Profesorii, salarii cu întârziere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorii, salarii cu întârziere

Salariile profesorilor vin în acest an cu ceva întârziere, însă reprezentanţii sindicatelor susţin că nu sunt probleme cu banii, întârzierile sunt doar de natură tehnică pentru că încărcătura birocratică este foarte mare. Pentru fiecare salariat trebuie să se facă mai multe ordine de plată decât până acum şi toate acestea au întârziat procesul de distribuire a salariilor. "În mediul rural, la noi deja s-au dat salariile, iar la şcolile din oraş salariile se vor da cel mai târziu săptămâna viitoare. Dar modificările impuse de Ministerul Finanţelor cresc semnificativ birocraţia. Angajaţii care se ocupă de documentele privind salariile vor munci o jumătate de lună numai pentru acest lucru", a explicat prof. Valeriu Partene, liderul Sindicatului Învăţământ Brăila. De exemplu, la Liceul "Iorga" se făceau anul trecut 18 ordine de plată, iar acum trebuie făcute 88, la LPS numărul de ordine de plată a crescut de la 23 la 130, iar la Liceul de Artă de la 30 la peste 200. 

O scrisoare deschisă către Guvernul României trimisă de Federaţia "Spiru Haret" atrage atenţia că ordinul dat de Ministerul Finanţelor a generat probleme importante pentru salariaţii din învăţământ: "Plăţile se fac pe fiecare articol în parte, pentru fiecare persoană, pentru fiecare reţinere. Ordinele de plată se fac către unităţile de învăţământ pe o hârtie specială, iar facturile pentru fiecare utilitate se fac separat, pentru fiecare nivel de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, secundar inferior, secundar superior, postliceal, şcoală profesională, cămine şi cantine). Unei persoane care este încadrată pe două sau trei niveluri de învăţământ la aceeaşi unitate de învăţământ îi corespunde un număr dublu sau triplu de ordine de plată. O unitate de învăţământ are un număr aproximativ de 70 de conturi, faţă de 6 conturi existente la 31 decembrie 2013. Pentru un singur salariat se întocmesc minim patru ordine de plată. O unitate de învăţământ generează minim 96 de ordine de plată, în timp ce în vechiul sistem erau doar 10. Comisioanele bancare vor fi mai mari pentru fiecare salariat în parte, deoarece băncile comisionează pentru fiecare ordin de plată. Semnăturile electronice nu sunt recunoscute la instituţiile bugetare decât pe o singură unitate de învăţământ. Avem situaţii în care un administrator financiar are post în două unităţi de învăţământ şi nu poate să-şi depună semnătura electronică decât pentru una singură". Prof. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", a solicitat în final sancţionarea drastică a persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învăţământ şi remedierea deficienţelor apărute în urma aplicării Ordinului 2006/13 decembrie 2013.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro