De câteva zile, şcolile au oficial o Metodologie-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie. Chiar ieri, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar s-a decis, aşa cum impune actul normativ amintit, numărul de membri din consiliile de administraţie ale şcolilor, în funcţie de mărimea şi de complexitatea unităţii de învăţământ. "Până acum, în Brăila au funcţionat trei feluri, dacă nu şi mai multe, de consilii de administraţie. Unele erau organizate după Legea 1/2011, altele erau organizate după Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi altele erau organizate după vechea lege a educaţiei, 84/1995, şi este posibil ca în unele şcoli să fi existat struţo-cămile, care să fi ţinut cont de mai multe dintre actele normative amintite. De acum, odată cu publicarea acestei metodologii, se va uniformiza modalitatea de organizare a CA-urilor din şcoli", a explicat liderul de sindicat Valeriu Partene.
Consiliile de administraţie ale şcolilor vor avea 7, 9 sau 13 membri, în funcţie de mărimea şi complexitatea unităţilor de învăţământ. Dintre aceştia, numai 3, 4 sau 6 vor fi cadre didactice, inclusiv directorul şcolii, care va fi de drept membru în CA. Şcolile care au un singur rând de clase vor avea 7 membri în CA, din care 3 cadre didactice, inclusiv directorul, 2 reprezentanţi ai părinţilor, un reprezentant al primarului şi un reprezentant al Consililui Local (CL). În cazul în care sunt 9 membri în CA, 4 sunt cadre didactice, un reprezentant al primarului şi câte 2 reprezentanţi ai CL şi ai părinţilor, iar dacă sunt 13 membri creşte la 3 numărul de reprezentanţi ai părinţilor şi ai CL.
Între alte atribuţii, noul Consiliu de Administraţie îşi va asuma public, alături de director, răspunderea pentru performanţele şcolii, va aproba modalităţile de realizare a resurselor extrabugetare, va stabili utilizarea acestora în concordanţă cu planul de dezvoltare instituţională şi va aviza planurile de investiţii. În plus, noul organism de conducere are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului. CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a 2/3 dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea Inspectoratului.