Tot personalul din învăţământ va beneficia de o creştere salarială de 15% de la 1 decembrie, pe lângă cele primite în acest an, astfel că pe 2015 majorările din acest sector ajung în medie la 26,7%, a anunţat, ieri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după aproape trei ore de negocieri cu sindicatele de resort, relatează agerpres.ro.
„Există susţinere pentru Educaţie la nivelul Guvernului, al premierului, al Ministerului de Finanţe şi al Ministerului Muncii. În acest sens, a fost acceptată solicitarea ca în Educaţie - după ce s-au acordat creşterile salariale de 10% pentru personalul didactic şi didactic auxiliar de 5% în martie, 5% în septembrie, după ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic în luna august - să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic", a precizat ministrul Educaţiei.
Personal didactic şi auxiliar
Cîmpeanu a adăugat că efortul bugetar pentru aplicarea acestei majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei. „Este vorba de 221.000 personal didactic şi didactic auxiliar, la care se adaugă 53.000 personal nedidactic în învăţământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învăţământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creşteri salariale de 15%, peste cele deja acordate de 10%, respectiv 12% în anul 2015. Practic, din acordul semnat anul trecut cu Guvernul României de către sindicate s-au acordat în 2015 creşterile salariale de 10% prevăzute iniţial pentru 2016, la care s-au adăugat încă 5% peste cele 10%, conform solicitării sindicatelor", a mai precizat ministrul Educaţiei.
Avertismentul sindicatelor
Aceste creşteri salariale vor fi acordate prin ordonanţă de urgenţă, care va fi promovată în luna octombrie, dar se discută separat şi despre Legea salarizării în sectorul bugetar, în care eventualele creşteri salariale sunt separate de cele aprobate până acum. „Legea salarizării unitare în sectorul bugetar conţine şi numele de unitar. Deci, vor fi creşteri salariale la fel ca pentru toţi ceilalţi bugetari şi în Sănătate, şi în Educaţie, independent de aceste creşteri", a completat el.