* meditații la matematică, asta i-a propus primarul inspectorului școlar general, după ce Cătălin Canciu a greșit socotelile cu privire la salariul conducerii Pieței * Marian Dragomir a plusat, solicitându-i lui Canciu să-și facă public salariul dacă tot are o problemă cu banii încasați de la stat * surprinzător, liberalul s-a bâlbâit de parcă ar fi fost prins la furat * în cele din urmă, consilierii municipali au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al societății Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA Brăila pe 2021, fără voturile liberalilor *
Membrii Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila au aprobat, recent, bugetul de venituri și cheltuieli al societății Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA Brăila pe 2021, însă nu fără scandal. Pe scurt, după cum reiese din raportul proiectului, bugetul SC APT SA Brăila pe anul 2021 prevede venituri de 9.274.340 lei și cheltuieli de 9.193.770 lei. Societatea previzionează pentru anul 2021 un profit de 80.570 lei și estimează cheltuielile de investiții la nivelul 11.268.350 lei. Ei bine, la acest proiect de hotărâre, inițiat de Virginia-Loredana Badiu și Cornelia Neacșu (PSD), membre în AGA la SC APT, consilierul municipal PNL Cătălin Canciu a avut mai multe critici. În primul rând, acesta s-a plâns de modul în care arată piețele din Brăila, subliniind că în opinia sa ”aproape că sunt focare de mizerie și de mirosuri pestilențiale”. Liberalul a făcut o analiză asupra bugetului de anul acesta și cel din 2020 al societății, scoțând în evidență că singurele investiții notabile sunt un autoturism în leasing și o mașină de numărat bani, achiziționate de conducerea APT. De asemenea, Canciu a criticat salariile celor doi directori, comparativ cu lefurile angajaților de la Piață.
”Administrația Piețelor inițial a propus și a primit 8.992.000 lei, a realizat 8.640.000 lei, dar în această sumă de bani 10% reprezintă subvenția din partea bugetului local, adică 866.000 lei. Redevența pe care a plătit-o APT bugetului local este doar de 180.000 lei. Asta înseamnă că Administrația, pentru buna funcționare, pentru managementul performant, a primit cam de cinci ori mai mult decât redevența virată către bugetul local. Uitându-ne mai departe, observăm următorul lucru: APT are 68 de angajați, cheltuiala cu aceștia este de 3.883.000 lei, o medie aritmetică face ca fiecare dintre angajați să obțină lunar, în medie, un salariu de 2.000 lei. Ce este deranjant din punctul nostru de vedere? Salariul celor două doamne director: Drăguț Meluța și Constantin Silvia, care au obținut 230.000 lei. Facem, de asemenea, o împărțire simplă și ajungem la 12.000 lei lunar. Ceea ce mi se pare un salariu foarte-foarte mare”, a declarat Canciu în ședință.
Liberalul a mai subliniat că în 2021 bugetul APT a crescut cu 600.000 lei și că în prezent se discută despre investiții de aproape 12 milioane lei.
”Dar ne uităm pe investițiile de anul trecut și vedem că s-au investit zero lei în tarabe de fibră, în vitrine frig, în lăzi frigorifice, în schimb se plătește leasingul pentru un automobil. Chiar au și achiziționat o mașină de numărat bani. La atâția bani mi se pare și normal! Pentru anul 2021, administrația își propune, așa cum spuneam, mai bine de 11 milioane lei, cam pe aceleași obiective de investiții, dar vrea să reabiliteze - sediul administrației este o fostă grădiniță -, să amenajeze în interior birourile. Ne gândim, confortul directorilor primează în fața confortului cetățenilor, în piețe. Și anul acesta am văzut că există pe lista de investiții o mașină cu jet. Asta cred că este pentru curățenie. În ideea în care, din câte știu, curățenia este externalizată, nu? Motiv pentru care consilierii PNL, care primesc indemnizații degeaba, vor vota «împotriva» acestui buget!”, a mai adăugat Canciu, făcând aluzie la un comentariu al viceprimarului Alexandru Jantea din momentul votului bugetului Municipiului, care i-a certat pe consilierii liberali pentru faptul că se abțin și că își iau indemnizații fără merit.
Dragomir i-a propus lui Canciu să îi plătească meditații la matematică
Intervenția consilierului PNL nu a rămas ”netaxată” de primarul Marian Dragomir, care a dorit să scoată în evidență o greșeală în calculul lui Cătălin Canciu în privința salariilor obținute de conducerea APT.
