nu numai: un cadru didactic care "defulează" în spaţiul public, în speţă profesorul Ştefan Lupu, care şi-a expus pe Facebook opinia potrivit căreia dascălii ar trebui să poarte armă şi chiar s-o şi folosească, a fost trimis să se caute. La psihiatru!
Astfel, profesorul care, săptămâna trecută, a comentat la articolul de opinie al unui coleg de la Sibiu şi a pledat pentru "dreptul profesorului de a folosi arma împotriva elevului care refuză să predea gadget-ul", a trecut prin "furcile caudine" ale Comisiei de Etică de la Liceul de Artă.
Profesor de vioară şi dirijor cu notorietate în Brăila, Ştefan Lupu trebuie să meargă la psihiatru, pentru a fi consultat şi implicit pentru a se stabili dacă este apt să predea în continuare, dacă este în deplinătatea facultăţilor mintale, dar şi să urmeze un program de consiliere la un psiholog ales din afara unităţii de învăţământ.
"Legea spune că, în afara examenului standard pe care-l face profesorul la începutul anului şcolar, Comisia de Etică poate solicita o singură dată pe an un asemenea examen în cazul unui profesor. Cererea Comisiei de Etică a fost încuviinţată cu majoritate de voturi şi de către Consiliul de Administraţie al liceului", ne-a declarat prof. Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

Urmează şi un program de consiliere psihologică

Trei au fost, de fapt, măsurile dispuse de Comisia de Etică a Liceului de Artă "Hariclea Darclee", vinerea trecută, între care şi un avertisment scris, iar la începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administraţie al unităţii a încuviinţat toate recomandările propuse de către acest for.
În zilele următoare, profesorul Ştefan Lupu e obligat să meargă la psihiatru şi în urma uneia sau a mai multor şedinţe va trebui să prezinte dovada că este sănătos mintal şi că poate preda în continuare.
Reamintim că Ştefan Lupu a postat un comentariu pe Facebook care "a inflamat" opinia publică fiindcă pleda pentru dreptul dascălilor de a folosi arme împotriva elevilor. Deşi a şters comentariul la scurt timp după ce presa a făcut din acesta un subiect şi chiar şi-a prezentat scuze în spaţiul public, Ştefan Lupu a fost pus să dea explicaţii în faţa Comisiei de Etică, taman în ziua în care marca un moment istoric pentru viaţa culturală a oraşului: lansa Orchestra Filarmonicii "George Cavadia".
Ieri, profesorul Lupu a fost înştiinţat asupra deciziei luate la nivel de instituţie şi, de astă dată, părea mai degrabă amuzat decât mâhnit.

"Mă voi conforma! Am de ales?!"

"Am primit şi eu decizia şi... Mă voi conforma! Am de ales?! Acest caz are şi o parte amuzantă. Am primit avertismentul scris şi mi s-a recomandat să mă autocenzurez când este vorba despre liceu. Problema e că eu nu am zis nimic despre liceu, e drept că în dreptul numelui meu scria instituţia la care lucrez. Partea veselă e că am aflat cine a anunţat presa, un coleg", ne-a spus prof. Lupu.
Deşi i-am explicat că mesajul postat pe Facebook putea să ajungă la urechile presei fără vreo sesizare anume, Ştefan Lupu a rămas cu aceeaşi convingere că un anumit coleg, tot de la "Arte", l-ar fi turnat.
Cert este că dascălul va merge şi la psiholog, şi la psihiatru: "Am vorbit deja cu medicul de familie să-mi dea trimitere la un psihiatru. Pe banii mei. Bineînţeles că pe banii mei. Voi face acel control, mă caut şi mintal...Voi merge şi la un psiholog, voi urma programul impus".
Prof. Lupu ne-a mărturisit că şi-a şi ales psiholog, dar din motive lesne de înţeles nu-i vom da numele, însă precizăm că este vorba despre o persoană care în trecut a lucrat în învăţământ. Cu prilejul discuţiei, dascălul ne-a relatat şi o întâmplare "anecdotică" pe care a trăit-o imediat după ce cazul său a fost mediatizat.
"M-am întâlnit cu doi copii pe holul şcolii. Unul i-a spus celuilalt: «ăsta-i nenea cu pistolul». Am auzit şi i-am întrebat în ce clasă sunt. Au răspuns că într-a doua. Le-am zis că trebuie să mai crească pentru a înţelege exact ceea ce au citit. Mergeţi liniştiţi, că nu vă împuşcă nimeni, le-am mai spus!", a încheiat prof. Ştefan Lupu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro