Profesorii mituiţi nu au ajuns în spatele gratiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorii mituiţi nu au ajuns în spatele gratiilor

Profesorii suspectaţi că au trucat rezultatele examenului de bacalaureat au scăpat de arestul preventiv. Ieri după-amiază, judecătorii Tribunalului Galaţi au respins propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au dispus măsura arestului la domiciliu pentru inculpata Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar specializarea matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Faţă de ceilalţi doi inculpaţi, profesorii Damian Valentin şi Haret Daniela, judecătorii gălăţeni au dispus măsura preventivă a controlului judiciar. "Instanţa a respins propunerea DNA - Serviciul Teritorial Galaţi şi a dispus luarea măsurii sub control judiciar pentru inculpaţii Damian Valentin Florin şi Haret Daniela, cu obligaţia de a nu părăsi limitele judeţului Brăila. Faţă de Diaconescu Manuela Mirela s-a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la data de 09.10.2014 la data de
07.11.2014 inclusiv. DNA a contestat decizia instanţei", ne-a informat consilier Aurora Elena Soare, din cadrul Biroului Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Galaţi. Pe perioada arestului la domiciliu, inculpata Diaconescu Manuela Mirela trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată şi nu are voie să comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi ori martori. Instanţa a desemnat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila ca organ de supraveghere a respectării obligaţiilor. Dacă încalcă obligaţiile impuse, inspectoarea riscă să fie arestată preventiv. Profesorii Valentin Damian şi Daniela Haret au şi ei anumite obligaţii în perioada controlului judiciar. În primul rând, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecător sau instanţă, ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv Poliţia Brăila, conform programului de supraveghere. Cei doi profesori nu trebuie să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi ori martori. Termenul de contestaţie faţă de măsura dispusă este de 48 ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru reprezentantul Parchetului. Oricum, procurorii anticorupţie au formulat deja contestaţia, cauza urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi.
Pe data de 8 octombrie, pe numele celor trei profesori au fost emise mandate de reţinere, pentru 24 de ore, aceştia fiind suspectaţi că au luat o şpagă de 2.500 de lei pentru a-l declara admis la examenul de bacalaureat pe elevul Iulian Văsii.

Ieri, elevii celor trei profesori nu au făcut ore

Reţinerea pentru 24 de ore a celor trei cadre didactice a bulversat activitatea şcolilor. Orele celor trei au rămas nefăcute, iar conducerile şcolilor nu ştiau ce decizie să ia pentru astăzi: vorbesc cu alţi colegi să le suplinească sau nu.
Nici la Colegiul Naţional "Ana Aslan", nici la Liceul de Arte nu s-a ştiut de reţinerile făcute de DNA, procurorii au fost discreţi şi au evitat să intre spectaculos în spaţiul instituţiilor de învăţământ. "Noi nu am ştiut nimic, procesul de învăţământ s-a desfăşurat normal în ziua de miercuri. Tot ce s-a întâmplat nu a avut loc în spaţiul şcolii. Sunt două profesoare ataşate de copii, diriginte amândouă, cu rezultate foarte bune şi la concursuri şi la examenele naţionale. În urmă cu câţiva ani doamna Haret a fost aleasă de copii cel mai bun profesor", a declarat directorul adjunct, Claudia Mitrică. Surprinsă de toate aceste evenimente a fost şi prof. Gina Miron, directorul colegiului: "Nu ştiu ce să spun. Amândouă sunt profesoare impecabile".

Se pare că profesorii erau interceptaţi încă din iunie

Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a ieşit de la audieri abia miercuri seara, aproape de ora 22.00, iar ieri de dimineaţă a fost la ore. Apoi a ajuns la Inspectoratul Şcolar. "Am mers la DNA în calitate de martor, am dat declaraţii despre mai multe chestiuni, unele fiind pur administrative. În povestea mitei de la bacalaureat îmi pare rău că din cauza a trei rătăciţi se aruncă în derizoriu munca tuturor colegilor. Eu nu am spus niciodată nimănui să «aibă grijă» de cineva anume, de la mine nu a pornit nimic. Dimpotrivă, mereu am atras atenţia tuturor cadrelor didactice, supraveghetori, corectori, să fie corecţi. Dacă unii nu au făcut aşa, este responsabilitatea lor", a explicat, ieri, inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.
Tot ieri, inspectorul general a transmis un raport de informare şi către minister, raport care a ajuns şi la ministrul Remus Pricopie, aflat ieri la o întâlnire la Bruxelles.
Pe surse, reporterii ziarului au aflat că ancheta DNA vizează mult mai multe aspecte, nu numai "Mita la Bac". S-au cerut documente care vizau şi examenul de titularizare din vară, alte aspecte administrative din şcoli, angajări, eliminările elevilor, recorectarea lucrărilor contestate de candidaţii de la Constanţa. Cu alte cuvinte, ancheta DNA nu se opreşte strict la bacalaureatul din toamnă sau cazul de la Liceul "Iorga". În plus, se pare că există la dosar dovezi privind mita, înregistrări telefonice care ar confirma suspiciunile de corupţie.

Trei profesori cu rezultate excelente la şcoală

Inspectorul şcolar de matematică, prof. Manuela Diaconescu, are 48 de ani şi de mai bine de 20 de ani este în sistemul de învăţământ unde a avut mereu rezultate foarte bune. A absolvit Facultatea de matematică din cadrul Universităţii din Craiova, după care a intrat în sistemul de învăţământ. Din 2007 este cadru didactic la Colegiul Naţional "Ana Aslan" şi a reuşit să obţină cu copiii pe care-i pregăteşte rezultate bune la concursuri şi olimpiade. La Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat a avut mereu promovabilitate la clasele îndrumate între 95 şi 100%.
Profesoara Daniela Haret are 52 de ani şi predă de aproape 30 de ani matematica. A absolvit Colegiul "Bălcescu" şi a urmat apoi Facultatea de Matematică de la Universitatea Bucureşti. Are zeci de copii premiaţi la concursuri naţionale, la "LuminaMath" unii dintre ei au obţinut premii importante, chiar tabere peste vară. La examenele naţionale copiii din clasele ei promovează la matematică între 95 şi 100%. Acum câţiva ani a fost votată de elevi "cel mai bun profesor de matematică", iar ca dovadă că lucrurile stau aşa este alegerea matematicii în locul opţionalelor.
Valentin Damian este profesor de matematică la Liceul de Arte, după ce a absolvit Facultatea de Matematică de la Iaşi. Activitatea sa la catedră a avut ca rezultat nu numai promovabilităţi foarte mari, aproape de 100% la examenele naţionale, ci şi la olimpiade. În 2013 una dintre elevele sale, de la clasa a IX-a, a obţinut premiul I şi Medalie de Aur la olimpiada de matematică, M2, însă performanţe de acelaşi fel a reuşit în mai toţi anii din urmă.

"Performanţa" candidatului Iulian Văsii

Iulian Văsii face parte dintre candidaţii din alte promoţii care nu reuşeşte cu niciun chip să ia bacalaureatul. El a susţinut acest examen şi în 2012 şi în 2013, dar nu a reuşit să ia notă de trecere. Abia în 2014, în toamnă, a obţinut media 6,1, dar, se pare, cu ajutor. În 2012 a luat următoarele note: la limba şi literatura română 3,4, la matematică 1,65, la fizică 1,9, iar la proba de competenţe digitale a luat calificativul "utilizator de mediu". Avea echivalate atunci doar probele de competenţe la limba română şi la engleză.
În 2013 apare că a dat din nou toate probele scrise, inclusiv competenţele digitale şi a luat 6.00 la română, numai 1,5 la matematică, 5 la fizică şi utilizator de nivel mediu la competenţele digitale.
În 2014 apar ca echivalate competenţele de comunicare, nota la limba română, obţinută în 2013 şi, surpriză, nota la fizică - 6,3, deşi nici în 2012 şi nici în 2013 nu a obţinut decât 5.00. În 2014 a mai obţinut şi 6.00 la matematică, astfel încât a reuşit performanţa de a promova cu media 6,1.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro