Profesorii, nemulţumiţi că le scad iar salariile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorii, nemulţumiţi că le scad iar salariile

Sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite de faptul că noua lege privind plafonarea salariilor, pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea, va duce din nou la scăderea acestora de bine ce crescuseră cu 11,5% în urmă cu câteva săptămâni.
Liderul Sindicatului Învăţământ Brăila (SIB) Valeriu Partene a precizat că, în privinţa salarizării angajaţilor din educaţie, la nivel naţional este o brambureală. În unele judeţe profesorii au făcut acţiuni în instanţă şi au câştigat creşteri de salarii cu 33%, le-au şi aplicat şi au rămas fără fonduri pentru lunile următoare, iar în alte judeţe nu s-au dat aceste creşteri. În judeţul Arad diferenţele la salarii existau chiar între şcolile din oraş. "Pornind de la această realitate, Guvernul a declarat că doreşte să aducă toate salariile la acelaşi nivel, adică pentru aceeaşi muncă să se primească acelaşi salariu. Practic ar fi trebuit scăzute acele salarii care erau mai mari în baza unor artificii sau hotărâri judecătoreşti. Teoretic, această lege nu ar fi trebuit să afecteze angajaţii din sistemul de învăţământ brăilean, pentru că noi nu am beneficiat până acum decât de acea creştere teoretică de 15% care, în final, s-a dovedit a fi de doar 11,5%, despre acest lucru am mai discutat. Surpriza am avut-o când s-au publicat grilele de salarizare conform acestei legi de plafonare a salariilor, pentru că scad din nou salariile printr-o parşivenie a calculului şi mi se pare inadmisibil ce se întâmplă", a explicat prof. Valeriu Partene. O comparaţie a vechilor grile cu actualele grile realizate de sindicat arată o scădere de aproximativ 5% la toate categoriile de salariaţi.
În aceste condiţii, profesorii sunt nemulţumiţi, mai ales că ei mai aveau de primit bani şi nu se mai aşteptau la o scădere a salariilor. La Brăila sunt peste 2.000 de persoane care ar trebui să primească măririle de salariu pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, dar şi 100 de procese pe rol privind recunoaşterea studiilor şi transformarea posturilor pe care le ocupă respectivii şi acordarea drepturilor aferente. Profesorii ar mai avea de luat bani şi din tranşele suplimentare de vechime cuvenite până pe 8 februarie 2011. Liderul SIB, Valeriu Partene, nu crede că profesorii vor vedea însă vreun leu, cel puţin în perioada imediat următoare. "Guvernul va mai da ordonanţe de amânare a executării sentinţelor judecătoreşti, aşa cum au mai dat în 2009, şi de două ori în 2010, în aprilie şi decembrie", a mai spus prof. Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro