Mergi la conţinutul principal

Profesorii acuzaţi de luare de mită, în faţa instanţei

Profesorii suspectaţi că au trucat rezultatele examenului de bacalaureat pentru un candidat, în schimbul unei mite de 2.500 de lei, au fost trimişi în faţa instanţei. Ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inspectorului de matematică, Mirela Manuela Diaconescu, pentru complicitate la luare şi dare de mită. Profesorii corectori, Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, sunt judecaţi pentru luare de mită. Iulian Văsii, elevul care a luat BAC-ul cu ajutorul a 2.500 de lei, şi-a recunoscut fapta în faţa procurorilor.
După cum se arată în comunicatul DNA, în sarcina inspectorului la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, membru în Comisia judeţeană de organizare a examenului de bacalaureat Brăila, la data faptelor, s-au reţinut trei infracţiuni, comise în concurs. Mirela Manuela Diaconescu, aflată în stare de arest la domiciliu, este acuzată de comiterea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
În ceea ce îi priveşte pe profesorii Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, profesori corectori la examenul de bacalaureat sesiunea august - septembrie 2014, la disciplina matematică, la data faptelor, cercetaţi sub control judiciar, s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunea de luare de mită.
Potrivit procurorilor anticorupţie, la data de 28 august 2014, inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar la disciplina matematică, ar fi solicitat şi ar fi primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi ar fi împărţit-o. "Banii au fost ceruţi şi primiţi astfel încât, la teza scrisă susţinută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita şi implicit, o medie de promovare a examenului de bacalaureat. În cursul urmăririi penale, inculpatul Văsii Iulian a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei care a fost înaintat instanţei competente", se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză. După cum se arată pe site-ul instanţei, termenul de judecată este stabilit pentru data de 5 noiembrie, când judecătorii vor decide dacă menţin măsurile preventive faţă de cei trei inculpaţi.

Promovarea examenului de bacalaureat ar putea fi anulată

În condiţiile în care candidatul care a oferit mita, Iulian Văsii, şi-a recunoscut vina, este pusă sub semnul întrebării nota obţinută de acesta la examenul de bacalaureat, iar promovarea examenului ar putea fi frauduloasă. Ca urmare, ar trebui ca nota lui să fie anulată şi, implicit, promovarea examenului. "Pentru anularea examenului este necesară o hotărâre judecătorească, cu toate implicaţiile acesteia. Dacă adeverinţa de bacalaureat a folosit-o pentru vreo înscriere sau angajare, dacă hotărârea finală anulează nota, echivalent cu anularea promovării examenului, candidatul trebuie să anunţe instituţia unde a folosit adeverinţa de promovare", a declarat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.
Pe surse, redactorii noştri au aflat că deja s-au făcut demersuri pentru a se verifica modul în care s-a făcut evaluarea lucrării. Dacă se va dovedi că lucrarea a fost supraevaluată, se va constitui o dovadă că mita a avut obiect, iar examenul ar putea fi anulat.

La un pas de a ajunge în spatele gratiilor

Profesorii acuzaţi că ar fi luat mită şi inspectorul care a fost intermediar, după cum au stabilit procurorii, au fost reţinuţi pe ordonanţă, pentru 24 de ore, pe data de 8 octombrie. Judecătorii Tribunalului Galaţi au respins propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au dispus măsura arestului la domiciliu pentru inculpata Manuela Mirela Diaconescu, inspector şcolar specializarea matematică, pe o durată de 30 de zile, de la data de 09 octombrie până la data de 07 noiembrie, inclusiv. Faţă de ceilalţi doi inculpaţi, profesorii Valentin Damian şi Daniela Haret, judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Pe pertioada arestului la domiciliu, inculpata Diaconescu Manuela Mirela a avut de respectat unele obligaţii, aceasta fiind nevoită să se prezinte în faţa organului de urmărire penală ori de câte ori era chemată şi nu avea voie să comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi ori martori. Profesorii Florentin Damian şi Daniela Haret au fost şi ei obligaţi să respecte prevederile legale, pentru a nu risca să ajungă la arest.
Procurorii anticorupţie au formulat contestaţie, cauza ajungând la Curtea de Apel Galaţi, însă judecătorii au menţinut măsura arestului la domiciliu şi controlului judiciar în cazul profesorilor acuzaţi că au luat mită.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro