Mergi la conţinutul principal

Profesorii brăileni au susținut Definitivatul. 11 candidați retrași după distribuirea subiectelor

* ieri, la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” s-a desfășurat proba scrisă, la care au fost așteptați inițial 102 candidați

 

Un nou examen pentru profesori a avut loc, ieri, la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”. Este vorba despre Definitivat, examen prin care profesorii depășesc stadiul de debutanți și pot intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titulari în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

La proba scrisă de ieri au fost admiși să participe 102 candidați, după cum ne-au transmis reprezentații Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Un număr de 11 candidați s-au retras din examen după ce au primit subiectele, iar alți 5 candidați au absentat. La finalul probei au fost trimise la corectat 86 de lucrări.

Precizăm că examenul național de definitivare în învățământ cuprinde două etape. Prima, care este și eliminatorie, este realizată de către inspectoratele școlare în perioada stagiului practic cu durata de un an școlar și constă în evaluarea activității profesionale la nivelul unității de învățământ, evaluarea portofoliului profesional personal și în susținerea a cel puțin două inspecții la clasă. Cea de-a doua etapă este proba scrisă, care s-a desfășurat ieri, subiectele fiind elaborate pe baza unei tematici și a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educației, pentru fiecare specialitate în parte.

Primele rezultate se vor afișa pe 27 iulie, iar cele finale pe 4 august.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învățământ pot fi angajate numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învățământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administrație din unitatea de învățământ respectivă, în condițiile legii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro