Profesorii corigenți | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
1 din 3 dascăli brăileni s-au blocat la concursul de directori

Profesorii corigenți

* din cei 149 de profesori care și-au dorit un post de director doar 97 au reușit să promoveze proba scrisă * promovabilitatea în județul Brăila este de 65,54%, aproape de media pe țară 65,8% * niciun candidat nu a obținut media 10, cea mai mare notă fiind 9 * cum mai bine de o treime dintre candidați nu a trecut mai departe în concurs și în Brăila sunt vacante 140 de posturi pentru directori și adjuncți, multe școli rămânând ”descoperite”

 

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți din învățământul preuniversitar brăilean s-a dorit a fi o pălărie prea mare pentru unii aspiranți. Vorbim mai exact de peste o treime dintre profesorii brăileni care s-au înscris la examen dar care au picat la proba scrisă, desfășurată pe 15 octombrie, la Colegiul ”Ana Aslan”. Deși trebuia să obțină minim nota 7 pentru a putea merge mai departe în concurs și a participa la a doua probă, cea a interviului, circa 35% dintre candidați nu au reușit să atingă acest prag.

Așa cum ne-a transmis Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, inițial, la concurs s-au înscris 158 de profesori. În urma selecției dosarelor, trei candidați au fost respinși. Așadar, la proba scrisă de vinerea trecută au fost așteptați 155 candidați. Dintre aceștia, un profesor nu a putut participa din cauză că s-a îmbolnăvit de Covid-19, cinci alți candidați au absentat din diverse motive, în timp ce un alt candidat s-a retras după primirea subiectelor. Așadar, la finalul probei scrise au fost adunate 148 de lucrări. Acestea au fost corectate în aceeași zi în care s-a susținut examenul scris, în prezența candidaților. Rezultatele arată că din cei 148 candidați doar 97 au reușit să promoveze, restul de 51 fiind respinși. Așadar, 1 din 3 profesori nu a putut trece de proba scrisă, promovabilitatea în județul nostru, înainte de contestații, fiind de 65,54%, aproape de media națională - 65,8%.

 

Nicio notă de 10

Niciun profesor brăilean care a susținut proba scrisă nu a reușit să obțină această notă sau măcar să se apropie de 10. Cea mai mare notă cu care s-a promovat examenul scris a fost 9, fiind obținută de trei candidați. Trebuie precizat că mulți dintre cei care au ”picat” au avut medii între 6 și 7, adică au fost aproape de a trece mai departe. Au fost doar două note sub 5, una de 4.40 și una de 3.80.

Așa cum v-am mai informat, la acest concurs, profesorii care aspiră la fotoliul de directori au putut opta pentru anonimizarea numelui, deși candidează pentru o funcție publică, marea majoritate a dascălilor brăileni optând pentru ”păstrarea anonimatului”. Așadar, cu câteva excepții, nu știm cine sunt cei care au dat chix la proba scrisă și cine sunt cei care merg mai departe în concurs. Mai trebuie precizat că din rândul puținilor profesori brăileni care nu au avut o problemă în a-și publica numele și prenumele, marea majoritate au promvat proba scrisă.

Cadrele didactice nemulțumite de note au putut depune contestații, iar rezultatele finale se vor afișa miercuri, 20 octombrie.

 

Multe școli brăilene au rămas fără candidați

În județul Brăila s-au scos la concurs 140 de posturi în cele 97 de unități de învățământ, 97 posturi pentru directori și 43 de posturi de adjuncți. Cum mai departe la proba interviului doar 97 profesori s-au calificat momentan, asta înseamnă că rămân multe școli fără candidați. Pe acele funcții ISJ Brăila va trebui să numească directori prin detașare în interesul învățământului. Prof. Cătălin Canciu, inspectorul școlar general, ne-a declarat că nu este încântat de această situație și că ar fi preferat ca un număr cât mai mare de profesori să treacă de proba scrisă și să se califice mai departe în concurs. În schimb, pentru a evita speculațiile, acesta a ținut să precizeze că nu are o ”listă cu oameni de partid” (n.r. - membri PNL) pe care îi va numi în acele funcții rămase vacante.

 

Clujul, județul cu cele mai bune rezultate

Cu o promovabilitatea la proba scrisă de 93%, județul Cluj se află pe primul loc pe țară, după cum arată Ministerul Educației printr-un comunicat de presă. În topul județelor cu cele mai bune rezultate se numără și Sălaj (81%) și Mureș (78%). Rezultate mai mici sau relativ egale cu 50% s-au înregistrat în județele Mehedinți (44%), Călărași (45,1%) și Satu Mare (50,3%). În Municipiul București au promovat proba scrisă 64% dintre candidați.

Ministerul Educației precizează că la concursul de directori au fost inițial înscriși 9.110 de candidați, dar s-au prezentat și au finalizat proba 8.627 de candidați (94,7%). Dintre aceștia, 5.676 de candidați au promovat proba scrisă în această sesiune (65,8%), înainte de contestații, obținând cel puțin nota 7.

 

Urmează proba interviului

După ce se vor publica rezultatele finale la proba scrisă, candidații mai au de trecut un hop până să se instaleze în fotoliul de director. Este vorba despre a doua probă a concursului, interviul, care se va derula în perioada 15 noiembrie-8 decembrie. Potrivit metodologiei, interviul va avea o durată de 60 de minute pentru fiecare candidat și va avea în vedere următoarele: competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează; abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului. Strategia de dezvoltare a unității de învățământ va conține maximum 5 pagini și va fi pusă la dispoziția membrilor comisiei de evaluare a probei de interviu la prezentarea candidatului pentru susținerea probei. Și la această probă candidații trebuie să obțină minim nota 7.

Pentru fiecare unitate de învățământ, comisia de evaluare a probei de interviu va avea următoarea componență: președinte - un inspector școlar; doi reprezentanți ai unității de învățământ, dintre cadrele didactice titulare ale școlii, aleși prin vot secret de către consiliul profesoral; un reprezentant al consiliului local/județean; un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional.

 

Sesiune specială pentru profesorii care au fost bolnavi de Covid-19

Cum unii candidați au fost admiși să participe la proba scrisă dar nu putut fi prezenți din cauză că s-au îmbolnăvit de Covid-19, Ministerul Educației a decis să organizeze o sesiune suplimentară. Astfel, proba scrisă se va desfășura pe 28 octombrie.

Precizăm că rezultatele finale la concursul de directori se vor afișa pe 17 decembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro