Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a găzduit, sâmbătă, lansarea cărţii "Portul Brăila - Mărire şi decădere", scrisă de profesorul Ioan Munteanu. Volumul, apărut la Editura "Proilavia", se înscrie în seria de monografii publicate de scriitor, dedicate identităţii Brăilei, fiind a 15-a carte de istorie locală din totalul celor 19 lucrări ale autorului. "După apariţia acestei cărţi, mă simt mai atras de port şi de Dunăre. Căpitănia îmi impune respect, Navromul mă uluieşte, Şantierul mă vrăjeşte, statuile îmbrăcate în verzeala zidurilor îmi spun câte o poveste, iar legendele despre Codin, Chiralina şi Neranţula devin stafii şi mă bântuie, la modul pozitiv, trecând pe lângă moara Violatos. Citesc, în tangajul unei ambarcaţiuni, cifre care încă mă uimesc: câte milioane de tone de grâu şi de porumb a purtat cărăuşul dezinteresat şi ieftin numit Dunărea", a declarat prof. Ioan Munteanu.
Prezentarea cărţii a fost făcută de profesorii Octavian Osanu, Constantin Toader şi Valentin Popa, care au apreciat-o ca pe una dintre lucrările de referinţă despre portul Brăila, fundamentală pentru istoria locală, rezultat al unei munci laborioase şi minuţioase de cercetare arhivistică, în care rigoarea istoriografică se îmbină cu eleganţă stilistică. Volumul prezintă contribuţia Brăilei la apariţia relaţiilor capitaliste în spaţiul românesc, rolul remarcabil pe care l-a avut oraşul în modernizarea ţării, reprezentând o poartă spre occident şi a cărui istorie se identifică cu cea a portului. Lucrarea, care abordează trecutul, este totodată de mare actualitate, fiind considerată şi o provocare pentru autorităţile locale în ceea ce priveşte renaşterea portului Brăila. Prezent la eveniment, Nicolae Ţuţuianu, comandant al portului Brăila timp de 26 de ani, s-a arătat impresionat de bogăţia de date şi profunzimea analizei acestora. Moderatorul evenimentului a fost Dragoş Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene.
Lansarea a avut loc chiar în ziua în care autorul a împlinit 71 de ani, ocazie cu care a mărturisit că se simte mai bogat în prieteni, cu fiecare carte dedicată Brăilei, dar şi fericit, având-o alături pe nepoţica sa, Andreea Lavinia, o talentată pianistă în vârstă de 8 ani, deţinătoare a numeroase trofee şi diplome naţionale şi internaţionale, care a susţinut un intermezzo muzical. Prof. Ioan Munteanu a făcut cunoscute proiectele la care lucrează în prezent, "Mihail Sebastian şi Brăila" şi "Brăila acum o sută de ani", a căror lansare este programată pentru anul viitor, tot cu ocazia aniversării zilei de naştere.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" şi Consiliul Judeţean.