”Domnule profesor, stați cam prost cu matematica. Și o să vă spun așa: 1) Există înregistrare. 2) Facem un calcul matematic, pentru că l-am făcut eu acum pe telefon. Ați spus, cu gura dumneavoastră, că cele două doamne au 230.000 lei brut pe an. Asta înseamnă 115.000 lei pe an pentru fiecare doamnă director. Vorbim de medie. Apoi tot dumneavoastră ați spus că acest lucru înseamnă un salariu de 12.000 lei pe lună. Domnule profesor de geografie Canciu Cătălin, dacă împărțiți 115.000 lei la 12 luni, vă dă 9.500 lei. Clasele primare 1-4! În rest, nu comentez celelalte declarații politice ale dumneavoastră, dar vă rog eu frumos, luați legătura cu un profesor de matematică să vă mai mediteze puțin. Matematică, atâta tot!”, a declarat Dragomir.
Cum și viceprimarul Jantea a intervenit pentru a mai sublinia încă o dată că, în opinia sa, Cătălin Canciu este ”doar un profesor de geografie, fără alte abilități”, spiritele s-au încins rapid în ședință.
”Apropo de veniturile celor două doamne director, vedeți că mai sunt și niște bonusuri pe acolo și se ridică la acea sumă. Iar domnul profesor Canciu a vrut să spună doar că salariile dumnealor sunt foarte mari în comparație cu cele ale celorlalți angajați. Domnule Crican, vă rog să nu facem «Mica țiganiadă» aici!”, a sărit în apărarea lui Canciu, consilierul Laurențiu Coman.
Interesant însă este faptul că primarul Marian Dragomir a profitat de moment pentru a-l întreba pe Cătălin Canciu ce salariu are în calitate de inspector școlar general, însă acesta a refuzat să răspundă.
”Uitați-vă domnule primar pe declarația de avere. 2) Vă rog frumos să... nu cred că este locul și instrumentul în care să mă întrebați dumneavoastră ce salariu am! Este un salariu legal în tot sistemul de educație, am făcut școală... Faceți dumneavoastră o socoteală corectă și matematică. Dar aș vrea să îi spun domnului Crican, încă nu folosesc alt apelativ: domnule Crican, noi avem în sistemul de educație un program «A doua șansă». El într-adevăr nu se referă la cei șapte ani de acasă, pe care din păcate nu îi aveți!”, a răbufnit Canciu.
Edilul-șef a precizat că la fel de legal este și salariul conducerii APT, chiar dacă lefurile sunt mari și s-a arătat dispus să îi plătească meditații la matematică inspectorului școlar general.
Investițiile din Piețe
Tot la acest punct, consilierul PNL Alexandru Ionel l-a întrebat pe primarul Marian Dragomir de ce nu s-au făcut investiții la Piețe în 2020, iar acesta a explicat situația de la câteva dintre aceste locații de la nivelul orașului. Edilul-șef a precizat că la Piața Microhală investiția poate fi considerată încheiată, chiar dacă spațiul nu a mai putut fi închis cu geamuri așa cum se dorea. Asta după ce ISU a impus comercianților să schimbe tâmplăria PVC cu una din aluminiu, iar aceștia nu au avut fonduri. A mai adăugat că la Piața Concordia investiția a fost finalizată, la fel și la Piața Viziru de pe Aleea Radu Negru.
”La Piața de producători și Piața de fructe din Piața Mare, după ce s-au organizat vreo cinci sau șase licitații, nu s-a prezentat nimeni. Probabil că va fi nevoie ca cei de la Piață să își facă o altă actualizare a devizului. Probabil că sumele respective nu au fost actualizate cu salariul minim pe economie care a crescut sau cu alte costuri ale materialelor. Licitații au fost făcute în acest sens, banii au fost virați de către Primăria Municipiului Brăila pentru investiții la Piață, ei există într-un cont cu destinație specială, nu pot fi atinși”, a mai adăugat Dragomir.
Cum consilierul i-a atras atenția că nu a menționat nimic despre Piața Vidin, edilul-șef a precizat că sunt mai multe piețe pe care nu le-a pomenit, preferând însă să precizeze că Piața de pește va fi realizată prin fonduri europene.
În cele din urmă, proiectul privind bugetul APT pe 2021 a fost aprobat cu 20 voturi ”pentru” și 7 voturi ”împotrivă” din partea consilierilor PNL.