• astăzi încep probele concursului de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar din Brăila • în total vor concura 129 de profesori pentru 93 de unităţi de învăţământ • la şcolile de top din Brăila, doar la trei licee şi două şcoli gimnaziale există doi candidaţi pe loc, la restul cei înscrişi nu au contracandidaţi • la 16 unităţi de învăţământ există doi, trei sau chiar patru candidaţi pe loc • de asemenea, există 10 cazuri în care acelaşi candidat va concura pentru o funcţie de director în mai multe şcoli • sunt şi 15 şcoli unde nu s-a înscris nimeni, majoritatea fiind în mediul rural
Astăzi se dă startul probelor în concursul de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar din Brăila. În total, se vor “lupta” pentru a câştiga o funcţie de conducere 129 de profesori pentru 93 de unităţi de învăţământ. Reamintim că în perioada de înscriere au fost depuse 148 de dosare, din care patru au fost respinse pentru că nu aveau toate documentele necesare, stabilite prin ordin al Ministerului Educaţiei. La cele mai multe licee şi şcoli există câte un candidat pe funcţie, dar sunt şi 16 unităţi de învăţământ la care există doi, trei sau chiar patru candidaţi pentru posturile de directori şi adjuncţi.
La unităţile de învăţământ de top din Brăila, doar la trei licee şi două şcoli gimnaziale există doi candidaţi pe loc, în celelalte cei înscrişi nu au contracandidaţi. Spre exemplu, la “Bălcescu” îşi vor disputa postul de director general profesorii Carmen Botea şi Iulian Danielescu, iar pe cel de adjunct candidează doar Silvia Petrescu. La “Murgoci” vor concura, singuri pe post, actualii directori: Mihaela Florina Giurcă, pentru director general şi Florentin Cimpoae pentru adjunct. În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, cu trei excepţii, cei înscrişi nu au contracandidaţi.
În continuare vă prezentăm o analiză marca “Obiectiv - Vocea Brăilei” în care vă arătăm cine aspiră la funcţia de director în liceele şi şcolile prestigioase din Brăila, la ce unităţi de învăţământ există concurenţă, care sunt şcolile fără niciun candidat înscris, precum şi care dintre directorii şi adjuncţii în funcţie nu mai doresc să ocupe o funcţie de conducere.
În analiza noastră am ales liceele şi şcolile de “top” în funcţie de rezultatele obţinute de elevi la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională de anul acesta.
Astfel, la Colegiul “Gh. M. Murgogi” s-au înscris directorii în funcţie, Mihaela-Florina Giurcă, respectiv adjunctul Florentin Cimpoae. La Colegiul “N. Bălcescu” îşi vor disputa postul de director general profesorii Carmen Botea şi Iulian Danielescu. Pentru postul de adjunct va concura, singură, Silvia Petrescu. Pentru Colegiul “N. Iorga” vor participa directorii actuali, Elena Tudor şi adjunctul Elena Ion. La “Ana Aslan” vor concura directorii în funcţie Gina Miron şi adjunctul Alina Colescu. Liceul “Perpessicius” îi are candidaţi pe Bogdan-Mircea Grigore pentru director, iar fostul director Constantin Gherghinoiu candidează acum pentru adjunct. Deşi se află în top 10 licee după rezultatele la Bac, la “Panait Cerna” nu s-a înscris niciun candidat. Continuăm cu Liceul “C. Angelescu” Ianca unde pentru funcţia de director vor concura Emil Ştefănuţ Dragomir şi Mirela Epureanu, iar pentru adjunct Mihaela Chiriţă şi Mirela Epureanu. La “Mihail Sebastian” va candida singur pe post Gheorghiţă Rusu, actualul director. La Colegiul Economic “Ion Ghica” s-au înscris Sanda Vişinescu şi Doiniţa Zafiu pentru director plin, cea din urmă fiind admisă să candideze şi pentru postul de adjunct. În final, la “G. Vâslan” Făurei vor participa Gabriela Petrovici pentru director şi Elena Cocîrlea pentru adjunct.
În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, cu două excepţii, există un singur candidat pe loc. Prin urmare, la Şcoala “Ion Creangă”, actualul adjunct Elena Livica Băcanu candidează acum pentru director plin, iar Doiniţa Rădoi pentru postul de adjunct rămas vacant. La “Mihu Dragomir” va concura directorii în funcţie, Ioana Mihaela Zlavog pentru plin şi Diana Bazon pentru adjunct. La “I. Băncilă” vor participa actualii directori, Dumitriu Anamaria şi adjunctul Marioara Popa. La “D. Cantemir” îşi dispută postul de director Valentina Duca şi Mihai Liviu Negoiţă. La “M. Sadoveanu” candidează directorul în funcţie Simina Casanalta, iar la “M. Eminescu” va da concurs Victorina Ciomîrtan, în vreme ce pentru postul de adjunct nu s-a înscris nimeni. La “V. Alecsandri”, la director general s-a înscris Gabriela Mălâia, iar pentru adjunct Alina Grigoriţă. La “A. I. Cuza” vor concura directorii în funcţie Magdalena Cotlerenco Medeleanu şi adjunctul Violeta Dorobăţ. Pentru Şcoala “Sf. Andrei” candidează Cătălina Rotaru, iar la “I. L. Caragiale” sunt doi candidaţi pe post, Aura Musat şi Valeriu Rusu pentru director, în timp ce pentru adjunct au fost admişi Anişoara Lepădatu şi Victor Şerban.
De remarcat că la “Fănuş Neagu”, deşi se află în topul celor mai bune şcoli gimnaziale din Brăila, niciun cadru didactic nu s-a înscris la concurs. Înainte se afla la conducere directorul plin Emilia Meiroşu şi adjunctul Roxana Vasile.
Şcoli fără candidaţi
Iniţial numărul şcolilor fără profesori înscrişi la concursul de directori era de 19. După ce au fost admise dosare respinse iniţial, numărul lor a scăzut la 15. În mediul urban nu există doritori la funcţia de director la liceele “P. Cerna” şi “C. Brâncoveanu”, la şcoala “Fănuş Neagu” şi la grădiniţele Ianca şi Însurăţei. În mediul rural nu există dascăli înscrişi la 10 şcoli, iar dacă ne uităm pe topul promovabilităţii la Evaluarea Naţională, observăm că jumătate din unităţile şcolare fără candidaţi sunt la coada clasamentului. Astfel, nu există candidaţi pentru şcolile din comunele Berteştii de Jos, Bordei Verde, Bărăganul, Dudeşti, Frecăţei, Gropeni, Lanurile, Plopu, Stăncuţa şi Victoria.
Unde-i concurenţă
Din analiza noastră reiese că la 16 unităţi de învăţământ s-au înscris doi, trei sau chiar patru candidaţi, prin urmare putem spune că aici va fi concurenţă. În municipiu, aşa cum am arătat anterior, la “Bălcescu” sunt doi candidaţi la funcţia de director. La “Ghica” vor să fie directori Sanda Vişinescu şi Doiniţa Zafiu, la “C. D. Neniţescu” vor da concurs pentru ajunct Georgeta Vâlcu şi Violeta Valentina Săraru, iar la Liceul “Gh. K. Constantinescu” profesorii Mariana Mona Marcu şi Mihaela Râpă. “P. Istrati” are trei dascăli care “râvnesc” la postul de director şi anume: Mariana Mona Marcu, Aura Musat şi Gabriela Panait. La “C. Angelescu” Ianca sunt doi candidaţi la funcţia de director, Emil Ştefănuţ Dragomir şi Mirela Epureanu, iar la adjunct Mihaela Chiriţă şi Mirela Epureanu. La “N. Oncescu” Ianca vor da concurs Mirela Cazacu şi Liviu Mihai Negoiţă. În urban, cea mai acerbă concurenţă se regăseşte la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRSE) Brăila unde pentru postul de director vor da concurs actualul director Marian Cloşcă, iar contracandidaţi sunt Steluţa Mihalea, Diana Mândreanu şi Rodica Popa.
