Mergi la conţinutul principal

Profesorii primesc mai mulţi bani luna aceasta

Veste bună pentru profesorii brăileni! Luna aceasta, vor găsi mai mulţi bani pe cardurile salariale, fiind alocată plata hotărârilor judecătoreşti. Banii reprezintă primele două tranşe pentru anul 2016.
"În anul 2014, la nivelul judeţului Brăila, pentru sistemul de învăţământ au fost făcute plăţi în cuantum de 10,2 milioane euro. Este drept, au fost făcute în avans şi plăţile pentru anul 2015. În anul 2014 s-au făcut plăţile pe sentinţe pentru anul 2014 şi în avans pentru 2015. Pentru anul 2016, cuantumul acestor plăţi la nivelul judeţului Brăila este de 5,1 milioane euro. Primele două tranşe vor fi plătite pe parcursul lunii martie", a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, aflat la Brăila în weekend, la invitaţia preşedintelui Sindicatului Învăţământ "Corneliu Gheorghe Caranica", Valeriu Partene, la Conferinţa Judeţeană Ordinară organizată de sindicat.
Valeriu Partene, liderul sindical al dascălilor brăileni, ne-a confirmat că aceste plăţi vor fi făcute chiar luna aceasta. "Noi ne aflăm deja la nivelul plăţii în al patrulea an de plată a hotărârilor judecătoreşti. În primul an, am avut 5%, în al doilea 10%, în al treilea 25% şi acum, în al patrulea avem 25% pe o hotărâre, 35% pe altă hotărâre care a fost puţin mai veche. Total sumă la ora actuală se ridică la 5,9 milioane de euro, la nivelul întregului învăţământ brăilean. Banii aceştia, 5,9 milioane euro sunt aferenţi primelor două trimestre din anul 2016", a precizat Partene.
Asta înseamnă că peste 6.500 de dascăli brăileni, toţi cei care au trecut din 2008 prin învăţământ şi inclusiv cei care sunt şi astăzi la catedre, vor găsi pe cardurile salariale mai mulţi bani.
În ceea ce priveşte situaţiile în care unii profesori au primit bani pentru toate trimestrele aferente anului 2016, liderul sindical a precizat că "noi am acordat şi acordăm aceşti bani, însă a fost o mică disfuncţionalitate la nivelul judeţean, pentru că unele comunităţi locale aşa cum ştiau că este prevăzut prin lege, au eşalonat sumele care le-au avut pe primele patru trimestre. Prin lege, Ordonanţa 83/2014, începând cu 1 martie, acordăm primele două tranşe din 2016. Acolo unde banii au fost împărţiţi pe cele patru şi nu le-au ajuns banii, acum este o solicitare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila către Direcţia de Finanţe Publice să aducem toţi banii din trimestrele III şi IV în I şi II, aşa încât toţi cei care mai au de primit ceva din aceste două tranşe pot să-i primească în perioada aceasta până la 27 martie".
Banii prevăzuţi pentru cel de-al treilea trimestru aferent anului 2016 urmează să fie acordaţi cadrelor didactice în luna iunie a acestui an. Ultima tranşă de bani pentru 2016 va fi alocată în februarie 2016. Plata hotărârilor judecătoreşti pentru anul 2017 va fi făcută anul viitor, după cum a dat asigurări Valeriu Partene.
Vă reamintim că, în pragul alegerilor generale din 2008, Parlamentul a aprobat o lege care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Această lege nu a fost aplicată niciodată, ea intrând în vigoare din cauza contextului electoral. După alegeri, când mai-marii ţării au constatat că nu au bani, de fapt, pentru cele promise, legea nu a fost nici aplicată, dar nici abrogată. Sindicatele au profitat de această situaţie şi au încercat să oblige statul să aplice legea şi au formulat acţiuni în justiţie în acest sens pentru perioada 1 octombrie 2008, de când a intrat în vigoare, până la 31 decembrie 2009. Legea a fost anulată pe 12 mai 2011. Nici atunci sindicatele nu au stat degeaba şi au mai introdus alte acţiuni privind recuperarea diferenţelor salariale corespunzătoare perioadei 1 ianuarie 2010 - 12 mai 2011. Profesorii au câştigat în instanţă. Pentru că sumele ce li se cuveneau dascălilor erau prea mari, statul a hotărât împreună cu sindicatele asupra plăţii eşalonate a creşterii cu 50%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro