Mergi la conţinutul principal

Profesorii au pichetat Prefectura

• ieri, zeci de membri ai Sindicatului “Învăţământ” Brăila au protestat în faţa instituţiei, supăraţi că au fost diminuate veniturile anumitor categorii de personal

 

Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului “Învăţământ” Brăila (SIB) au pichetat,  ieri, sediul Prefecturii, nemulţumiţi că, de la 1 august, au fost diminuate veniturile pentru unele categorii de personal. Ei au venit cu pancarte, prin care au atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul şi au cerut factorilor decizionali la nivel central să facă din învăţământ o prioritate naţională.

“Noi astăzi tragem un semnal de alarmă. Nu suntem doar noi, probabil exemplul nostru va fi luat şi de alţii. Săptămâna trecută au ieşit de la Iaşi şi Bistriţa-Năsăud, astăzi suntem noi, mâine sau poimâine alţii şi probabil că semnalul acesta va fi dat în toată ţara. Categoric, angajamentul nostru ferm este acela de a merge până la capăt, dacă doleanţele nu ne sunt respectate”, a declarat în faţa participanţilor la protest Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila.

Concret, sindicaliştii au reclamat faptul că prevederile Hotărârii de Guvern nr. 582/2016 privind salarizarea în sistemul bugetar au dus la scăderea cu până la 900 de lei a salariilor contabililor, secretarilor şi a altor angajaţi din şcoli.

“Multe categorii au rămas fără drepturi salariale. Este vorba despre secretari, contabil, directorii noştri din mediul rural, cărora li se ia dreptul de spor de rural. Toţi colegii din şcoala respectivă, din localitatea x beneficiază de acest spor, directorul nu. Anomalie: director cu un număr de peste 35 de clase are salariul mai mic de încadrare pentru funcţia de director decât cel cu până în 35 de clase. Sporul doctoral, pentru colegii care au acest titlul ştiinţific, devine prin această HG pur şi simplu o sumă compensatorie, transformându-se din spor de 15% la salariu. De asemenea, nemulţumiri avem şi pentru colegii de la vasul Borcea. Echipajul vasului Borcea a suferit prin această măsură o diminuare drastică a veniturilor şi salariilor, domnul comnadant era foarte necăjit în dimineaţa asta, arătându-mi că din 23 de milioane cât avea până la 31 iulie are acun doar 14”, a adăugat Valeriu Partene.

Tot ieri, membrii sindicatului au avut o discuţie cu prefectul judeţului, Mădălina Cochino, şi au depus la sediul instituţiei un document cu revendicările cerute pentru a fi înaintat Guvernului României şi Ministerului Educaţiei.

“A susţinut revendicările noastre şi chiar i-am spus doamnei prefect că nu o să renunţăm la aceste drepturi ale noastre. Practic, este o tăiere de salariu. Asta este! Că s-a greşit, că nu s-a greşit... Lucrăm cu fonduri de zeci de miliarde de lei, contribuim şi noi la învăţământul brăilean. E o mare nedreptate ca şi cum ar fi o retrogradare din funcţie pentru munca pe care o desfăşurăm noi şi care este din ce în ce mai stresantă”, a declarat unul dintre contabilii prezenţi la protest.

Protestul sindicaliştilor a fost unul paşnic, a început la ora 10.00 şi s-a încheiat la ora 12.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro