Guvernul a decis! Salariile profesorilor vor creşte de la 1 august. Nu este vorba însă despre o creştere unitară, pentru toţi angajaţii din Educaţie, ci despre o serie de corecţii salariale, în special, pentru debutanţii în sistemul de învăţământ. Creşterile salariale se vor face în două tranşe, prima la începutul lunii august, urmând ca a doua tranşă să vină din luna decembrie 2017.
Sindicaliştii sunt în continuare nemulţumiţi de propunerile Ministerului Muncii. Ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii celor trei federaţii sindicale din învăţământ, Alma Mater, FSLI şi Spiru Haret pentru a stabili strategia pentru perioada imediat următoare.
"Această corecţie nu face altceva decât să rezolve nişte disfuncţionalităţi din grila de salarizare, deci pentru educaţie nu se acordă nimic", a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului "Învăţământ" Brăila.
În ultima lună, sindicaliştii din Educaţie au derulat o serie de proteste, nemulţumiţi de proiectul de ordonanţă vizând majorările salariale în sectorul bugetar, proteste ce au culminat cu marşul de pe 1 iunie, din capitală, pe traseul Piaţa Constituţiei - Palatul Victoriala, la care au participat mii de profesori.
Cum Guvernul nu a dispus o creştere unitară, pentru toţi angajaţii din învăţământ, sindicaliştii iau în calcul, ca formă de protest, boicotarea examenelor naţionale.
"Există şi această idee, deşi ne doare sufletul pentru că elevul este, în cazul nostru, materia primă şi e păcat după o muncă de un an să sufere copilul, să sufere familia, să suferim noi toţi. Sperăm să găsim o altă formulă, dacă mâine (n.r. - azi) se va deschide clar portiţa pentru negocieri într-un ritm alert a legii de salarizare unitare a bugetarilor, probabil că atunci ne vom duce crucea şi vom aştepta", a mai spus liderul de la Sindicatul "Învăţământ" Brăila.
Cea mai mare grevă în sisemul de educaţie a avut loc în anul 2005, atunci când protestul dascălilor a durat 22 de zile. La vremea respectivă, sindicaliştii cereau salarii mai mari şi fonduri suplimentare pentru dotări şi infrastructură. Greva s-a încheiat în urma unui acord dintre Guvern şi sindicate, când Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, a dispus o mărire salarială de aproape 12%.