• aceştia vor salarii mai mari şi calcularea sporurilor la nivelul veniturilor din ianuarie 2017 • sindicaliştii ameninţă cu proteste şi chiar iau în calcul suspendarea cursurilor începând cu data de 12 iunie
Legea salarizării unitare provoacă tot mai multe valuri de nemulţumiri în rândul bugetarilor. După salariaţii din administraţie, ieri a venit rândul sindicaliştilor din învăţământ să iasă în stradă şi să protesteze în faţa Parlamentului.
Profesorii brăileni se declară şi ei nemulţumiţi de noua grilă de salarizare, în special de faptul că Guvernul nu îşi respectă promisiunile şi majorarea de 50% promisă să intre în vigoare la 1 iulie se va aplica abia din ianuarie 2018.
“Săptămâna aceasta, în Comisia de Muncă de la Camera Deputaţilor au fost multe discuţii cu privire la întreg spectrul de probleme pe care le ridică întreg sistemul bugetar. Vreau să vă spun că aproape nimic nu a fost acceptat. Noi, spre exemplu, am aşteptat ca programul de guvernare să fie respectat, în sensul că, prin calendarul programului de guvernare, acel coeficient de 50% creştere salarială ar fi trebuit să îl primim în două etape: 20% acum la 1 iulie, când intră în vigoare legea salarizării unitare, şi 30% la 1 ianuarie 2018. Legea a trecut deja de Senat, se pare şi de Camera Deputaţilor, cu 50% de la 1 ianuarie 2018. Procentul nu este rău dar noi dacă am fi prins acum un 20% simţeam şi noi ceva. Pe de altă parte, venitul de acum, cu 20% mărit, însemna o bază care înmulţit cu 30% putea să mai aducă un coeficient acolo de creştere”, ne-a declarat Valeriu Partene, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi preşedinte al Sindicatului Învăţământ Brăila.
De asemenea, un alt aspect care îi supără pe sindicalişti este faptul că sporurile se calculează în continuare la nivelul lui decembrie 2016 şi nu la nivel de ianuarie 2017, atunci când salariile în educaţie au crescut, în medie, cu 15%.
Săptămâna viitorare, pe 6 iunie, va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor iar sindicaliştii speră ca măcar o parte din revendicările lor să îşi găsească rezolvarea. În caz contrar, profesorii iau în calcul chiar suspendarea cursurilor începând cu 12 iunie.