Mergi la conţinutul principal

Profesorii s-au învăţat să ceară salarii în an electoral

Protest de amploare al sindicalistilor din învăţământ. Mii de oameni s-au adunat ieri în Piaţa Victoriei şi au mărşăluit până la Palatul Cotroceni. Dascălii cer, printre altele, o lege a salarizării echitabilă.
O delegaţie a sindicatelor din Educaţie a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de către consilierii de stat Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu.
Administraţia Prezidenţială precizează într-un comunicat de presă că dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere, transmite TVR.
În acest context, reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora.

Opt mii de protestatari

La ora 14:00, în Piaţa Victoriei, erau, potrivit organizatorilor, aproximativ şapte, opt mii de profesori nemulţumiţi de negocierile cu Guvernul, din ultima perioadă. Asta deşi erau aşteptaţi 15.000 de profesori la mitingul de ieri din Piaţa Victoriei.
Concret profesorii au cerut salarii mărite cu 10% de la 1 august, cel târziu de la 1 ianuarie 2017. Guvernul oferă corecţii de doar cinci la sută, lucru exclus în opinia profesorilor care sunt hotărâţi să blocheze anul şcolar daca nu vor primi cele 10 procente.
Executivul va încerca o ultimă rundă de negocieri cu sindicatele din Învăţământ şi dacă nu vor ajunge la numitor comun, săptămâna viitoare guvernul va majora salariile din Învăţământ şi Sănătate, prin ordonanaţă de urgenţă în varianta pe care o consideră cea mai bună.
Din faţa Guvernului profesorii au plecat spre Palatul Cotroceni unde au lăsat un memoriu cu problemele din Educaţie, de la salarii şi decontarea navetei atât pentru dascăli cât şi pentru elevi până la investiţiile de care ar avea nevoie şcoala română, a transmis TVR.

Oferta Guvernului

Ministerul Muncii a propus, mai întâi, o creştere a lefurilor din acest sector în etape - în august, să se facă unele corecţii ale salariilor mici, iar o nouă grilă, cu majorări de 10% să fie aplicată abia de anul viitor.
Sindicatele nu au fost mulţumite. Noua ofertă a executivului a fost creşterea de 5% a salariilor, anul acesta, şi 5%, în decembrie 2017. Şi aceasta variantă a fost respinsă. Marţi, ministrul Muncii i-a chemat din nou pe sindicaliştii din Educaţie la negocieri.
Cu mai puţin de 24 de ore înainte de protestele sindicaliştilor din educaţie, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru le-a transmis un mesaj: îi aşteaptă din nou la negocieri.
Au fost 4 săptămâni de discuţii cu toate familiile ocupaţionale, pe tema corecţiilor din sistemul bugetar. Unii au fost mulţumiţi, alţii au acceptat doar pe jumătate propunerea Ministerului Muncii. Spunea ministrul Dragoş Pîslaru că această ordonanţă vine doar să corecteze inechităţile din sistem şi nu vorbim de măriri salariale, însă toţi bugetarii trebuie să ştie că niciun salariu nu va fi micşorat.
Problemele au apărut la discuţiile cu sindicatele din învăţământ. Prima propunere a ministerului a fost o creştere în 3 etape, în august să fie doar corecţii, iar noua grilă să se aplice din august anul următor. Cealaltă propunere vizeaza creşteri de 5% procente anul acesta şi de alte 5, din decembrie 2017.
A doua propunere ar urma să aducă majorări pentru debutanţii din sistemul preuniversitar. 16% în plus, de exemplu, pentru un învăţător cu studii medii.
În sistemul universitar, un lector ar urma să încaseze cu 9% mai mult.

Salariile au tot crescut

Sindicaliştii nu au acceptat a doua propunere, aşadar ministerul îşi va asuma creşterile în trei etape, însă vor mai avea loc discuţii zilele următoare, pentru a se clarifica această situaţie. Protestul anunţat mâine rămâne în picioare. „Anul trecut ştiţi c-a fost o creştere semnificativă de salarii şi anul acesta am făcut tot ce-am putut din punct de vedere financiar s-acoperim aceste creşteri şi am încredere că, dincolo de acest moment de exprimare a profesorilor, vom ajunge foarte rapid la o soluţie necesară societăţii româneşti, de respect faţă de profesori, dar şi respectându-ne statutul de ţară care este predictibilă şi stabilă din punct de vedere al bugetului", a declarat Adrian Curaj, ministrul Educaţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro