Profesorii diriginți, în cursă contra-cronometru pentru întocmirea listelor cu beneficiarii burselor de merit și reziliență | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorii diriginți, în cursă contra-cronometru pentru întocmirea listelor cu beneficiarii burselor de merit și reziliență

• modulul trei, care începe pe 8 ianuarie, este esențial pentru elevii de clasa a V-a, deoarece în această perioadă se calculează mediile necesare pentru acordarea burselor • concret, profesorii diriginți trebuie să întocmească, până la data de 15 ianuarie 2025, listele cu elevii care vor beneficia de burse de merit și reziliență • potrivit Ordinului Ministerului Educației (OME) 5.518/2024, bursele se acordă pe baza mediei notelor din primele două module de cursuri din anul școlar 2024-2025

 

Profesorii diriginți din județul Brăila, la fel ca în întreaga țară, au termen până la data de 15 ianuarie 2025 pentru a întocmi listele cu elevii de clasa a V-a care vor beneficia de burse de merit și burse de reziliență în semestrul al doilea al anului școlar 2024-2025. Această sarcină este stabilită prin Ordinul Ministerului Educației (OME) 5.518/2024, care reglementează modul de acordare a burselor școlare.

Conform ordinului, bursele de merit se acordă elevilor care au obținut o medie generală de cel puțin 9,50 în primele două module de cursuri ale acestui an școlar, iar bursele de reziliență sunt destinate elevilor aflați în situații de vulnerabilitate socială, pe baza criteriilor stabilite la nivel național.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a transmis deja școlilor din județ toate detaliile privind documentația necesară. Profesorii diriginți trebuie să analizeze situația fiecărui elev, să centralizeze datele și să transmită propunerile către conducerea școlii pentru validare.


Responsabilitățile profesorilor diriginți

Profesorii diriginți au rolul de a verifica mediile elevilor din primele două module de cursuri, de a centraliza informațiile despre elevii eligibili pentru bursele de merit, a identifica elevii care se califică pentru bursele de reziliență, pe baza documentelor justificative (certificat medical, adeverințe sau alte dovezi ale situațiilor de vulnerabilitate) și de a transmite listele către conducerea unităților de învățământ până la termenul limită.

„Este o sarcină care implică foarte multă atenție la detalii, dar și o colaborare strânsă cu părinții și conducerea școlii. Vrem să ne asigurăm că toți copiii care merită aceste burse vor beneficia de ele”, ne-a declarat Victorina Ciomîrtan, directorul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”.


Impactul burselor asupra elevilor

În modulul trei de cursuri, diriginții calculează mediile pentru acordarea burselor de merit și reziliență la clasa a V-a, pe baza notelor din primele două module de școală. Bursa de merit, în valoare de 450 de lei pe lună, se acordă elevilor din primii 30% ai clasei, cu medii generale anuale de cel puțin 9,50, și sunt menite să încurajeze performanța școlară. Bursele de reziliență, de 300 de lei pe lună, oferită elevilor cu medii între 7,00 și 9,50, cuprinși în primii 30% elevi din clasă în ordinea descrescătoare a mediilor, acest lucru înseamnă că, în funcție de nivelul de performanță din fiecare clasă, pot exista clase în care burse de reziliență nu se acordă. Acest tip de bursă reprezintă un sprijin financiar pentru copiii care se confruntă cu dificultăți socio-economice.

Părinții și elevii sunt îndemnați să se informeze și să colaboreze cu diriginții pentru depunerea documentelor necesare în timp util.

Diriginții vor transmite listele finale la secretariatul școlii, iar bursele vor fi plătite începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie. Plata burselor se face în anul școlar 2024-2025 pe data de 20 a lunii, astfel că elevii de clasa a V-a primesc primii bani pe 20 februarie, pentru luna ianuarie.

 

Provocări în procesul de selecție

Deși termenul limită este clar stabilit, profesorii atrag atenția asupra unor posibile dificultăți, cum ar fi: obținerea la timp a documentelor justificative pentru bursele de reziliență, comunicarea cu părinții care nu sunt familiarizați cu procedurile și nu în ultimul rând presiunea timpului, având în vedere că termenul coincide cu perioada revenirii din vacanța de iarnă.

ISJ Brăila a dat asigurări că va oferi sprijin școlilor pentru respectarea termenului. Totodată, instituția va monitoriza procesul de întocmire a listelor, pentru a se asigura că nicio eroare nu va împiedica elevii eligibili să primească bursele. Astfel, profesorii diriginți din județ sunt chemați să finalizeze acest proces esențial, care are un impact semnificativ asupra motivației și sprijinului acordat elevilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro