Mergi la conţinutul principal

Profesorii, faţă în faţă cu oferta Guvernului: 1.000 lei brut la salariu

* aceasta este propunerea Guvernului în urma negocierilor de astăzi cu sindicatele din educaţie

 

Greva din învăţământ s-ar putea încheia după minivacanţa de Rusalii dacă sindicatele acceptă noua ofertă a Guvernului: mărirea cu 1.000 de lei brut a salariilor pentru personalul didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic. Propunerea a fost anunţată în urmă cu puţin timp de premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, în urma negocierilor de la Palatul Victoria, după cum scriu jurnaliştii de la Digi24.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri: Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului, remis astăzi, în urma discuțiilor.

Noua propunere a Guvernului vine în a doua săptămână de grevă a profesorilor, după ce zile la rând au anunţat că sunt dispuşi să ofere vouchere în valoare de 2.500 lei pentru dascăli, respectiv 1.000 lei pentru personalul nedidactic.

Contactat de redactorii „Obiectiv”, liderul sindicatului brăilean, Cătălin Ionel Radu, ne-a declarat că va începe consultările la nivel naţional, cu reprezentaţii Fedaraţiei „Spiru Haret”, precum şi la nivel local - cu toţi angajaţii din şcolile din Brăila, iar împreună vor decide dacă acceptă propunerea Guvernului sau vor continua greva.

Este prima ofertă reală cu care vine Guvernul de când a început greva. Abia acum se vorbeşte despre o mărire a salariilor şi nu de vouchere. E un pas înainte! O să ne consultăm toţi colegii, vrem să vedem cum stau lucrurile pentru personalul auxiliar şi nedidactic, iar în final toţi angajaţii din sistemul de învăţământ vor decide dacă sunt sau nu de acord cu această propunere. Personal, pot spune că sunt optimist în privinţa modului în care vor evolua lucrurile”, ne-a transmis acesta.

Reamintim că sindicatele din educaţie au cerut ca în noua lege a salarizării, valabilă din 2024, salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal salariul mediu brut pe economie, circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro