• săptămâna trecută, la Cahul (Republica Moldova), s-a desfășurat Seminarul Internațional cu tema “Abordarea metodică a textului multimodal”, la care au participat profesori-formatori de limba română, alături de reprezentanți ai ISJ Brăila, Casa Corpului Didactic și Sindicat “Învățământ” Brăila
Vineri, 7 octombrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, Casa Corpului Didactic și Sindicatul Învățământului “Corneliu Caranica” Brăila, alături de profesori-formatori de Limbă și literatură română din municipiu și județ, au participat la Seminarul Internațional cu tema “Abordarea metodică a textului multimodal”. Evenimentul a avut loc la Cahul, în Republica Moldova, fiind organizat de Direcția Generală Învățământ Cahul, director general fiind prof. Valeriu Baban.
După tradiționala întâmpinare cu pâine și sare, în sala de festivități a Liceului “Mihai Eminescu” din Cahul, gazdele și oaspeții și-au manifestat gratitudinea față de organizatorii evenimentului, dar și bucuria de a fi împreună pentru un schimb de experiențe didactice dorite, cu atât mai mult cu cât ele se reiau după anii de pandemie, o perioadă de grele încercări pentru mediul școlar.
Activitățile seminarului, la care au participat profesori de Limba și literatura română din raionul Cahul și elevi ai liceului gazdă, s-au derulat sub forma a patru ateliere de lucru, trei dintre ele vizând aspecte teoretice și aplicate ale abordării textului multimodal, iar unul având ca temă eficientizarea monitorizării activității didactic /inspecția școlară.
“În etapa de debriefing, formatorii și participanții au împărtășit opinii, trăiri, momentul permițând conturarea unor concluzii potrivit cărora textul multimodal, element de conținut relativ nou în programele școlare din ambele țări, necesită o abordare ludică, presupune utilizarea de metode activ-participative și poate deveni o manieră de a reflecta sensibilitatea, creativitatea celor din bănci. În plus, discuțiile din cadrul atelierelor au permis și o analiză comparativă a sistemelor de învățământ din cele două țări, identificându-se multe similitudini la nivelul abordărilor didactice care urmăresc formarea și dezvoltarea de competențe, dar și diferențe de conținut al învățării, diferențe de formă la nivelul activităților de monitorizare a cadrelor didactice, evaluarea și consilierea, urmărind însă aceleași obiective”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Brăila printr-un comunicat de presă.
Profesorii participanți, dar și reprezentanții instituțiilor partenere, prof. Elena Tudor - inspector școlar general Elena Tudor în cadrul ISJ Brăila, prof. Valeriu Baban - șeful Direcției Generale Învățământ din Cahul, prof. Cristina Elena Anton - director al Casei Corpului Didactic Brăila, prof. Cătălin Radu - secretar al Sindicatului Învățământului Brăila “Corneliu Gheorghe Caranica”, au stabilit ca activitățile derulate să reprezinte un prim pas în proiectul de parteneriat reactualizat, urmând ca în baza acestuia, colaborarea între instituții să continue.
Astfel, Casa Corpului Didactic Brăila va contribui și în acest an la formarea și dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din Cahul, acestea putând participa la activitățile oferite de instituția brăileană. De asemenea, la invitația inspector școlar general Elena Tudor, directorii de unități școlare/profesorii de limba și literatura română din Cahul vor putea lua parte la cercurile metodice ale colegilor directori/profesori de limba și literatura română din Brăila.
“Felicităm inițiativa domnului profesor Valeriu Baban pentru organizarea unui asemenea eveniment, dar și instituțiile brăilene pentru oferirea unui cadru lingvistic, atât de necesar profesorilor din Cahul, de manifestare a simțirii românești trăite cu intensitate de cealaltă parte a Prutului!”, a declarat prof. Elena Tudor, inspector școlar general.