În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale din Brăila, există mai mulţi candidaţi pe loc la următoarele unităţi: “R. Tudoran” - pentru director Petruş Dorobanţu şi actualul director Otilia-Adriana Teodoru; “I. L. Caragiale” - pentru director Aura Muşat şi Valeriu Rusu şi pentru adjunct Anişoara Lepădatu şi Victor Şerban; “D. Cantemir” - pentru director Valentina Duca şi Mihai Liviu Negoiţă. De asemenea concurenţă există şi la grădiniţele nr. 36, 48 şi 49, unde există câte doi candidaţi pe post.
În mediul rural doar la şcolile din comunele Roşiori şi Suţeşti sunt mai mulţi candidaţi înscrişi. Astfel, pentru postul de director s-au înscris, la Roşiori, Roxana Iuliana Bordei şi Georgeta Soare, iar la Şuţeşti profesorii Mariana Toica şi Silviu Stelică Roşioru.
Uitându-ne pe lista candidaţilor admişi, observăm că sunt dascăli care s-au înscris să candideze pentru funcţia de director din mai multe unităţi de învăţământ. Spre exemplu, Roxana Iuliana Bordei s-a înscris pentru postul de director de la Şcoala Gimnazială Ciocile şi cel de la Şcoala Roşiori. Valentina Duca a fost admisă să participe la concurs pentru postul de director de la Şcoala “Dimitrie Cantemir” Brăila şi de la Şcoala Cazasu. Carmen Grădeanu va concura pentru postul de director de la grădiniţele nr. 36 şi nr. 51. Mariana Mona Marcu va da examen pentru Colegiul “P. Istrati” şi la Liceul “Gh. K. Constantinescu”. Steluţa Mihalea concurează la CJRAE Brăila şi la grădiniţa nr. 36, iar Mirela Mocanu la grădiniţele nr. 48 şi 49. Aura Musat va susţine examenul pentru postul de director la “P. Istrati” şi Şcoala “I. L. Caragiale”, Diana Mândreanu pentru cel de la CJRAE şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila, iar Otilia-Adriana Teodoru pentru Şcoala “R. Tudoran” şi Şcoala Gimnazială Traian. Liviu Mihai Negoiţă a fost admis să candideze pentru funcţia de director de la trei unităţi de învăţământ: Liceul “N. Angelescu” Ianca, Şcoala “Aurel Horneţ” Tudor Vladimirescu şi Şcoala “Dimitrie Cantemir” Brăila.
De asemenea, s-au înregistrat două situaţii în care un profesor a fost admis să candideze atât pentru postul de plin, cât şi pentru cel de ajunct din cadrul aceleeaşi unităţi de învăţământ. Este vorba despre Doiniţa Zafiu care va concura la “Ghica” şi Mirela Epureanu pentru “C. Angelescu” Ianca.
Cine nu mai vrea să fie director
În analiza noastră i-am avut în vedere şi pe directorii în funcţie care, din diverse motive, nu au dorit să se înscrie la concurs. Astfel, la licee, vor să renunţe la funcţiile de conducere următorii: “Bălcescu” - directorul Cristian Toncea şi adjunctul Nicoleta Mânecă; “Cerna” - directorul Nicoleta Bujor; LPS - directorul Anilena Anton; “P. Istrati” - directorul Adelina Bardea; “C. Brâncoveanu” - directorul Carmen Mărginean; “N. Titulescu” Însurăţei - Mihaela Năstăsescu şi adjunctul Mădălina Stan ; “Matei Basarab” Măxineni - Ionascu Costel şi adjunctul Ion Ştefănescu; “A. Saligny” - adjunctul Mihaela Iosif.
La şcolile din Municipiu nu mai doresc să fie directori următorii: “F. Neagu” - Emilia Meiroşu şi Roxana Vasile, “I. Creangă” - directorul Victor Buzea, “M. Eminescu” - adjunctul Gabriela Bulhac, “D. Cantemir” - directorul Trăistaru Cristina. În mediul rural nu vor să mai ocupe o funcţie de conducere directori din şcolile unde nu s-a înscris niciun candidat, respectiv Berteştii de Jos, Bordei Verde, Dudeşti, Frecăţei, Gropeni, Lanurile, Plopu, Stăcuţa, Victoria, la care se adaugă actualii directori sau adjuncţi de la şcolile din comunele Ciocile, Măraşu, Scorţaru Nou, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Ulmu şi Şuţeşti.
Cum se face departajarea acolo unde există mai mulţi candidaţi pe un loc
Având în vedere că există unităţi de învăţământ în care există doi, trei sau chiar patru candidaţi pe loc, evident se pune întrebarea cum se va face departajarea. De asemenea, se nasc întrebări şi cu privire la situaţia în care un candidat care s-a înscris la mai multe şcoli va fi primul pe listă la toate. Totodată, trebuie ştiut şi cum se vor desfăşura cele trei probe de concurs - proba scrisă, interviul şi analiza CV-ului, pentru candidaţii care s-au înscris la mai multe unităţi şcolare.
Pentru a lămuri aceste aspecte am luat legătura cu conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, care, pe baza metodologiei de concurs, ne-a oferit clarificări. Astfel, acolo unde există mai mulţi candidaţi pe loc câştigă postul candidatul “admis” care a obţinut cel mai mare punctaj total. În cazul egalităţii de punctaj, este declarat câştigător candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, pentru unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică, va ocupa postul candidatul care este de specialitate: inginer, economist etc., după caz, iar la filiera vocaţională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unităţii de învăţământ. Pentru celelalte unităţi de învăţământ va câştiga candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, este declarat câştigător candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.
Candidaţii care au promovat concursul la toate unităţile de învăţământ la care s-au înscris depun la inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, în scris, opţiunea pentru o singură funcţie, în termen de două zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor finale. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare funcţie rămasă vacantă va fi ocupată de următorul candidat admis la concurs. Dacă nu există un alt candidat admis, funcţia rămâne vacantă.
În funcţiile de director sau de director adjunct rămase vacante sau în cazul vacantării unor funcţii de director sau de director adjunct, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic numit prin detaşare în interesul învăţământului. Nu pot fi numite în funcţiile rămase vacante persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Legat de probele de concurs, acolo unde există un candidat care s-a înscris la mai multe şcoli, el va da o singură probă scrisă, iar celelalte două probe le va susţine pentru fiecare unitate de învăţământ la care candidează. În cazul în care acelaşi candidat concurează şi pentru director şi pentru adjunct în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, el va da tot o singură probă scrisă şi va fi evaluat de o singură comisie, comisie de la unitatea de învăţământ pentru care se candidează, dar va primi, separat, note pentru fiecare post vizat: o notă pentru director şi o notă pentru adjunct.
Astăzi are loc proba scrisă - test grilă
Astăzi la Colegiul “Ana Aslan” se va desfăşura proba scrisă a concursului de directori. Accesul candidaţilor în cele nouă săli de concurs se va face în intervalul orar 09.00-09.30, pe baza actului de identitate, iar examenul va începe la ora 10.00, dascălii având la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele. În timpul desfăşurării probei le este interzis candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din concurs. Evaluarea testului grilă se face de către membrii comisiilor de concurs în aceeaşi zi.
Precizăm că ieri, la ora 10.00, la corpul B al ISJ Brăila s-au stabilit, prin tragere la sorţi, cadrele didactice care vor fi supraveghetori la proba scrisă.
Celelalte două probe, analiza CV-ului şi interviul se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Rezultatele se vor afişa pe 18 noiembrie, iar între 21 - 23 noiembrie se pot depune contestaţii. Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt planificate pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.
La fel ca în cazul examenelor naţionale pentru elevi, toate probele de concurs vor fi monitorizate audio-video.