Mergi la conţinutul principal

Profesorii se pregatesc de miting

Sindicatele reprezentative din invatamint spun ca au luat cunostinta cu satisfactie de semnarea Pactului National pentru Educatie de catre partidele politice, dar considera ca e doar un document declarativ, care enunta principii generale si care nu ia in consideratie revendicarile majore ale personalului din invatamint. Intre aceste revendicari au fost amintite: alocarea a minim 6% din PIB cu adevarat - deocamdata sint alocati doar 4,85% din PIB, fara ca acest procent sa includa si veniturile proprii, finantarea direct pe unitatea de invatamint, o lege a salarizarii, mentinerea titularizarii in sistem. "In mod inexplicabil, nu am fost consultati in vederea redactarii textului acestui pact, desi noi, ca parteneri sociali, ne-am aratat intotdeauna interesul si disponibilitatea pentru imbunatatirea procesului educational si am actionat constant in acest sens, fapt dovedit si de participarea noastra atit la lucrarile Comisiei Prezidentiale cit si la elaborarea pachetului de Legi ale Educatiei, a carui aminare o consideram inoportuna. In consecinta, credem ca semnatura noastra pe acest Pact ar capata o conotatie politica pe care nu ne-o dorim si, totdodata, ar insemna asumarea unui document de natura sa ne ingradeasca posibilitatile de a actiona pe viitor in interesul membrilor nostri", au transmis intr-un comunicat de presa liderii Federatiei Sindicatelor din Invatamint, ai Federatiei "Spiru Haret" si de la "Alma Mater".
Aceste idei au fost reiterate si de liderul SIB, Valeriu Partene, care a amintit ca greva din 2005 a cadrelor didactice s-a incheiat pe baza promisiunii presedintelui Traian Basescu. "S-a spus atunci ca se va face o lege a salarizarii bugetarilor. Nu s-a facut si nu se va face in veci, pentru ca foarte multi bugetari si-au rezolvat problemele. Pachetul de legi s-a discutat, s-au facut o serie de propuneri din partea sindicatelor si ar fi trebuit ca Ministerul Educatiei sa ne cheme dupa dezbaterea publica sa analizam, sa vedem cum se pot modifica legile. Nici acum ministerul nu ne-a chemat. Temerea cea mai mare este pierderea titulaturii in sistem. Daca se va intimpla asa ceva pentru noi va fi un semnal ca va izbucni un conflict de munca fara precedent. Deja, vineri, trei federatii FSLI, “Spiru Haret” si “Alma Mater” vor organiza un miting de protest la Ministerul Educatiei, apoi mars la Cotroceni si la Palatul Victoria. Va fi un semnal ca acest Pact este un proiect care apartine unui singur om, care a vrut inca o data sa-si arate muschii in fata tarii". Braila va participa la mitingul si marsul de vineri cu 100 de sindicalisti, liderii organizatiilor din scoli.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro